Asian Green van Ching-He Huang – Veel gerechten uit de Aziatische keuken bevatten van oudsher weinig weinig vlees en zuivel. Dit maakt deze keuken natuurlijk uitermate geschikt voor veganisten en vegetariërs. Ching-He Huang schreef een boek vol vegan recepten.
Over Ching-He Huang
Ching-He Huang, is een in Taiwan geboren Britse tv-kok en kookboekenauteur. Ze groeide op in Zuid-Afrika en Groot Brittannië. Ze is bekend vanwege haar optredens in verschillende Britse en Amerikaanse shows. Ook presenteert ze haar eigen kookprogramma’s. Ondanks dat ze een veganistisch kookboek schreef, is Ching zelf (nog) geen veganist. Ze speelt wel met het idee dat te worden. Haar man Jamie werd in 2017 veganist vanwege allerlei gezondheidskwalen. Ze zag zijn gezondheid binnen drie maanden enorm verbeteren. Voor Ching was die verbetering een enorme inspiratiebron en een belangrijke reden om dit boek te willen schrijven.
Asian Green van Ching-He Huang
Voor me ligt een een boek met een frisse groene omslag. Helemaal passend bij de titel van het boek dus. Asian Green is opgedeeld in 14 hoofdstukken, waarvan zeven met recepten. Verder zijn er hoofdstukken over de Aziatische voorraadkast, tips van de kok, uitgebreide informatie over wokken, wat basisrecepten, een verklarende woordenlijst en een register. In de inleiding vertelt Ching iets over het boek en waarom ze het heeft geschreven. Vervolgens zijn binnen de inleiding er een paar korte hoofdstukken over waarom je zou kunnen kiezen voor plantaardig eten, over de invloed van ons voedsel op onze planeet, en een stuk met wat tips over mindful eten en producten die als eiwitvervanger in plaats van vlees en vis kunnen dienen. Het eerste hoofdstuk met recepten betreft ontbijt gerechten. Een aantal dingen als ‘boekweit pancakes met blauwe bessen en lychees’ of ‘tropische overnight oats in een potje’ zijn ongetwijfeld heerlijk als ontbijt. Dingen als ‘gewokte bimi, oesterzwammen, tomaten en basilicum met avocado’ klinken mij persoonlijk als ontbijt wat minder aantrekkelijk in de oren. Er volgen hoofdstukken met soeprecepten, exotische salades, een hoofdstuk met snelle en makkelijke recepten, hoofdstukken ‘warm en troostend’ met comfortfood, en ‘om te delen’ met kleinere hapjes, en ‘voor de zoetekauw’ bladzijden vol zoet gebak en desserts. Asian Green van Ching-He Huang is geïllustreerd met mooie foto’s. Dat geeft een aantrekkelijk en smakelijk beeld van de recepten. Achter in het boek staat een verklarende woordenlijst en dat is zeker geen overbodige luxe voor mensen die niet heel erg thuis zijn in de Aziatische en vegan keuken.
Conclusie over Asian Green:
Asian Green is een boek dat voor de gevorderde thuis-kok wel iets kan toevoegen. Zeker als je veganist bent, van de Aziatische leuken houdt en wilt investeren in een voorraad Aziatische producten. De recepten zijn niet heel ingewikkeld en lijken me goed te doen. Toch ben ik niet overmatig enthousiast. Dat heeft vooral te maken met de enorme ingrediëntenlijsten bij veel recepten. Nu kan ik toch vrij redelijk koken, en ik heb een veel meer dan gemiddelde basisvoorraad aan allerlei bijzondere (ook Aziatische) ingrediënten in mijn kasten. Toch zou ik, als ik uit Asian Green wil koken, eerst op zoek moeten naar allerlei producten die in de gemiddelde Nederlandse woonplaats niet op elke straathoek verkrijgbaar zijn. Denk hierbij aan gedroogde boomoortjes (soort gedroogde paddenstoelen), enoki-paddenstoelen, gochujang (Koreaanse chilipasta), gedroogde adzukibonen of chinkiang (zwarte rijstazijn). Dat vind ik jammer, want het maakt het boek een heel stuk minder toegankelijk dan het me aanvankelijk leek. Je zult zelf handig moeten zijn in het zoeken naar alternatieven voor een aantal zaken. Ook in de verklarende woordenlijst worden vaak geen alternatieven aangedragen. Dit alles maakt dat je, voordat je daadwerkelijk kunt gaan koken, al flink wat tijd kwijt bent aan het bij elkaar zoeken van de ingrediënten. Voor mij is dat een beetje een no-go. Ik verwacht dat Asian Green hierdoor bij mij uiteindelijk ergens in de kookboekenkast verdwijnt en er niet regelmatig uit zal komen.
Facts:
- Titel: Asian Green
- Auteur: Ching-He Huang
- Uitgever: Becht
- ISBN 978 90 230 1683 0
- 208 blz – hardcover
- Prijs € 20,99