Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Restaurant Hemingway; Haute cuisine en Bourgondische gastvrijheid

Restaurant Hemingway in Bergen op Zoom serveert met pure passie, veel liefde en gedegen kennis van zaken de mooiste en lekkerste gerechten.

0 708

Restaurant Hemingway; Haute cuisine en Bourgondische gastvrijheid – Restaurant Hemingway in Bergen op Zoom timmert flink aan de weg. Het eten was er al jaren heel goed – ik at er diverse malen zo’n 10 tot 15 jaar geleden, maar nu is het dak eraf! Sinds een paar jaar staat chef kok Sander Doggen in de keuken en samen met duty manager Tim Schimmel hebben ze voor de zomerkaart prachtige gerechten bedacht. Daarbij zijn ze niet over één nacht ijs gegaan. Met pure passie, veel liefde en gedegen kennis van zaken serveren ze hier de mooiste en lekkerste gerechten.


Rijke historie

Restaurant Hemingway zit aan het monumentale marktplein van Berg op Zoom en hoort bij de oudste herberg van Nederland: Hotel de Draak. Al ruim 700 jaar wordt hier onafgebroken eten geserveerd en onderdak verschaft aan reizigers, gasten. Dat gegeven alleen al – als je van een beetje historie houdt – zou een goede reden kunnen zijn om hier te komen eten. Maar wat er op tafel komt in restaurant Hemingway is de (om)weg meer dan waard!

Jong talent en gedegen grondvesten

Zet de juiste mensen op de juiste plek en je kunt heel ver komen. Frans Hazen, sinds 1984 eigenaar van Hotel de Draak en restaurant Hemingway heeft dat goed begrepen. Samen met zijn jonge talenvolle chef kok en duty manager weet hij traditie, gastvrijheid, kwaliteit én vernieuwing aan elkaar te koppelen. Maar ook het overige personeel staat met de neuzen dezelfde kant uit. Vriendelijk en bekwaam, het straalt Bourgondische gastvrijheid uit. En zo zou je het altijd wel willen hebben.

Kok op pad

Ik ontmoette Sander en Tim op een bijeenkomst waar je Canadese culinaire producten kon proeven. Want de heren gaan graag op pad om inspiratie op te doen. Alles wordt op alles gezet om te vernieuwen en te verfijnen: blijven kijken, blijven proeven, blijven leren. En ondertussen wordt er topsport bedreven. Zet daar nog een enthousiaste sommelier bij die mooie bijpassende wijnen bij de gerechten weet te vinden en je krijgt een prachtige match.

De nieuwe zomerkaart

Vanaf 7 juli 2016 is de nieuwe zomerkaart gelanceerd. Ik proefde hieruit een selectie en deel graag mijn bevindingen.

Paling in het groen; een gerechtje dat gewoon klopt: lust voor het oog, met wilde paling, een eclectische verzameling ingrediënten die harmonieus in je mond samensmelten.

Ceviche van Zwaardvis; prachtig opgemaakt, bijna zonde om aan te beginnen. Nadat je van de eerste oh’s en ah’s bent bekomen, gewoon een heel lekkere ceviche, met afwisselend scherp, zuur, zoet en bitter.

Zomerse erwtensoep; erwten & munt en limoen & munt gaan goed samen. Limoen en munt zitten weer in een mojito. Zouden erwten en mojito dan bij elkaar passen, is de gedachte geweest. Ja dus! Subtiel schuimpje van mojito en daaronder een fluweelzachte, geurige erwtensoep van verse doperwtjes. Geen straf!

Kreeftenbisque; Een klassieker, die – zo heb ik helaas wel eens geconstateerd – niet meevalt om echt goed te maken. Vaak met teveel room of drank om de smaak te maskeren. Zo niet bij Hemingway; Sander Doggen bewijst met dit gerecht dat hij perfect gevoel voor smaak heeft. De lekkerste kreeftenbisque die ik ooit heb gegeten.

Coquille met langzaam gegaard buikspek, lamsoren en kerrie-mosselenschuim.  Smelt in de mond en de saus zou je blijven willen eten.

Kalfszwezerik met paddenstoelensaus; ook weer een heel mooi, verfijnd gerechtje.

Parelcouscous met tuinbonen, boleet en knoflookschuim; dit smaakt nog zoveel beter dan de ingrediënten doen vermoeden. Geen straf voor vegetariërs en ook niet overigens voor alleseters!

Kip korn; met een enorme knipoog naar fast food, is deze kip juist uren zachtjes gegaard en botermals. Alles wat er nog omheen wordt geserveerd, daar lik je je vingers bij af.

Tot mijn grote spijt, had ik geen tijd meer voor de prachtige desserts, maar gelukkig kreeg ik ze wel op de foto en ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken, dat ook deze ronduit heerlijk zullen zijn: een cherry cheesecake met kriekensorbet ijs en biet; Napoleon ijspastilles met bergamot, champagne limoncello sorbet en granité van vlierbloesem en een Frambozen toetje met olijfolie sorbet, basilicum, hangop en granny smith méringue.

Ik kom zeker terug. En ik kan u warm aanbevelen om dit restaurant eens te proberen. U komt ook zeker terug!

Gegevens Restaurant Hemingway

Grote Markt 36

4611 NT Bergen op Zoom

Tel.: 0164-25 20 50

www.restauranthemingway.nl

info@restauranthemingway.nl

Menu: € 37 voor 3 gangen, € 48,50 voor 4 gangen, € 59,50 voor 5 gangen. Passende wijnen: € 7,00 per glas.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer