Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Bakken met Menno – de winnaar van Heel Holland bakt 2014

Een recensie schrijven met voor je een punt apple pie van Menno. Geen vervelende klus en natuurlijk neem ik je ondertussen mee voor een kijkje in dit bakboek.

0 660

Bakken met Menno – de winnaar van Heel Holland bakt 2014 – Menno de Koning is de winnaar van Heel Holland bakt 2014. Het was alweer het tweede seizoen van dit populaire programma met maar liefst 2,3 miljoen kijkers. Een leerzaam programma voor de thuisbakker met een leuk spelelement, de deelnemers starten als één grote bakgrage groep en iedere week viel er één van de deelnemers af, degene die op dat moment het minst gepresteerd had. Soms was het wel erg spannend allemaal, want lukte het wel binnen de tijd? Hadden ze het recept goed gelezen? Een enkele keer ging het totaal mis maar meestal kwamen er de heerlijkste dingen op tafel. Door dit aanstekelijke programma is er weer volop interesse voor thuisbakken.


and the winner is……Menno !!

Menno American apple pie (2)Zoals ook vorig jaar brengt de winnaar een boek uit met recepten. Deze recepten zijn hem op het lijf geschreven. Menno viel op door zijn ietwat eigenzinnige inzicht en smaak en dat is ook duidelijk terug te zien in dit boek. Er staan veel aparte recepten in maar ook de prachtige showtoppers uit de serie ontbreken niet. Menno ziet bakken net als zijn andere hobby’s (fantasy games en Amerikaanse comic books) als een creatieve uitlaatklep. De wedstrijd was ook voor hem “een intense rit in een achtbaan ” zoals hij zelf zegt. Hoe leuk is het dan als je die wedstrijd wint en een eigen boek uit mag brengen met eigen recepten en een styling geheel naar jouw smaak!

American style

Het is een bakboek met een Amerikaanse inslag en een leuke, stoere vormgeving. De recepturen zijn duidelijk geïnspireerd op Amerika, denk hierbij aan pindakaastaart, red velvet cake of een cake met cola. Zelfs een taart met aan de binnenkant een Amerikaanse vlag komt er in voor. Menno is niet bang om royaal kleurstof te gebruiken om het gewenste resultaat te bereiken.

Er is een heel hoofdstuk gewijd aan cupcakes, het zijn leuke recepten met een mooie afwerking die ik graag eens in een taartvorm zou willen maken zodat ik er stukken van kan snijden. Typisch Hollands dus, maar ook cupcakes zijn weer erg Amerikaans dus ze passen goed in het boek.

Het hoofdstuk very vegan is echt iets voor veganisten of mensen die gewoon eens iets totaal anders willen maken. De chocolade avocado taart springt er het meest uit. Een mooie bruine chocoladecake met een fel groene crème van avocado. Al bladerend in het boek kom je de toppers uit de serie tegen, de Haagse kakker, de maanzaadstrudel, de tropische polonaise en nog veel meer heerlijkheden.

De recepten worden stap voor stap duidelijk uitgelegd en de ingrediënten zijn overal makkelijk te verkrijgen. Ook staat er een foto bij ieder recept zodat je ziet wat de bedoeling is.

“Klaar? Bakken maar!”

Een echte american apple pie die wilde ik wel eens maken, na veel, heel veel appeltaarten gemaakt te hebben was ik wel nieuwsgierig naar de Amerikaanse manier. Het deeg bevat geen suiker en de vulling wordt gebonden met bloem wat ook voor mij nieuw was. Ik stond er een beetje vreemd tegenover maar toen de taart uit de oven kwam, moest ik goed opletten dat hij niet op was voordat ik er de foto van kon nemen. Oh oh wat was die lekker, eet hem wel warm want koud heeft hij veel van de heerlijke smaak verloren.

Het deeg:

  • 325 gram bloem
  • 1 tl zout
  • 240 gram koude boter
  • 1 tl appelciderazijn
  • 50 gram ijskoud water

De vulling:

  • 1 kilo jonagold of elstar appels
  • 2 eetlepels citroensap
  • 75 gram suiker
  • 1 tl kaneel
  • ½ tl nootmuskaat
  • 1 mespuntje zout
  • 3 el bloem

De afwerking:

  • 1 ei
  • 1 el room
  • 25 gram boter in kleine blokjes
  • 1 ovenvaste schaal van 24 cm doorsnede

Meng de bloem en het zout in een grote mengkom. Snijd de boter in kleine blokjes. Kneed met koele vingertoppen de boter zo snel mogelijk door de bloem tot een kruimelig deeg. Kneed niet te lang want dan wordt de boter te zacht en het deeg te warm. Voeg de azijn toe en ¾ van het water en meng dit door het deeg. Test of het deeg niet te droog is; knijp in het deeg en als het te kruimelig is voeg je er theelepel voor theelepel water aan toe. Kneed niet te lang. Verdeel het deeg in 2 bollen en maak deze plat. Verpak ze in plastic folie en leg ze minimaal 30 minuten in de koelkast.

Bestuif het werkblad en rol 1 plak deeg uit tot een cirkel met een doorsnede van 30 cm. Leg het deeg in de pie vorm en druk het voorzichtig aan. Laat 1 cm overhangen , knip weg met een schaar wat te veel is. Rol de andere plak ook uit en leg deze op een stuk bakpapier. Leg beide minimaal en half uur in de koelkast om ze nogmaals te laten rusten.

Schil voor de vulling de appels en snijd ze in vieren, verwijder de klokhuizen. Snijd de kwarten in plakjes en besprenkel ze met citroensap. Meng de suiker, bloem, kaneel en nootmuskaat en meng deze ook met de appels.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Schep de vulling in de gekoelde taartvorm en verdeel de blokjes boter ertussen.

Klop het ei los met de room en bestrijk de rand van het deeg. Leg de plak deeg erop en snijd deze bij tot ze tezamen 1 cm oversteken. Maak nu een decoratieve rand: duw het deeg met je wijsvinger tegen de rand, en plooi het deeg met je andere hand over je wijsvinger heen, zodat er een mooie ribbel ontstaat. Bestrijk de deksel met het eimengsel en snijd er met een scherp mes 3 inkepingen in zodat de stoom kan ontsnappen.

Zet de taart in de oven en bak deze 45-55 minuten tot hij mooi goudbruin is.

Conclusie

Hou je van een beetje avontuur in de keuken dan is dit een zeer geschikt boek, maar ook voor de meer brave bakkers staan er zeker leuke dingen in. Er is dus voor ieder wat wils. De moeilijkheidsgraad varieert van vrij makkelijk tot een uitdaging voor de creatieve bakkers onder ons.

Bakken met Menno is geschreven door Menno de koning, winnaar van Heel Holland Bakt 2014.

Het is een 175 bladzijdes dik boek met 50 recepten, uitgegeven door Kosmos uitgevers in 2015.

Het boek is te koop bij bol.com

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer