Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Romantisch dineren op een prachtig zeilschip

Dineren op het water met de seizoen mee. Een fantastische ervaring op het oudste zeilschip van Nederland, de Helena. Wij gingen mee met het aspergediner om te ervaren wat een diner op de Helena is. Conclusie? Een aanrader!

0 561

De Helena is het oudste zeilschip van Nederland. De oude stevenaak is gerestaureerd en in oude luister hersteld. Het uit 1875 stammende schip is een varend monument dat je meeneemt in het verhaal van de eerste vrachtschepen. Oorspronkelijk voer het schip op de Rijn richting Duitsland met aan boord goederen. Het grote gezin van de schipper woonde op het schip. Dit alles is terug te zien in dit varende monument. Een monument wat naar onze mening echt in tact moet blijven. En dat gebeurt ook.

Culinair met de seizoenen mee

Door het schip varend te houden en in te zetten voor diverse activiteiten is het mogelijk om deze oude trots te behouden. Dit jaar is onder andere gekozen voor een culinair thema. En daar willen wij bij Lekker Tafelen natuurlijk alles van weten. Oké, er zijn talloze culinaire events, maar deze sprak ons direct aan doordat de seizoenen centraal gezet worden. Door het jaar heen passeren culinaire onderwerpen als asperges, haring, mosselen en wild de revue. Tijdens het eerste asperge thema varen wij mee en geven we jullie een kijkje achter de schermen.

Romantiek op het water

Van begin tot eind ervaren we pure romantiek. Al bij de aankomst in de Rotterdamse Leuvehaven laat de eerste blik op dit prachtige schip een onuitwisbare indruk achter. Eenmaal op het schip ontdekken we wie onze tafelgenoten zijn en maken we kennis met de bemanning. Echt iedereen geniet van deze prachtige locatie. Met een heerlijk zonnetje gaan we van wal om richting Kinderdijk te varen. Achter de grote masten van het schip tekent de Rotterdamse skyline een schril contrast tussen het heden en het verleden. Eenmaal op het water hijsen we met z’n allen de zeilen. Teamwork waarbij je je spieren echt wel even aan het werk moet zetten. Dit versterkt ook echt het groepsgevoel. Hier maak je echt kennis met de mensen waarmee je straks aan tafel gaat. Heerlijk, al die verschillende verhalen op zo’n mooie locatie. Als de zeilen eenmaal gehesen zijn is er alle tijd om, onder het genot van een drankje, te genieten van het schip, bij te kletsen met de gasten en natuurlijk het heerlijke en zonnige uitzicht.

Een aspergediner van de scheepskok

Wanneer we Kinderdijk naderen wordt ons verteld dat het diner klaar staat. We moeten naar binnen. Met gemengde gevoelens, want met dit stralende weer wil je eigenlijk buiten blijven. In de schaars verlichte ruimte binnen is echter ook van alles te ontdekken. De oude keuken en de huiskamer van het vroegere schippersgezin zijn er prachtig nagebootst. Aan de grote, prachtig gedekte tafels in het scheepsruim ontstaat direct een gezellige sfeer. Er wordt gelachen, kennis gemaakt met de mensen die naast je aanschuiven en direct komen er allerlei vragen op tafel over de bouw van dit schip.

In de piepkleine kombuis staat de 67 jarige scheepskok Fred Kaper. De man heeft in de serieuze scheepvaart echt zijn sporen verdient. Zijn culinaire kennis is groot en terwijl ik hem spreek in het kombuis heb ik direct respect voor het bereiden van een aspergediner in zo’n kleine ruimte.

Verwacht geen culinaire hoogstandjes, geen michelinsterren, geen schuimpjes of cappucino’s, maar een mooi en zeer smaakvol menu waarbij de garing van de afzonderlijke ingrediënten perfect is. We beginnen met een Velouté van asperges met kervel. Een goede velouté is echt wel een techniek en deze techniek is de kok duidelijk meester. Ook in het hoofdgerecht is de passie van de kok duidelijk aanwezig. Hoewel het menu Luie vrouwkes aangeeft (tweedejaars Brabantse asperges) liggen deze niet op het bord. Wanneer ik de kok ernaar vraag vertelt hij in geuren en kleuren hoe hij de asperges zelf ‘s morgens in Brabant gehaald heeft en dat de teler hem op dat moment niet kon helpen aan luie vrouwkes. Mooi, en passend bij een scheepskok. Hij kan als geen ander werken met de ingrediënten die voorhanden zijn. Hij wijkt om smaak en/of verkrijgbaarheid af van het menu, maar in het eindresultaat vallen de perfecte garing van de asperges en de aardappeltjes echt op. De saffraan had misschien iets meer aanwezig mogen zijn in de saus, maar in deze setting is het hoofdgerecht prima en iedereen om mij heen geniet zichtbaar van het eindresultaat. Ook het nagerecht ( Aardbeien met grand Marnier en Romanoff saus ) is erg goed. De aardbeien zijn duidelijk van Hollandse bodem, hebben de juiste rijping en zijn heerlijk vol en zoet van smaak. Als afsluiter is er koffie met een schaal heerlijke bonbons.

Verrassende sfeer; Alsof de tijd heeft stilgestaan

De sfeer aan tafel is geweldig! Het schaars verlichte scheepsruim ademt gewoon gezelligheid. Terwijl we eten vaart het schip gewoon door. Af en toe is er de schrik van een ketting die over het dek sleept of de geluiden van het schip. Dat maakt het leuk en ook een beetje mysterieus. Wel missen we ramen in het scheepsruim om ook tijdens het eten van het uitzicht op het water te kunnen genieten, maar iedereen begrijpt dat de authenticiteit van het schip dit niet toelaat. Het is dan ook ietwat vreemd als we na het diner naar buiten stappen en een soort overvallen worden door de donkere lucht en de verlichte skyline van Rotterdam. Het is werkelijks alsof de tijd heeft stilgestaan. Een gevoel dat meer dan perfect past bij het totaalplaatje.

Aanrader

De eerste tocht is achter de rug en met een tevreden en voldaan gevoel verlaten wij het schip. Onze conclusie is echt een fantastische totaalbeleving. Wil je een dagje uit met vrienden, familie of gewoon gezellig met je partner? Voor slechts 59 euro kun je zo’n culinaire zeiltocht meemaken.

Op 16 juni 2018 kun je mee in het thema Verse Vangst om aan boord de eerste Hollandse nieuwe haring te proeven. Op 1 september (De R in de maand) vaart de Helena af voor Mosselen en op 28 oktober kun je meevaren in het thema Wild en Wind. Zet het in je agenda, want het is meer dan de moeite waard!

Meer informatie vind je op:

Website: https://www.oosterschelde.nl/helena-culinair-passe-partout/

Facebook: http://www.facebook.com/oosterschelde

Twitter: https://twitter.com/Oosterscheldenl

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer