• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, januari 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Horeca

Restaurant Le Château in Jarnac; prachtige plek voor intieme kookworkshops

door Redactie
in Horeca
0
0
Restaurant Le Château in Jarnac; prachtige plek voor intieme kookworkshops

Restaurant Le Château in Jarnac; prachtige plek voor intieme kookworkshops – Lekker Tafelen was op reis door Nouvelle Aquitaine Poitou Charentes. Naast een heleboel lekkere lokale specialiteiten proeven, mocht ik ook zelf de handjes uit de mouwen steken. We staan graag in de keuken bij Lekker Tafelen, dus een kookworkshop bij een top chef was meer dan een feestje.

Ludovic Merle: top kok en top docent

Onder de bezielende leiding van chef kok Ludovic Merle van Restaurant Le Château in Jarnac, midden in de Cognac-streek, maakte ik een aantal gerechten met prachtige ingrediënten uit de streek.

Ludovic Merle komt zelf uit Jarnac en kreeg het koken al jong geleerd van zijn grootmoeder, die tot op hoge leeftijd in de keuken stond van haar eigen restaurant. Dat kriebelde en hij werd zelf chef kok. Na vele omzwervingen bij grote namen – o.a. drie en een half jaar bij Georges Blanc en een tijd in New York bij het 4 Seasons Hotel, streek hij neer in zijn geboorteplaats. Op het fraaie plein van Jarnac, het place du Château, waaraan het imposante kasteel van Cognac-huis Courvoisier staat, vond hij een geschikte locatie. Vanuit zijn restaurant werkt hij met een klein en efficiënt team met prachtige streekproducten en hij houdt van de traditionele Franse keuken. Hier krijg je kwaliteit te eten, bereid door mensen die hun vak – met liefde en passie – verstaan.

Ludovic Merle is een charmante, heel toegankelijke man. Hij geeft kookworkshops in de ochtend, tot groepjes van vier in zijn keuken. Met meer komen koken kan ook, maar dat gebeurt dan in een aparte zaal. Maar juist in de intieme setting in het hart van het bedrijf, leer je denk ik het meeste. Ik arriveer in de ochtend en ruik al geurige grote pannen waarin fonds en sauzen staan in te koken en te pruttelen.

De workshop bij Restaurant Le Château

Vanochtend gaan we drie gangen maken: Een gerecht met maigre, oftewel ombervis, een typische zeevis uit de buurt, met knapperige groenten en een taartje van getruffeerde aardappelen maigre, oftewel ombervis. Dit is een baarsachtige, met prachtig, stevig wit vlees, dat zelfs een zoetige grondtoon heeft. We leren hoe we de huid van de vis voorzichtig moeten insnijden om ervoor te zorgen dat hij niet gaat omkrullen, krijgen uitleg over hoe je het beste groenten perfect kunt koken (eerst in ruim kokend water met veel zout, en daarna laten schrikken in ruim koud water. Het teveel aan zout gaat eruit, de huid trekt zich samen en alle smaken blijven en de mooie kleur ook).

Ook maken we een terrine met foie gras en een gelei van Pineau de Charentes. Helaas is de foie gras zelf al gemaakt, graag had ik eens geleerd hoe je dat het beste zelf kunt doen. Maar Ludovic is niet te beroerd om allerlei vragen te beantwoorden, en dat geeft dan weer een mooie extra.

Tenslotte leert de patissier Pierrick Marfille ons hoe een perfecte Grand Marnier soufflé te maken. Ook Grand Marnier komt uit de streek, de basis van dit heerlijke drankje is namelijk ook Cognac. Een soufflé is echt zo’n huzarenstukje. De ingrediënten mogen dan simpel zijn, hij kan zo snel weer instorten. Wat een werk komt daar toch bij kijken! Trots ben ik dan ook wan neer na het minutieus opvolgen van alle instructies ik een heerlijk en prachtig eindresultaat krijg: een torenhoge soufflé die blijft staan als en huis en luchtig is als schuim….

Ik heb een heerlijke ochtend in de keuken gehad en kan iedereen die een beetje van koken houdt absoluut aanraden om eens zo’n workshop te volgen. En… voor wie geen Frans spreekt: Ludovic spreekt ook vloeiend Engels!

Geen zin in een workshop? Je kunt hier ook heerlijk eten.
Restaurant Le Château

15, Place du Château

16200 Jarnac

Tel: +33 (0)5 45 81 07 17

www.restaurant-du-chateau.com

Workshop + lunch + wijnen en cognacs € 110

Maandag gesloten

 

Tags: Europa
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

lunchen in Roosendaal
Horeca

Lunchen in Roosendaal ( Brabant ) doe je bij Lente

Restaurant E11F – “Belaef ‘t zelf” in Panningen ( Limburg )
Horeca

Restaurant E11F – “Belaef ‘t zelf” in Panningen ( Limburg )

Restaurant Hemingway - Grand Hotel de Draak - Bergen op Zoom - Dutch Cuisine - Bib Gourmande_8503
Horeca

Restaurant Hemingway zet lokaal voedsel op de kaart

Romantisch dineren op een prachtig zeilschip
Horeca

Romantisch dineren op een prachtig zeilschip

Brasserie Nieuw Noord Rotterdam
Horeca

Brasserie Nieuw Noord in Rotterdam, frans en rauw

Jing thee Giraffe Coffee
Horeca

Jing thee, thee bij en na een diner

Langoest Rotterdam
Horeca

Vis eten bij Restaurant Langoest

The Park Bilderberg ode aan Escoffier
Horeca

Sterren koken Escoffier

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

witlof recepten
Specials

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Witlof is een bladgroente waarvan het hoogseizoen in de wintermaanden valt. Je kunt hier in de wintermaanden de lekkerste recepten mee maken.

Check het recept of lees de info
appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

roerei special

Roerei, een lekker begin van de dag

Rundvlees

Rundvlees; Soorten & Recepten

Recept in de picture

currysoep met spliterwten
Maaltijdsoep

Currysoep met spliterwten

Een heerlijke troostrijke en verwarmende currysoep met spliterwten boordevol gezonde ingrediënten. Dat is genieten zonder schuldgevoel.

Check het recept of lees de info
Gegratineerde paddenstoelen

Gegratineerde paddenstoelen

zuurkool ovenschotel met gehakt

Zuurkool ovenschotel met gehakt

Handige kooktips

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Natuurlijk is Parmezaanse kaas de bekendste Italiaanse kaas. Maar heb jij al eens Pecorino gegeten? Een heerlijke, zoutige schapenkaas!

Check het recept of lees de info
tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Vlees bereiden; Tips & Trucs
  • Redactie op Spaghetti Carbonara
  • Coor op Vlees bereiden; Tips & Trucs
  • Gerard op Spaghetti Carbonara
  • Elise de Haan op Spaghetti Carbonara
  • Jantina op Spaghetti Carbonara
  • Redactie op Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof
  • M.J. op Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof
  • Redactie op Spaghetti Carbonara
  • Keimpe op Spaghetti Carbonara

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen