Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Bakbijbel Rutger bakt van A tot Z – door Rutger van den Broek

Bakbijbel Rutger bakt van A tot Z. Een serieus bakboek voor de thuiskok door Rutger van den Broek. Rutger is onder andere bekend van Heel Holland Bakt.

0 747

Bakbijbel Rutger bakt van A tot Z – door Rutger van den Broek – Rutger was de winnaar van de eerste serie ‘Heel Holland bakt’. Deze serie, met 10 tegen elkaar strijdende bakkers is een ware hype geworden en heeft er nu net het derde seizoen op zitten. Door dit televisieprogramma zijn veel mensen besmet met het bakvirus en volop aan het bakken gegaan. Er zijn dan ook al verschillende boeken geschreven, die als gevolg van dit programma zijn uitgekomen.

Voor Rutger is het zijn derde boek alweer. Eerder schreef hij al ‘Rutger bakt’ en ‘Rutger bakt feestelijk’. De passie voor bakken is aan al zijn boeken te zien. Rutger is van beroep verpleegkundige en bakt er in zijn vrije tijd lustig op los. Het boek is opgedragen aan zijn moeder. Als klein kind was hij veel in de keuken te vinden om zijn moeder te helpen met bakken. En jong geleerd is oud gedaan zegt het spreekwoord. Hij vindt het leuk om ook echt zoveel mogelijk zelf te maken, dus geen pakjes en zakjes voor deze bakker, maar alles uit eigen keuken. Hoe je dat doet laat hij duidelijk met basisrecepten, ‘how to’s’ en natuurlijk volledige recepten van heerlijke baksels in dit boek zien.


Verdeling in het boek en nooit meer misbaksels

Het boek begint met een zeer uitgebreid voorwoord waarin aandacht wordt geschonken aan de bakbenodigdheden, de basisingrediënten en niet te vergeten de bakbegrippen en -technieken. Er word overal uitgebreid op in gegaan. Daarna komen de 9 hoofdstukken die onderverdeeld zijn in soorten baksels en waar we eigenlijk het liefst meteen mee willen beginnen. Maar geen mooie koekjes of taarten zonder een goede basis. Het boek start dan ook met ‘how-to’s’ met uitleg en begeleidende foto’s, die het echt goed duidelijk maken. Deze basisrecepten komen steeds terug in de recepten. De volgende hoofdstukken bestaan uit: koek en koekjes, cake’s, taarten, gebak, friandises*, desserts en wafels, poffertjes en pannenkoeken. Gaat het ondanks alles toch mis, dan geeft Rutger na het laatste hoofdstuk verschillende opties van wat er fout kan zijn gegaan, zodat je er de volgende keer rekening mee kan houden. De titel van deze pagina’s is dan ook: ‘nooit meer misbaksels’. Kijk, dat zijn tips waar je nog eens wat aan hebt! Uiteraard vind je achterin een overzichtelijke index en register op alfabet.

*Friandises zijn kleine zoete hapjes die je bij je koffie of thee krijgt na een diner (Café Gourmand of thé Gourmand).

Stap voor stap beschrijvingen basisbereidingen

Door de stap voor stap foto’s bij verschillende soorten basisbereidingen is het bijna niet meer mogelijk dat het fout gaat. Het is een kwestie van goed doorlezen voordat je begint, zodat je bekend bent met de technieken die je nodig hebt voor het te bakken product. Je kan een recept wel goed doorlezen, maar foto’s maken het vaak toch duidelijker als  je weet wat je moet doen en hoe het er in dat stadium uit gaat zien.

bakbijbel brownie

Zeker de moeite waard

De bakbijbel is een boek met vele handige basis recepten en technieken zoals zelf bladerdeeg maken of je chocolade tempereren. Vaak lijkt het moeilijk om bepaalde dingen zelf te maken, maar door de tekst en de foto’s wordt het een heel stuk makkelijker. Snap je bepaalde termen niet dan kun je deze opzoeken in het hoofdstuk Bak begrippen. Heb je een mixer nodig, een vorm, een likkepot, bij elk recept staan icoontjes waardoor je vooraf weet wat je klaar moet leggen. Niet alleen heel handig voor een beginnende bakker, maar zeker ook voor een bakker, die vaker in de keuken staat, is het fijn als alles op een rijtje staat. Hoe deed je dat ook alweer en wat was de verhouding nou precies, naar de how to’s en de basis recepten wordt geregeld terugverwezen. Hierdoor wordt het voor de minder gevorderde bakker duidelijk hoe het moet.

Maar ook als je toch wel vaker bakt is het fijn om het nog eens allemaal te bekijken. Persoonlijk vind ik het erg leuk dat je in deze bakbijbel vele klassiekers terug ziet, dingen die we allemaal wel een keertje willen maken zoals macarons of gewoon een lekkere madeleine. Maar ook aan de nieuwe trends is er geen gebrek bijvoorbeeld een heerlijke ricottacake met blauwe bessen. Kortom een zeer veelzijdig boek met maar liefst 160 mooie en erg gevarieerde recepten. Zelf kon ik het niet laten om een variatie op een brownie te maken, kijk voor het recept hier. Kortom een boek waar je als beginnende bakker, maar zeker ook als gevorderde echt wat aan hebt.

De facts:

  • ‘Bakbijbel Rutger bakt van A tot Z’ door Rutger van den Broek
  • 496 bladzijdes met 160 recepten, hardcover
  • Uitgegeven in 2015 door uitgeverij Carrera te Amsterdam
  • ISBN nr.978 90 488 2627 8
  • Te koop o.a. bij Bol.com voor 29,99 euro

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer