Review: ‘Nachtbrood’ van Ineke Berentschot
Nachtbrood is een mooi en informatief boek voor zowel de beginnende, als de meer ervaren én de professionele broodbakkers onder ons. Het is een goede aanvulling op de rest van de Nederlandstalige broodbakboeken die momenteel in omloop zijn. Ineke Berentschot heeft wederom een pareltje gecreëerd. Dank je wel Ineke en alle andere bakkers in het boek voor het delen van de recepten, jullie zijn een geweldige bron van inspiratie! Wil je ook weten hoe je op een eenvoudige manier het meest smaakvolle (desem)brood kunt bakken? Wanneer jij in dromenland bent of misschien in de nachtploeg werkt, doen de micro-organisme hun uiterste best om een heerlijk deeg of poolish (= vloeibaar voordeeg) te maken en kun jij er de volgende dag een waanzinnig lekker brood van bakken.
“Ineke: Het mooie van broodbakken is, dat als je meel, water en gist of zuurdesem bij elkaar brengt, zich vanzelf processen gaan afspelen. Je hoeft niets te doen, er is alleen tijd voor nodig…”
‘Nachtbrood’ bestaat uit twee delen: theorie en praktijk
In het theoriedeel legt Ineke duidelijk uit hoe desembrood tot stand komt, welke micro-organismen voor de fermentatie verantwoordelijk zijn. Al leiden die Latijnse namen soms wel een beetje af, dus soms die sla ik, al lezend, maar gewoon over. Wellicht ben ik daar nog niet aan toe. Ze leert ons ook hoe je een desemstarter maakt, hoe je deeg het beste kunt kneden en vervolgens laten rijzen. In ieder hoofdstuk staat er een apart stukje tekst speciaal voor de thuisbakker, want onze keukens verschillen qua temperatuur en luchtvochtigheid wel enigszins met die van een bakkerij. Het bijzondere rijsproces van brooddeeg kent geen geheimen meer wanneer je het boek uit hebt.
In het praktijkdeel komen 22 verschillende type bakkers aan het woord. Ze delen hun favoriete broodrecepten met ons en leggen stap voor stap uit hoe ook wij deze heerlijke broden kunnen (leren) bakken. Zo kunnen we bijvoorbeeld kiezen uit: een paasstol, Andalusisch rogge vloerbrood, Handrie’s wit of een kamut/spelt/eenkoornbrood.
Het enthousiasme van de auteur en de passie van de bakkers werken aanstekelijk. Nachtbrood staat bol van de kennis. Het is een boek dat thuishoort in elke bakkerij, elke restaurantkeuken en op het aanrecht van elke thuisbakker.
“Brood van goede kwaliteit is verkeerd geschreven,” beweert een van de bakkers uit Nachtbrood. “Het moet zijn: ‘van goede kwalitijd!’” Deze rake opmerking illustreert waar dit boek om draait: brood van lang gerezen deeg.
Ineke Berentschot (1952) is geboren op een boerderij in de Achterhoek. In haar jeugd denderde de combine nog niet over de akkers en hielp de hele familie nog met de roggeoogst. Zou haar grote passie voor brood daar en toen zijn ontkiemd? Ze schrijft sinds 2008 over broodbakken op haar website www.wiebaktmee.nl
‘Nachtbrood’ is haar derde boek over brood. Eerder schreef Ineke: ‘Brood van ver & dichtbij’ ISBN: 902301104X en ‘Kleine broodjes van ver & dichtbij’ ISBN: 9023011309. Deze boekjes zijn helaas niet meer nieuw te koop, maar soms kom je ze nog wel eens tegen op internet of een tweedehands boekwinkel.
Met dank aan Uitgeverij Trophonios voor het beschikbaar stellen van het boek.
Nieuwsgierig geworden en wil je alvast een stukje van het boek ‘Nachtbrood’ bekijken, klik dan hier.
Nachtbrood — Ineke Berentschot
Hardcover, 142 pagina’s
ISBN: 9789491728082
Uitgeverij Trophonios
€ 19,95
Bron: uitgeverij Trophonois, boek ‘Nachtbrood’ en de website Ineke Berentschot.
kan je van nachtbrood of voordeeg voor alle broodrecepten gebruiken?