Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Bak je blij met Zalig Zoet – recepten voor de feestdagen

Gaat Heel Holland ook Bakken voor de feestdagen? Als het aan dit boek ligt wel! Boordevol recepten én achtergrondinformatie over de herkomst van de recepten en de bijbehorende feestdagen.

45 1.212

Bak je blij met Zalig Zoet – recepten voor de feestdagen – Ik schrijf niet alleen voor Lekker Tafelen, maar schrijf tegenwoordig ook kookboeken. En volgende week is het zo ver: dan ligt mijn nieuwe kookboek Zalig Zoet in de boekwinkels! Een bijzonder bakboek – al zeg ik het zelf – waarin mijn passie voor koken én voor ‘weetjes’ op het gebied van eten samen zijn gekomen. Met 60 zoete, traditionele recepten voor de feestdagen en achtergrondinformatie.  Heel Holland (en Nederland en Vlaanderen) kan blijven Bakken….


Waarom eten we eigenlijk pepernoten met Sinterklaas & waar komt de kerststol vandaan?

Heb je dat ook wel eens? Dat je je afvraagt waarom we eigenlijk bepaalde tradities hebben? Zoals de pepernoten met Sinterklaas en de kerststol met kerst? Ik in elk geval wel. Sinds een aantal jaar ben ik recepten van traditionele feestgerechten gaan ‘verzamelen’ mét de achtergronden er achter. Zo blijken bijvoorbeeld pepernootjes muntjes te symboliseren. Sint Nicolaas zou namelijk volgens de overlevering aan drie meisjes die geen bruidsschat hadden, een buideltje geld in hun schoentjes hebben gegeven.

De kerststol komt uit Duitsland en bestaat al minstens 700 jaar! En is weer de opvolger van een heidens brood dat als offerbrood tijdens de winterzonnewende werd gegeten.

Zo is het gekomen…..

Ik kwam al regelmatig met mijn baksels en verhalen op de radio en dat bleef kennelijk niet onopgemerkt. Opeens bleek daar uitgeverij Forte te zijn die daar graag met mij een boek over wilde maken. Een grote droom ging in vervulling! Ieder recept mocht worden voorafgegaan door een korte geschiedenis. En ik leg her en der ook nog het een en ander uit over de herkomst van onze feestdagen en het ontstaan van onze culinaire gebruiken. Dat maakt het – denk ik – een bijzonder boek, dat niet alleen leuk is om uit te bakken, maar ook om in te lezen.

Een feestje om te bakken: het hele jaar door

Bakken voor de feestdagen hoeft niet beperkt te blijven tot Sinterklaas en Kerst! Het hele jaar door zijn er feestjes: vele feestdagen met hun eigen broodjes, koekjes of taarten. Van heel bekend, tot heel bijzonder. Zoals Iers Barm Brack – een zoet brood – voor Halloween, Broodpoppetjes voor Sint Maarten, Vlechtbrood met Pasen, Franse soesjes voor Hemelvaart en Nederlandse Pinksterbollen. Maar ook Zweedse aardbeientaart voor Sint Jan (de langste dag) en Siciliaanse ‘borsten’ voor Sint Agatha op 5 februari.

En omdat ik recepten uit heel veel landen heb gevonden, kun je ook ieder jaar variëren. Bijvoorbeeld door een keer voor kerst de heerlijke Franse Buche de Noël of de Poolse maanzaadcake te bakken.

Alle recepten zijn persoonlijk getest en gemaakt en de prachtige foto’s van Fresh Food Photos zijn ‘what you see is what you get’. Allemaal persoonlijk gebakken in mijn kleine keukentje van twee bij drie in een oven van Ikea. Ik ben natuurlijk niet objectief, maar ik vind het een heel mooi en bijzonder boek geworden, mede dankzij de mooie foto’s en de mooie vormgeving.

Ik hoop dat jullie net zo enthousiast zullen zijn als ik!

Vanaf 28 september 2015 (of misschien zelfs iets eerder!) verkrijgbaar bij de boekhandel of reserveer ’em vast via bijvoorbeeld http://www.bol.com

  • Zalig Zoet – Vanessa van Koppen
  • Uitgeverij: Forte – Symplify Life/Averbode
  • ISBN: 9789079956258
  • € 19,95

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

45 Reacties
  1. Judy zegt

    Lijkt me een superleuk boek. Ben erg benieuwd en zou er graag iets uit willen proberen!

  2. Tim zegt

    Wie horen we daar smullen en smakken?
    Dat ben ik; ik ben cupcakes aan ’t bakken.
    Soms snoep ik even tussendoor,
    want die cakejes zijn beslist niet goor!
    Ze gaan in een speciale vorm.
    In de oven rijzen ze enorm.
    Ze krijgen een hoedje van marsepein
    en dan wordt het een eetfestijn!
    Ik hou enorm van bakken,
    en zou het liefst dagelijks mijn bakproducten pakken.
    Daarom hoop ik dit boek te winnen,
    Dan kan het “bak”plezier gaan beginnen

  3. Ans Stier zegt

    Mijn man kookt en bakt graag en is altijd in voor nieuwe culinaire uitdagingen. Ik zou he boek graag voor hem winnen.

  4. Ine zegt

    Bakken is leuk! Vooral als je familie en vrienden met traditionele baksels kunt verrassen. Het wordt nog leuker als je de achterliggende verhalen erbij kunt vertellen/lezen ?

  5. T. Vos zegt

    Vijf redenen waarom, IK dit boek zo graag zou willen winnen, omdat;

    ❤ Recepten uit verschillende landen in staan
    ❤ Het om de traditionele manier van bakken gaat
    ❤ Bakken een soort therapie is voor mij
    ❤ Er recepten van traditionele feest gerechten met hun achtergrond in voorkomen
    ❤ Ik altijd op zoek ben naar nieuwe bak ideeen!
    ❤ Deze perfect in mijn keuken en bij mijn bakstijl past
    ❤ Als ik de recensies lees, ik helemaal verliefd op het bakboek wordt!
    ❤ Ik binnenkort jarig ben, en mijn bezoek wil verrassen met een prachtige taart
    ❤ Bakken gewoon zo LEUK is, PUNT!

    Oeps… dat zijn er 9 ;-),

  6. Johanna Hendrika zegt

    Jaaaaaaaaaaa dit wil ik natuurlijk heeeeeeeeeeeeel graag winnen voor mijn vriendje! ik wil hem DOLGRAAG verrassen met kerst.. dit omdat ik het met sinterklaas “verprutst” heb *zucht* Heb echt een PRACHTIGE cadeau voor sinterklaas gehad.. (high tea bloemetjes servies) ben d’r ontzettend blij mee.. een JAAR om moeten zeuren… hihihi maaaaaaaar we zouden elkaar niks geven met sinterklaas…. totdat er ineens een cadeau voor mij lag * bloos * ohh ik schaamde me kapot! Nou.. dus hopelijk kan ik het weer helemaal goedmaken met deze kookboek. Ik Vind het helemaal bij hem passen. Hij is een echte traditionele bak koning en heeft de “Zalig Zoet” kookboek op zijn verlanglijst staan, dus weet zeker dat ik hem hiermee verras!! Ook al bakt hij heel veel, heeft hij eigenlijk maar een paar bak boeken dus dit zou zeker een aanwinst zijn en hem weer volop inspiratie bieden! Nadat hij iets lekkers uit dit boek heeft gemaakt, zal ik deze op mijn mooie nieuwe bloemetjes servies serveren, hihi. Leuke actie, succes allemaal….

  7. Rieny van Wylick zegt

    Ik werk 2 dagen op een zorgboerderij voornamelijk met dementeren ouderen. Als activiteit heb ik vaak bakken op mijn programma staan. Een activiteit wat deze groep erg aanspreekt. En heeft een groot voordeel dat het een lekkere geur van vroeger verspreid, wat herkenbaarheid oproept voor deze groep.
    En je kunt iets vertellen over de herkomst van het produkt. Zo heeft iedereen een leuke middag zowel de cliënten als ikzelf.

  8. Barbara zegt

    Ik ben gek op zoet en dit lijkt me een geweldig boek, maar ook mijn 2 dochters bakken en maken graag leuke dingen in de keuken, dus wij willen dolgraag meedoen voor een kansje.

  9. Lies zegt

    Heeel slecht plan om naar al die heerlijke plaatjes te kijken terwijl ik laat in de trein op weg naar huis zit ;-), het water loopt me in de mond!!! Hier zou ik graag uit koken voor de feestdagen!!!

  10. Inge zegt

    Aaah om mijn lieve hardwerkende man met de kerst te verwennen, aangezien onze ski-vakantie een thuis-werk vakantie wordt!

  11. Bea zegt

    ik wil dit boek graag winnen omdat ik erg blij wordt van zoet,en vooral als ik wat nieuws kan proberen,ben zeer benieuwd naar het boek.
    Het ziet er erg mooi uit.
    Zou een mooi kerstkado zijn voor mezelf.

  12. J.v.cappellen zegt

    Ik zou dit kookboek graag willen gebruiken om van deze recepten de glutenvrije varianten te maken! Een inspiratie om ook als glutenvrije van lekkere baksels te genieten!

  13. Xaviera Jamie zegt

    Eens geheel wat anders en zeer verrassend! Graag doe ik mee.

  14. Ans Stier zegt

    Ik zou het boek graag willen winnen voor mijn man. Hij vind het heerlijk om te kokkerellen en te bakken en kan vast iets heerlijks voor de feestdagen uit dit boek halen.

  15. Marianne zegt

    Ik ben gepensioneerd, en ik doe nu op de camping vrijwilligerswerk, ik kook in het seizoen ieder weekend voor 40 personen. Maar in de winter stort ik me op het bakken, dat geef ik aan vrienden en buren, omdat ik het leuk vind om dingen te doen. En daarom is het leuk om weer nieuwe ideeen op te doen.

  16. jan zegt

    omdat ik nu als vrijwilliger aan het koken ben en nog wel wat meer ideeen kan gebruiken.

  17. Jan zegt

    Lekker iedereen de komende feestdagen laten genieten van de overheerlijke hartige hapjes

  18. Tamara TS zegt

    Ik zou het boek graag aan mijn colllectie willen toevoegen, ten eerste omdat je nooit genoeg kookboeken kan hebben en ten tweede omdat het me een ontzettend leuk boek lijkt, zeker omdat ik ook maar zo’n klein keukentje en een combi-magnetron heb. 😉

  19. Linda Raaijmakers zegt

    ik wil dat graag winnen voor mijn zus die dol is op lekkere hapjes, vooral nu ze zwanger is 😀

  20. Nettie zegt

    Het lijkt wel een zoet zalig sprookjesboek vol geheimen. Daar weten 5 kleine kaboutertjes die regelmatig bij mij in de keuken rondspringen wel raad mee.

  21. Fenny zegt

    Ooohhh.. wat een leuk koekboek lijkt me dit, vooral omdat ik bij een kookboek toch de toetjes het allerleukst vind om te maken 🙂

  22. Bianca zegt

    Ohhhh, heerlijk kokkerellen! Samen met zoonlief, met zijn 15 jaar al een echte bakker! Alleen jammer dat we moeten wachten tot volgend jaar om te weten of we dit fijne boek gewonnen hebben ?

  23. Jolijn zegt

    Kom maar op met die Siciliaanse ‘borsten’! Misschien dat m’n vriend dan zijn sportdieet eens aan de kant wil zetten 😉

  24. Anneliese zegt

    Ik doe graag mee voor de feestdagen, zou er graag uit willen koken/bakken voor de feestdagen.
    Ben erg benieuwd naar het kookboek.

    Groetjes Anneliese

  25. Anneliese de Waal zegt

    Heerlijk kookboek voor de feestdagen, zou er graag voor de feestdagen uit willen koken/bakken.

  26. Nynke zegt

    Leuk om zo weer nieuwe inspiratie op te doen

  27. sandra zegt

    Dit jaar moet ik samen met mijn vriend het toetje maken voor het kerstdiner. Voor mijn ‘schoonouders’. We hebben nog geen idee wat we moeten maken dus dit zou heel goed uitkomen. Ik wil wel een beetje goed voor de dag komen.

  28. Leila zegt

    Ik hou heel erg van bakken en van zoetigheid! Dit boek is dus perfect voor mij 🙂 Zou het leuk vinden om iets voor mijn vrienden te maken voor tijdens onze mini kerstviering!

  29. Aniek zegt

    Ik kan wel wat inspiratie gebruiken

  30. Rat zegt

    Wij kregen altijd een met Sinterklaas een Buckman. Echt traditie bij ons thuis. Ben benieuwd of deze ook voorkomt in je boek.

  31. Jeanfrance zegt

    Samen met mijn zoon zijn we bak fanaten. Ieder weekend proberen we weer iets nieuws op tafel te zetten. Een boek met kerstrecepten zou helemaal te gek zijn om dan een eigen stol of iets anders lekkers te bakken!

  32. Anna Wienen zegt

    Ik hou zo van zoete dingen en zelf bakken… Perfect voor mij!!

  33. Bruintje zegt

    Ik hou ervan om mijn gezin, familie, vrienden en kennissen te verrassen met heerlijkheden en wie houdt er nu niet van Zoet? Met dit heerlijke boek vol zalige zoetigheden kan ik ze nog meer verwennen, als dat geen reden is om er kans op te maken…..

  34. Anouk zegt

    Waarom? Een kook/bakboek met zoete gerechten…. Daarom!

  35. Nina Mol zegt

    Ik ben gek op bakken en heb een beetje inspiratie nodig! 🙂

  36. Margot zegt

    Allereerst natuurlijk gefeliciteerd met het nieuwe boek! Wat een leuk idee om weetjes én recepten te combineren, zo is iedereen blij 🙂 Mijn moeder en ik houden erg van bakken en mijn vader en broer eten het natuurlijk graag op 😉 En we zijn allemaal dól op feitjes. Dus dit zou een perfect cadeau zijn voor onder de boom!

  37. iulia van empel-stamate zegt

    Ik houd van koekjes en gebakjes en zou graag een boekje hebben met allerlei lekkere recepten voor de feestdagen

  38. Anita Diepeveen zegt

    Dit jaar ga ik de hele familie verrassen met een verwendiner met kerst.
    Gezellig samen met de kinderen én kleinkinderen, dus dat wordt genieten.
    Wat zou ik daarom blij zijn met dit zoete kookboek.
    Dan kunnen we met de kerst smullen én kan ik ze ook nog het hele jaar door verwennen…

  39. cloggie zegt

    Ik bak ieder weekend wat lekkers voor het hospice en om het voor mezelf leuk te houden varieer ik natuurlijk dus extra inspiratie is zeker welkom!

  40. Michelle zegt

    Die Franse Buche de Noel ziet er goed uit, ik hoop dat ik het ooit voor elkaar krijg zo’n mooie te maken.
    Maar helemaal nieuwsgierig ben ik naar de Poolse maanzaadcake. Ben ooit aupair in Polen geweest, maar helaas nooit recepten mee genomen.

  41. egni zegt

    Met dit complete zoete bakboek
    hoef ik niet meer naar lekkere bakrecepten op zoek.
    Dan weet ik zeker dat ik de heerlijkste lekkernijen op tafel zet
    en beleven mijn gasten veel smulpret!

  42. Rinus Snoek zegt

    Ik ben sinds kort gepensioneerd en omdat mijn vrouw nog steeds werkt, heb ik het op mij genomen om elke dag te koken. Maar ik heb dit nog nooit eerder gedaan en kan dus best wel wat hulp gebruiken.
    Het boek ‘Zalig Zoet’ van Vanessa zou dus heeeel goed van pas komen.

  43. kokkinnetje zegt

    Ik ben een echte zoetekauw, alleen met mate doen, zegt mijn huisarts.
    Ik moet eigenlijk afvallen, maar ja, bij zo iemand als ik is dat nogal moeilijk.
    Met de Kerstbrunch wil ik graag iets lekkers op tafel zetten voor de kinderen en kleinkinderen, want die houden ook wel van lekkere zoete lekkernijen. En dat verwachten ze ook bij mij. Ja oma kennende. Dus misschien kan dit fijne boek mij een stapje op de goede weg helpen. Zo aan het eind van het jaar moet dat nog kunnen. Het nieuwe jaar begin ik weer met het doel: afvallen.

  44. Diaan zegt

    Alleen lekker snoepen is leuk, maar om te lezen over de achtergronden, waar dingen vandaan komen, hoe ze tot stand zijn gekomen en hoe -bijvoorbeeld- oma’s recepten tegenwoordig gepimpt zijn is nog leuker! Natuurlijk wel met een kop koffie en iets Zaligs en Zoets erbij 😉

  45. Lucia zegt

    Wat leuk zeg die weetjes die in dit artikel staan. Ik bak zelf best veel en heb in het verzorgingshuis een bakclub die ik als vrijwilliger leidt.
    Het zou echt heel leuk zijn om deze mensen de herkomst en achtergrond te kunnen vertellen van de baksels die zij maken. Dat geeft toch weer wat extra’s aan het 2 weekelijkse bakfestijn.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer