Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

De banketbakker van Cees Holtkamp | Musthave voor thuisbakkers

3 3.285

De banketbakker van Cees Holtkamp

Dit is hét bakboek dat iedere thuisbakker, naar mijn idee, in zijn bezit zou moeten hebben. De kracht van dit boek zit hem in de jarenlange ervaring van Cees Holtkamp.  Zijn recepten zijn recepten die ook echt kloppen. Cees Holtkamp presenteert de lekkerste recepten in weinig woorden, zonder poespas maar wel puur en duidelijk. Een compleet naslagwerk voor de thuisbakker.

Van tarte tatin tot garnalenkroket….

Dat is wat er, naast de titel en een foto van een mooie krokante kroket, op de omslag staat. Misschien een klein beetje misleidend want bij banketbakker denk je nou niet direct aan kroketten, maar toch is ook dat een onderdeel van de banketbakkerij.

Cees HoltkampWie is Cees Holtkamp ?

Achter op het boek staat een leuke oude foto van Cees Holtkamp in zijn jonge jaren. Cees is de oudste van 12 kinderen van het bakkersechtpaar Holtkamp. De drie dochters hielpen in de winkel, de acht zonen werden bakker. Op een gegeven moment vertrekt Cees naar Amsterdam om daar te gaan werken. Hij wordt verliefd, trouwt en begint in 1969 een eigen bakkerij op de Vijzelgracht in Amsterdam. Bakkerij Holtkamp wordt een begrip in Amsterdam en is vooral bekend om zijn kroketten en het klassieke gebak. Het bedrijf groeit en groeit en in 2002 nemen de dochter van Cees en haar man de zaak over.

Ruim 300 recepten

Ik heb het boek inmiddels al 4 jaar in mijn bezit en al heb ik vele andere boeken, dit is echt mijn favoriet.  Hierin kun je alles vinden om de mooiste en lekkerste dingen te bakken. Het boek  bevat ruim 300 recepten waaronder vele erg goede basisrecepten die je nodig hebt bij het bakken. Behalve deze goede basisrecepten staan er ook recepturen in van gebak waarvan je dacht dat je die nooit zelf zou kunnen maken. Doordat de recepten kort en krachtig geschreven zijn lijkt het lang niet zo moeilijk meer. Prettig is ook dat er vele tips worden gegeven en de diverse bakkersbegrippen op een makkelijke en duidelijk manier worden uitgelegd.

Het eerste hoofdstuk heet “basis”en dat is het ook echt

Wanneer je een goed basisrecept hebt kun je er vele richtingen mee op.  Kun je bijvoorbeeld zelf bladerdeeg maken dan kun je ook tompoezen, saucijzenbroodjes, kaaskoekjes en nog veel meer maken en met slechts een kleine aanpassing in het recept kun je dan ook weer croissants maken. Van daaruit is het ineens ook niet meer zo moeilijk om heerlijke koffiekoeken te maken. Het hele boek is opgebouwd vanuit basis recepten. Wil je bijvoorbeeld een bananensoes maken, dan verwijst het recept naar de basisrecepten voor soezen, fondant en natuurlijk de gele room.

Ook wordt er in dit boek veel aandacht besteed aan desserts en dan niet alleen de luxe desserts zoals sabayon en omelette Sibérienne maar ook aarbeienijs, de heerlijke ouderwetse wentelteefjes, Jan in de zak en rijstebrij komen aan bod.

de banketbakker knCakes en taarten

Mijn favoriete hoofdstuk is het hoofdstuk cakes en taarten, want wat is er nou lekkerder dan een zelfgebakken hazelnootcrèmetaart?  Wil je liever een citroenmeringuetaart maken of een Sachertaart,  in dit hoofdstuk kom je ze allemaal tegen. Maar niet alleen de bekende taarten staan in dit boek, ook vele echte klassiekers waar je vast nog nooit van gehoord hebt, zoals een Congolaisetaartje of een mokka harde Wenertaart, vind je terug in dit hoofdstuk.

Een leuk aspect is dat ook de hartige kant van de banketbakkerij aan bod komt, altijd al eens kaas- en/of garnalenkroket willen maken? Met deze, echt goede, recepten is dat een koud kunstje.

Conclusie

Het is misschien niet het mooiste boek uit mijn verzameling maar wel mijn beste, het staat met stip op één.

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
 1. Geertje zegt

  Als ik bakker Cees. zie op de filmpjes, dan waan ik me weer bij pns thuis in de bakkerij! Ik zie mijn vader daar aan het werk en mijn opa. Mijn vader was net zo’n man als opa Cees en ook een uitstekende bakker.,zowel in brood als in banket. Ik heb vroeger heel wat koekjes van de plaat, vooral speculaasjes ingepakt en ook het speculaasdeeg door een machine gedraaid en gesnoept van de gebroken e emplaren. Mijn pa zei: met mengen en roeren wordt veel geld verdiend, humoristisch bedoeld, maar wel met een ondertoon van ernst.
  Ik heb zojuist. De Banketbakker gekocht. Kon het niet laten! Het is mijn jeugd!! Ik ben nu 76. n al die recepten zijn me zo bekend. Bedankt bakker Cees!!!

  1. Connie Derks zegt

   Wat leuk dit te lezen, fijn dat een boek zoveel mooie herinneringen kan ophalen.

   1. Geertje zegt

    Mijn echtgenoot, theoloog, zei altijd :zorg voo standaardwerken, dan heb je feitelijk alles in huis. Dot geldt evengoed voor bakboeken. De Banketbakker IS zo’n standaardwerK.
    Groeten van Geertje

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer