Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Boekentip: Bier & Food van Puck Kerkhoven

Eindelijk weer eens een leuke nieuwkomer op de kookboekenmarkt. Een musthave voor de bierliefhebber! Het boek Bier & Food is van niemand minder dan Puck Kerkhoven. Puck Kerkhoven is culinair journalist en auteur. Daarnaast is Puck ook bierfan en jurylid van het Biergenootschap der Lage Landen.

0 720

Boekentip: Bier & Food van Puck Kerkhoven – Eindelijk treffen we er weer eens één. Een echt leuk boek over food. In lange reeksen van gezonde boeken die we echt niet allemaal in de kast willen hebben, vallen echte boeken gelukkig snel op. Enigszins verbaasd kijk ik als dit boek door mijn brievenbus valt. Het boek Bier & Food is van niemand minder dan Puck Kerkhoven. Maar Puck… hadden we jou niet eerder ontmoet? Bij Kliekipedia toch, met het “Nieuwe Kliekjesboek”.

Over de schrijver

Puck Kerkhoven is culinair journalist en auteur. Ze schrijft o.a in dagbladen, horecavakbladen en op haar eigen blog. Daarnaast is Puck ook bierfan en jurylid van het Biergenootschap der Lage Landen. De persoon om een boek als dit te schrijven dus!

Foodpairing

Een boek naar mijn hart. Oké, dat was te verwachten voor een bierliefhebber. Maar als foodblogger wordt ik ook regelmatig gewezen op de vele mogelijkheden van foodpairing. Sommige gaan me echt veel te ver. Natuurlijk combineert het één beter dan het ander maar in werkelijkheid is het voor de thuiskeuken vaak veel te hoog gegrepen. De meeste foodpairing sessies komen overigens ook van mensen die daar een commercieel belang in hebben. Ga je er wat nuchterder in staan dan krijg je een boek zoals Puck dat hier lanceert.

Bier&Food-Puck-Kerkhoven_2713

De toon wordt gezet

In het begin van het boek legt Puck uit hoe het boek werkt. Ze raakt me dan ook direct als ze zegt “Als je het lekker vindt, is het al gauw goed. Smaken verschillen nu eenmaal”. Daarmee zegt ze direct heel veel over het boek. Het is geen lange lijst van producten met een speciaal bieradvies, maar een luchtig geschreven boek over de mooie combinatie van bier en food. Het is dan ook een echt leuke nieuwkomer. Er zijn al zoveel boeken over wijn, maar een boek als dit was ik nog niet tegengekomen en zet ik met plezier in mijn boekenkast.

Bier & Food in het kort

Drink je meerdere bieren bij een menu, dan bouw je dat op van licht naar steeds een beetje krachtiger. Het boek begint dan ook met de verschillende alcoholpercentages in bier. Vervolgens komt het bierglas aan bod. Een erg belangrijk onderdeel wat mij betreft. Een pilsje drink je niet uit een bokaal en een speciaalbier drink je niet uit een pul. Alleen daarvoor zou je het boek al aanschaffen. Het boek gaat verder met de juiste wijze van een biertje schenken en last but not least hoe je bier moet proeven.

Vervolgens deelt Puck alle bieren in en geeft per categorie haar adviezen. Door zelf ook in die categorieën te denken is de combinatie van Bier & Food gewoon voor de hand liggend. Vervolgens kies je zelf wat je lekker vindt en de ideale match is geboren. Met bier kun je natuurlijk ook koken. Mosselen, gekookt in witbier zijn een feest. Een mooie triple in een stoofpot. Mijn biertje in de barbecuesaus sla ik over Puck, die heb ik namelijk nodig terwijl ik wacht op mijn sappige entrecote.

Bier & Food-Puck-Kerkhoven_2707

In ere herstellen

Het boek stimuleert je echt om dat aloude biertje in ere te herstellen. Zowel Nederland als België zijn echte bierlanden. Hier groeien nauwelijks druiven, maar wel volop granen. In de oude steden zie je onze bierhistorie nog altijd terug. Alle reden om die oude, bijna vergane, glorie in ere te herstellen. Niet alleen de Heinekens en Amstels, maar vooral die mooie speciaalbiertjes met een verhaal. Gebrouwen met passie, en met dezelfde passie geserveerd naast een gerecht uit eigen keuken.

Bier & Food
€22,95
ISBN 9789401604147
Puck Kerkhoven
Xander Uitgevers

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer