Banketbakker; Leer beter bakken met de recepten van Claire Staffitz. Een boek met de missie om iedereen aan het bakken te krijgen.
Een dame met ervaring
De Amerikaanse Claire is bekend van het Youtube-kanaal Bon Appetit waar ze ook recepten voor ontwikkeld. Ook heeft ze een eigen Youtube-kanaal Dessert Person. Genoeg ervaring dus. Verwacht echter geen prachtig uitgedoste taarten, het is vooral de smaak waar het om draait. Ze zien er stuk voor stuk heerlijk uit in hun eenvoud. Wanneer er gedecoreerd wordt moet dit ook iets toevoegen aan de smaak. Zelfgemaakt mag er dan ook uitzien als zelfgemaakt. Het is gebak om te delen en samen te genieten.
Banketbakker van Claire Saffitz pleit voor een feestelijke, uitbundige en soms tikkeltje luxe benadering van eten
De smaak is wat telt
Het boek bevat vooral zoete lekkernijen, maar er zijn ook een aantal hartige baksels te vinden. Het boek is onderverdeeld in 7 hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk is cake en taart, gevolgd door gevulde taart, koekjes en repen, laagjestaarten en luxe taarten, ontbijt en brunch, brood en hartig gebak en als laatste de basisrecepten.
Gebak uit het boek bevat één of meer van de volgende kenmerken. Knapperig, stevig/taai, cake-achtig, vla-achtig of boterachtig. Ze maakt modernere varianten op klassieke gerechten waar ze soms een geheel onverwachte smaak gebruikt wat heel goed uit blijkt te pakken.
De moeilijkheidsgraad wordt aangegeven in cijfers van 1 tot 5. Daarbij staat 1 voor simpel en 5 voor een uitdaging. Voor in het boek is een receptenmatrix te vinden waar je de moeilijkheidsgraad kunt zien, maar ook hoe lang de bereidingstijd is.
Zelfgemaakt mag er ook uitzien als zelfgemaakt
Duidelijkheid
Bij ieder recept staat een foto zodat je weet wat het eindresultaat ongeveer moet zijn. Ook wordt er stap voor stap uitgelegd wat je moet doen. Soms ondersteund door stap voor stap foto’s, alles om misverstanden te voorkomen. Het boek is dan ook uitstekend geschikt voor beginners, maar ook de gevorderden krijgen hier en daar een uitdaging.
Begin bij de basis
Achter in het boek vind je de basisrecepten waar in de recepturen vaak naar verwezen wordt. Wanneer je de basis onder de knie hebt is het ook makkelijk om er zelf je eigen variaties op te maken.
Als je de cijfers van de moeilijkheidsgraad volgt wordt je opgeleid tot een heuse banketbakker met zelfvertrouwen.
Conclusie
Als je een duidelijk boek zoekt om te bakken is Banketbakker van Claire Saffitz een fijn boek. De basis is klassiek, maar de recepten zijn niet bepaald doorsnee waardoor het zich onderscheid van de vele andere bakboeken.
Haar manier van bakken is vrij robuust, het draait vooral om de smaak. Poespas zie je hier niet. Ideaal voor degenen die lekker willen bakken en niet zo handig zijn met een perfecte afwerking, maar wel een lekker stuk gebak op tafel willen zetten.
Facts
Titel; Banketbakker
Auteur; Claire Saffitz
Pagina’s; 368
Uitgever; Good Cook 2020
ISBN; 978 94 6143 259 9
Prijs; 35 euro
Te koop bij de boekhandel