Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

100 groene smoothies van Thea Spierings

0 474

Het complete naslagwerk voor gezonde drankjes met groente uit de blender

Eigenlijk is de titel misleidend, want het gaat hier om 85 groene smoothies en 15 groene sapjes… Maar hé, een kniesoor die daar op let want het is allemaal gezond én drinkbaar en het eindresultaat is 100 recepten.

Thea Spierings is chefkok en groeide op met groente en fruit van het land van haar ouders, zo maak ik op uit het boek.  Ze is dol op salades en mag die graag vertalen naar smoothies, en zo was het boek “100 groene smoothies ” geboren. Een erg leuk idee overigens om je lievelingsmaaltijd te vertalen naar een smoothie, alhoewel ik dat nog niet zo snel zou durven met een Indische rijsttafel.

Testpanel

Smoothies, sapjes en nog meer smoothiesHet boek telt maar liefst 279 pagina’s, waarbij ieder recept twee pagina’s beslaat: op de ene pagina een foto van de smoothie en op de andere pagina de ingrediënten, tips en weetjes. Tevens wordt bij ieder recept de voedingswaarde per glas vermeld. Bij sommige recepten staat een “gegarandeerd gezond genieten getest” logo met een uitspraak van iemand van het testpanel. Wat ik heel erg jammer vind is dat die uitspraken voornamelijk gaan over kleur en verbazing over de smoothie zonder verder in te gaan op de smaak en/of textuur van het drankje. Ik had graag wat meer van dat testpanel willen lezen.

Ik ben dol op smoothies en heb dan ook meerdere boeken en boekjes in huis die allemaal vol staan met recepten voor heerlijke smoothies. Wat me opvalt aan dit boek – en tegenvalt – is de saaiheid van de foto’s. Ik weet als geen ander dat groene smoothies er vaak niet uitzien, maar met wat accessoires kun je het wel wat aantrekkelijker maken. En tegelijkertijd geeft die saaiheid van de foto’s ook rust… Het schreeuwt je allemaal niet tegemoet en dat is ook wel eens fijn in deze tijd van meer, meer en méér.

Nog iets wat me opviel – en wat ik mis in mijn andere smoothieboeken – is het register. Wanneer ik nu wat groente of fruit over heb kijk ik in het register van het boek en zie zo welke smoothies ik daarmee kan maken. Erg handig dus.

Het leuke aan dit boek is dat er veel verschillende groenten worden gebruikt, van andijvie tot wortel. De meeste recepten die ik ken gaan toch voornamelijk over bladgroenten. Ik zou niet gauw spruitjes aan mijn smoothies toegevoegd hebben voor het lezen van dit boek.

Aangezien de supermarkten weer vol liggen met (voorgesneden) boerenkool besloot ik om hier een smoothie mee te maken.

Boerenkool smoothie met druiven, avocado en bleekselderij

Voor 2 grote glazen neem je de volgende ingrediëntenSmoothies, sapjes en nog meer smoothies

  • 150 gram boerenkool
  • 150 gr witte pitloze druiven
  • 1 avocado, geschild en ontpit
  • 2 stengels bleekselderij in stukjes gesneden
  • 200 ml yoghurt
  • 200 ml water

Over de bereiding van de smoothies valt natuurlijk niet zo heel erg veel te vertellen, dus dat is dan ook in de inleiding al vermeldt: stop alle ingrediënten in de blender en gaan met die banaan… Of elk ander stuk fruit en groente dat je in huis hebt.

Bij dit recept krijg je een gezondheidsfeitje over witte druiven (goede uitwerking op hart en bloedvaten), bleekselderij (cholesterol verlagend) en yoghurt (goed voor de darmbacterieën). Als tip wordt er vermeld dat, wanneer je wilt afvallen je beter een banaan kunt gebruiken in plaats van een avocado. Terwijl diabetici of mensen met een gevoelige bloedsuikerspiegel het beter bij de avocado kunnen houden.

Al met al is dit een leuk boek wanneer je graag smoothies maakt, maar zelf geen inspiratie (meer) hebt.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer