“Arabia bij je thuis”, een abc voor de Arabische keuken – Kookboeken, ik kan er echt niet genoeg van hebben. Recepten op internet zijn absoluut handig, ik ben de laatste om dat hier te ontkennen. Maar, oh, oh, een echt kookboek. Even terugbladeren, zal ik dit of toch dat. Of toch nog dat wat ik vorige week in dat andere boek heb gezien. Ik zit regelmatig met een aantal boeken om me heen op zoek naar inspiratie voor een maaltijd, om dan kijkend op de klok er achter te komen dat het alweer anderhalf uur later is.
Het derde kookboek van Nadia Zerouali en Merijn Tol
Blij als een kind was ik dan ook weer toen het laatste kookboek van Nadia Zerouali en Merijn Tol, “Arabia bij je thuis” in mijn brievenbus lag. Al uitgegeven in 2012 en door mijn wensenlijstje geglipt, maar nu dan toch als mooie aanvulling op de plank. Dit is het derde boek van de twee dames en het eerste boek “Arabia” heb ik al een aantal jaar op de plank liggen. Vooral in de zomer is dat een boek waar ik graag in spiek. Op de site www.nadiaenmerijn.nl geven ze aan dat de eerste twee boeken echte reis-eetboeken (per land ingedeeld) zijn en dat de laatste vooral gaat over ingrediënten.
En dan vooral over ingrediënten die je ook prima hier in Nederland (en België) kan kopen. Want een boek met prachtige recepten maar waarvoor je niet de juiste spullen kunt halen, is een boek om op 27 april op het kleedje te leggen. Handig is daarom ook dat achterin het boek een lijst met winkels staat waar de ingrediënten te koop zijn. Mijn Marokkaanse buurtsuper staat er niet in maar die kan ik heel handig via hun site toevoegen aan de lijst zodat we met z’n allen niet doelloos rond dwalen op zoek naar bijvoorbeeld oranjebloesemwater, maar direct op de fiets kunnen springen om dit smakelijk geurende watertje te halen.
Lees het voorwoord van Arabia bij je thuis!
Lezen jullie wel eens het voorwoord in een kookboek of blader je meteen door naar de gerechten? Niet overslaan in dit boek! Er staat een hoop nuttige informatie in. Welke keukenbenodigdheden zijn handig zijn om in de buurt te hebben, of dat ze met peterselie altijd platte peterselie bedoelen, welke olijfolie gebruik je waarvoor en nog veel meer handige dingen die je maar beter kan weten voordat je begint met koken. En natuurlijk staat erin hoe ze gekomen zijn tot het schrijven van dit boek. Dit doen ze met zo’n enthousiasme dat je je afvraagt waarom de Arabische keuken (en de invloed die het heeft gehad op de landen rond de Middellandse Zee) niet al veel bekender is in ons land.
Ik vind de indeling van het boek handig
De recepten zijn per ingrediëntencategorie ingedeeld en dit vind ik erg handig, want hoewel ik graag over de grens kook heb ik echt geen idee wat B’stilla , Dukkah of Amlou is. Je ziet nu snel dat het om een gerecht met vijgen, dadels, noten of een specerijmengsel gaat. Voor elk hoofdstuk wordt nog even dieper ingegaan op de ingrediënten, soms alternatieven gegeven of aangegeven hoe je zelf bepaalde dingen kan (in)maken.
Leuke recepten en fijne tips
De recepten zijn verbazend simpel, geen lange lijsten met ingrediënten en niet veel stappen voordat je een heerlijk gerecht, verrukkelijke koekjes of je zelfgemaakte hummus met een variatie daarop, op tafel kan zetten.
Ben je klaar om lekker aan de slag te gaan met dit boek en heb je vrienden uitgenodigd voor een Arabische avond, dan staan achterin tips hoe je de verschillende recepten kan combineren voor een feestelijke menu, hoe je je tafel kan aankleden en welke gebruiken horen bij de heerlijkheden die je op tafel zet. Maar wil je vanavond snel iets maken dan staan de snelle recepten ook overzichtelijk bij elkaar. Er is zelfs een pagina met voorstellen voor de muziek die je erbij kan draaien! Een boek dat je van voor tot achter helemaal kan gebruiken dus!
Heb ik je lekker gemaakt en zie je dit kookboek helemaal zitten: het boek wordt uitgegeven door Kosmos Uitgevers, ISBN 978 90 215 5220 0. Je kunt het via deze link bij Polare bestellen of via de site van de dames.
Rest mij dit nog te zeggen: Yalla! en dat betekent zoveel als “Vooruit, aan de slag!”