Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Basics to brilliance van Donna Hay

Basics to brilliance van Donna Hay is een kookboek waar we ontzettend enthousiast over zijn. Ze laat zien dat ze nog altijd de meester van eenvoud is.

0 895

Basics to brilliance van Donna Hay – We hebben al vaker geschreven over Donna Hay en recepten van haar gekookt. Dit komt vooral omdat haar stijl en visie van koken heel erg dicht bij die van LekkerTafelen ligt. Koken met verse ingrediënten uit het seizoen met een goede basis. Zij weet als thuiskok hoe het in een thuiskeuken werkt. Toen de uitnodiging kwam voor een perslunch om haar nieuwe boek in ontvangst te nemen stonden we gelijk te popelen. Want wat zijn we nieuwsgierig naar de  mooie recepten die ze dit keer voor ons in petto heeft.

Donna Hay; de ontmoeting in Nederland

Op een regenachtige dag in Amsterdam staan we voor een typisch Amsterdams huis aan een gracht. We vragen ons af of dit het juiste adres is, maar dat is het. Achter de voordeur ligt een paleisje, een B&B met de naam Villa Nicola. Prachtig ingericht en Donna Hay noemt dit dan ook niet voor niets haar huis in Amsterdam, het voelt huiselijk en warm. Het past bij haar. Rustig, kalm en toegankelijk zijn de eerste woorden die te binnen schieten als ik aan de ontmoeting met haar denk. Ontspannen vertelt ze waarom ze voor het concept van dit boek heeft gekozen en ondertussen worden er kleine brunchgerechten op tafel gezet. Ze spoort aan om van alles te proeven nu het nog warm is. Maar houdt alles in de gaten. Ondertussen worden er nog wat opnames gemaakt voor een televisieprogramma. Ze vertelt dat ze afgelopen dagen in Londen en Parijs was en nu voor twee dagen in Amsterdam is. Dan vliegt ze weer naar huis, naar Australië.

En terwijl wij genieten van de kleine broodjes pulled pork, mini frittata met pancetta en salie en een heerlijk broodje Banh mi met kipschnitzel vertelt ze over het concept van dit boek. Ze is van mening dat als mensen de basis kennen van het koken ze er ook plezier in zullen hebben. En als je de basis kent is het maar een kleine stap om er iets extra speciaals van te maken. Alle recepten worden uitvoerig getest in haar testkeuken en ze heeft veel mensen om haar heen die deze veelvuldig uitproberen. Maar zelf houdt ze in de hand hoe het er uiteindelijk uit gaat zien, ze heeft een duidelijk beeld van het resultaat. En dat het eindresultaat er mag wezen ondervinden we direct, wat een mooie uitgebalanceerde smaken met gerechten die op het eerste oog er mooi en echt niet moeilijk, uit zien. Na al die hartige lekkernijen komen er nog chocolade brownies en frambozenmuffins met witte chocolade op tafel met een goed kopje koffie. Als afsluiter krijgen we het prachtige boek waar het allemaal om draait, Basics to Brilliance, mee om erover te schrijven. Na een signeersessie gaan we voldaan en vol inspiratie naar huis om dit prachtige boek eens van dichtbij te bekijken, rustig en met een goed kopje koffie.


Basics to brilliance van Donna Hay, het boek

Vormgeving

Als je ergens goed in wilt worden moet je eerst de basis onder de knie hebben, aldus Donna. Daar kunnen wij ons helemaal vinden. Voor het boek is een donkere achtergrond als thema gebruikt, iets wat de foto’s van alle ingrediënten en gerechten prachtig mooi doet uitkomen. Het geeft mij wat een rustiek gevoel, het gevoel van ‘s avonds bij de open haard zitten met een knetterend vuurtje. Naast de foto’s vind je ook foto’s van de ingrediënten in hun pure vorm, voor mij belangrijk, want het helpt je een beeld te vormen van de gebruikte producten. Al met al is het boek prachtig vorm gegeven in een hele eigen stijl, heel anders dan haar voorgaande boeken die vooral licht en fris van uitstraling waren.

Recepten

Het hele boek, Basics to brilliance, bestaat uit basisrecepten gevolgd door 3 variaties met dat recept. Allen klassiekers uit Donna haar eigen repertoire die ze graag en veel gebruikt. Alles op haar eigen simpele manier uitgelegd zodat je ook echt met dit boek aan de slag wilt. Daar waar sommige kookboeken falen met een te lange ingrediëntenlijst en moeilijk verkrijgbare producten vind je in dit boek echt leuke recepten die goed te doen zijn. Zo bestaat de mini frittata met pancetta en salie maar uit 7 ingrediënten. Uiteraard zijn er recepten met meer ingrediënten maar die zijn dan ook echt de moeite waard om die mooie balans in smaak te krijgen.

Na een heel hoofdstuk met mooie hartige recepten komt er een klein hoofdstuk met de naam “Onmisbaar”. Een hoofdstuk vol met echte basis recepten voor dressings, pesto, salsa en klassieke sauzen zoals bechamel en jus. Maar ook recepten om couscous te bereiden en witte rijst. Ook basisrecepten voor degen en eiergerechten vind je hier. Van dit soort hoofdstukken worden wij echt blij in een kookboek omdat je houvast hebt voor een echte solide basis waar je snel op terug kunt vallen. Donna verwijst door haar boek heen naar deze basisrecepten om zo de recepten wat korter te houden. Let hier wel goed op, want dat betekent dan wel wat meer ingrediënten, dan alleen het hoofdrecept wat je gaat maken.

Als laatste sluit ze af met een hoofdstuk voor zoet. Walhalla voor alle zoetekauwen onder ons. Je vindt er de basis voor de heerlijke brownie en frambozenmuffins met witte chocolade die wij hebben mogen proeven maar ook recepten voor simpele vanillekoekjes, lemon curd, cheesecake uit de oven en ga zo maar door. Je vindt er zelfs recepten voor ijs in en zoet brood. Achterin vind je nog een woordenlijst die uitlegt wat veel gebruikte termen inhouden en welke maten Donna aanhoudt. Want niet alle eetlepels zijn gelijk waardoor je grote smaakverschillen kunt krijgen. Het is handig om dit even door te lezen voor je aan de slag gaat.

Conclusie

Basics to brilliance is een boek waar we ontzettend enthousiast over zijn. Het past precies in ons straatje. We weten nu al dat we het veelvuldig zullen gaan gebruiken om er heerlijke maaltijden uit te koken en te bakken. Want ze is nog altijd de meester van de eenvoud met haar mooie simpele maar smaakvolle recepten.

Facts

  • Titel: Basics to brilliance
  • Auteur: Donna Hay
  • Fotografie: William Meppen
  • Uitgever: Spectrum
  •  ISBN: 9789000356829
  • Inhoud: Hardcover – 398 pagina’s
  • Prijs: € 35,00
  • Verkrijgbaar bij de boekhandel

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer