Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

De Groentebijbel van Mari Maris

3 1.629
De groentebijbel van Mari Maris

De Groentebijbel, van aardappelpuree tot zuringsouffle, geschreven door Mari Maris. Hoe zeg je?? Mari Maris, maar eigenlijk heet ze Maris Hakkenberg -Van Gaasbeek, maar dat is zó lang om te onthouden, dus dat mag iedereen meteen weer vergeten. Maris is in 1974 in Amsterdam geboren, maar woont nu sinds een aantal jaren in Noord-Frankrijk. Zij heeft daar een oude bakkerij met een stukje grond gekocht en verbouwd er allerlei soorten groenten voor eigen gebruik en om als streekproduct te verkopen aan de plaatselijke bevolking. Deze veelzijdige dame staat al sinds haar vijftiende in de keuken, werkte in restaurantkeukens, had haar eigen cateringbedrijf, werkte als freelance kok en nu teelt ze de lekkerste verse groente. En dan is het schrijven van een echte Groentebijbel eigenlijk wel een logisch vervolg.

Mari Maris wil met haar ’bijbel’ een basis geven.

Wat een goed boek! Echt een toppertje! Geen wonder dat de eerste druk binnen no time was uitverkocht. Gelukkig heeft uitgeverij Carrera weer een nieuwe voorraad laten maken, waar ik er nu een van bezit en echt nóóit meer weg doe! Het boek is met recht een bijbel op het gebied van groente, boordevol lekkere recepten, feiten en weetjes. Elke ouder zou zijn kind(eren) die het huis uitgaat(n) dit mooie groente standaardwerk verplicht moeten meegeven.

De Groentebijbel is overzichtelijk en start met een inleiding, dan volgt er een gedeelte met allerlei leerzame Groentebijbel - Boerenkoolbasisbegrippen zoals: julienne snijden, het vouwen van eiwitten, wat een passe-vite is (wij noemen het een passeerzeef, maar ik geef toe, dat klinkt wel een stuk minder chique). Dan volgen de basisrecepten die je later eventueel nodig hebt om de groente gerechten klaar te maken. Van mayonaise tot  witte wijn roomsaus, van verse groente bouillon tot pesto. Het boek bevat ook een handige seizoenskalender (kijk, daar zijn wij van Lekker Tafelen dol op), zodat je precies kunt opzoeken welke groente wanneer vers verkrijgbaar is. Verder staan er zo’n 65 groente soorten op alfabetische volgorde. Je krijgt een uitgebreid verslag over de groente en vervolgens de bijbehorende recepten. Die helemaal niet moeilijk te maken zijn, bovendien erg lekker en natuurlijk met super verse ingrediënten.

Met meer dan 65 groentesoorten, 850 recepten, een eindeloze lijst variaties daarop en bijpassende serveersuggesties is de Groentebijbel van Mari Maris het standaardwerk over groenten.

Mari Maris besloot na twintig jaar haar koksbuis aan de wilgen te hangen en groenten te gaan verbouwen. Groentebijbel is geen vegetarisch kookboek maar een standaardwerk waarin Maris haar ervaringen als kok en groenteboer bijeen heeft gebracht. Ook laat ze zien hoe de groenten groeien en weet ze over elke groentesoort interessante wetenswaardigheden te vertellen.

Je kunt hieronder het boek eventueel bestellen als er binnenkort iemand op zichzelf (of samen gaat) wonen, voor je broer die nu eindelijk eens moet leren koken met verse ingrediënten of gewoon voor jezelf, lekker voor de heb en het staat zo trendy in de keuken. “Nee, meid wat leuk! Jij hebt ook een Mari Maris in huis! Wat een fantastisch boek hé!”

O.a. verkrijgbaar bij Bol.com

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
 1. repel zegt

  leuke tekst maar zorg in vredesnaam voor correct Nederlands. in het eerste deel staat verbouwd waar het verbouwt moet zijn. is dat nou zo ontzettend moeilijk?

 2. Salima Holleman zegt

  Onlangs Groentebijbel aangeschaft. Complimenten voor dit boek. Hier heb ik wat aan. Volg nu graag de updates.

  1. Lekker Tafelen zegt

   Leuk om te horen Salima. Nou en of we updaten met groenten. Onze nieuwe pagina al gezien?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer