Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Basisboek India van Amandip Uppal

Basisboek India laat je kennis maken met de Indiaase keuken. Door originele recepten iets aan te passen wordt de Indiaase keuken voor iedereen bereikbaar. 

0 741

Basisboek India van Amandip Uppal – Met dit basisboek heb je echt een boek in handen, een stevig felgekleurd boek dat erom vraagt open geslagen te worden. De cover verraadt niet veel maar maakt me op één of andere manier wel nieuwsgierig, bovendien zie ik aan de sticker die voorop prijkt dat dit boek genomineerd is voor kookboek van het jaar 2016 wat mijn interesse nog verder aanwakkert.

De Indiaase keuken

De Indiaase keuken wordt nog te vaak gezien als een ingewikkelde keuken met veel onbekende ingrediënten. De schrijfster van dit boek, Amandip Uppal, wil met dit boek laten zien dat de Indiaase keuken wel degelijk toegankelijk is en zeker niet moeilijk hoeft te zijn. Traditionele Indiaase recepten past zij aan door ze te vereenvoudigen en lange ingrediëntlijsten wat aan te passen zonder dat er aan smaak wordt ingeleverd. Zoals zij zelf zegt presenteert ze zo de Indiaase keuken op een relaxte manier.
Eerlijk is eerlijk recepten verliezen door deze aanpassingen natuurlijk wel iets van hun authenticiteit, voor echte authentieke Indiaase recepten zou ik naar andere boeken zoeken maar juist door die kleine aanpassingen worden de recepten, zeker voor een beginnend hobbykok, wel beter werkbaar.

Ingrediënten uit de Indiaase keuken

Het boek start met een opsomming van de verschillende kruiden, specerijen, smaakmakers, vetten en overige ingrediënten die gebruikt worden in de verschillende recepten. Hoewel de meeste ingrediënten zeer goed verkrijgbaar zijn zullen niet alle gebruikte ingrediënten standaard in je keukenkastje staan. Ook zul je specerijen als arjowamzaad en kala namak niet bij de gemiddelde supermarkt vinden, maar wil je echt kennismaken met deze heerlijke keuken dan is er vast wel een toko in de buurt te vinden die je verder kan helpen, lukt ook dit niet dan is er altijd nog het wereldwijde web waar je gezochte ingrediënten zou kunnen bestellen.


Basiskookboek India – Hoofdstukken

Apart is dat het hoofdstuk met basisrecepten één van de laatste hoofdstukken is, koken begint bij de basis dus deze recepten had ik voorin het boek verwacht. Naast het hoofdstuk basisrecepten vind je de volgende hoofdstukken; Bijgerecht en snacks, Groentes en linzen, Vis, Vlees en gevogelte, Brood en rijst, Salades, Ingemaakte groentes en chutneys en Desserts en drankjes. Als afsluiter is er een menuplanner waarin recepten uit de verschillende hoofdstukken worden gecombineerd zoals ze zouden samen gaan in de Indiaase keuken.

De meeste gerechtnamen spreken voor zich, zoals garnalen met knoflook, gember en chilipeper. Toch staan er ook een aantal gerecht namen die mij zo één, twee, drie niets zeggen bijvoorbeeld Baigan bharta (overigens een heerlijk recept met aubergine). Juist de afwisseling tussen eenvoud en het gecompliceerde maakt dit boek interessant voor zowel een beginnend hobbykok als voor een gevorderde hobbykok.

Conclusie

Basisboek India biedt voldoende mogelijkheden om kennis te maken met een keuken die nog relatief onbekend is. De schrijfster belooft de Indiaase keuken op een relaxte manier te presenteren en is hier zeker in geslaagd. De Indiaase keuken wordt met basiskookboek India voor iedereen bereikbaar.

Facts;

  • Titel : Basisboek India
  • Auteur : Amandip Uppal
  • Uitgever : J.H.Götmmer / H.J.W. Brecht BV
  • ISBN : 978 90 230 1492 8
  • Inhoud : Hardcover – 256 pagina’s
  • Prijs : € 29,95
  • Verkrijgbaar bij de boekhandel

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer