Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Arbeidsvitaminen van Mascha Perquin Sarneel; review

Met het boek Arbeidsvitaminen hoopt de schrijfster dat de recepten werknemers inspireren om voor gezondere voeding en meer afwisseling te kiezen.

0 465

Arbeidsvitaminen van Mascha Perquin Sarneel, review – De schrijfster, Mascha Perquin Sarneel, staat tegenwoordig beter bekend als mama Mascha. Na 15 jaar een leven als bankier heeft zij haar leven omgegooid en is gaan koken. Dit doet ze met haar mobiele foodtruck onder de naam “mama Mascha”. Deze truck is eigenlijk een mobiele kookschool waarmee ze door heel het land kooklessen geeft. Ook verzorgt ze lunches voor scholen, bedrijven en evenementen en daarnaast geeft ze lezingen.


Koken met een missie

Naast haar foodtruck heeft zij sinds kort ook haar eigen kookboek ‘Arbeidsvitaminen’ uitgebracht. Met haar foodtruck en dit boek hoopt ze dat de werknemers gezondere voeding en meer afwisseling krijgen wanneer ze op het werk eten. Ze vind het belangrijk dat mensen bewust zijn van wat goede voeding met je kan doen, zonder door te slaan. Er wordt veel aandacht besteed aan de dingen rondom eten zoals de opmaak en de omgeving waar je eet.

In dit boek vind je niet al te moeilijke recepten met gangbare ingrediënten waarmee ze gezonde, lekker uitziende voeding op de werkvloer stimuleert. Haar stelling is dat medewerkers met een gezonde leefstijl fitter en energieker zijn en zo beter kunnen presteren. Een boek over vitaminen voor op je werk.

Arbeidsvitaminen, aandacht voor de inwendige mens

ArbeidsvitaminenHet boek is onderverdeeld in 6 hoofdstukken namelijk:

 • soepen
 • salades
 • hartige taarten
 • broodjes wraps en tosti’s
 • goed zoet
 • borrelhapjes

Buiten deze hoofdstukken wordt er ook informatie over voeding gegeven. Zo is er aandacht voor wat goed voedsel is en wat het met je doet. Puur en vers en variatie is hierin erg belangrijk. Ook thema’s zoals food waste, biologisch en kunstmatige toevoegingen komen aan bod

Conclusie

Zoals de naam van het boek al doet vermoeden ligt de nadruk op gezond. Dat gezond ook lekker is bewijzen de recepten. Dat het bedroevend gesteld is met vele lunchboxen is een feit. Volgens mij geen land zo saai als Nederland wat de lunchboxen betreft. Het is dan ook fijn dat er een boek is dat gezonde alternatieven biedt voor de toch wel saaie boterham met kaas, pindakaas of soms zelfs de zak met friet en een kroket.

ArbeidsvitaminenHet boek bevat veel leuke recepten die niet al te moeilijk te maken zijn. Ook heb je er geen echt gekke en moeilijk verkrijgbare ingrediënten voor nodig. Bij de meeste recepten moet je er thuis wel eerst wat tijd aan besteden, dus het wordt iets vroeger opstaan. Ben je niet zo’n vroege vogel dan doe je s’ avonds je voorbereidingen en bent s’ morgens snel klaar.

Sommige recepten moeten later op de dag nog worden samengesteld of worden opgewarmd. Nu is het zo dat niet iedereen de mogelijkheid heeft om op het werk een soep op te warmen of een koelkast tot zijn beschikking heeft om de al thuis gemaakte gerechten te bewaren. Maar er blijven nog genoeg andere dagen over om gezond en lekker te lunchen. Het enige dat ik (als bakker) jammer vind is dat er in het boek gesproken wordt over volkorenbloem. Volkorenbloem bestaat namelijk niet. Het moet volkorenmeel zijn, bloem is altijd wit. Maar dat zal degene die met dit boek aan de gang gaat misschien een biet zijn, als het maar lekker is.
Kortom wil je wat anders in je trommeltje dan kan dit een leuke uitdaging tot een gezondere leefstijl, juist op het werk, voor je zijn.

De facts:

 • Arbeidsvitaminen van Mascha Perquin-Sarneel
 • 164 pagina’s, hardcover
 • Loopvis, mei 2016
 • ISBN: 978 94 92206 21 3
 • Te bestellen bij onder andere www.bol.com en de betere boekhandel
 • Prijs 17,50 euro

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer