Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

De Grote Kleyn, Culinair Compendium; Onno Kleyn

Er is een nieuwe culinaire bijbel uit. Ik ben blij met dit boek en ik ga zeker doen wat de Grote Kleyn adviseert: ‘Graas erin, snoep, snuffel, smikkel.’

0 655

De Grote Kleyn, Culinair Compendium; Onno Kleyn – Er is een nieuwe bijbel uit. Een culinaire, wel te verstaan. En het is er een van formaat: net iets meer dan duizend pagina’s telt hij. Ik ben een groot fan van Onno. Zijn kennis over ‘eetwaren’ is onbegrensd en zijn columns en wijnbeschrijvingen heerlijk. Ik ben dan ook heel nieuwsgierig naar deze dikke pil.

De heer Kleyn is er groot in

Compendium… wat betekent dat eigenlijk.  ‘Handboek met een samenvatting van de kennis op een bepaald terrein’ lees ik op encyclo.nl.  Nou, als dit slechts een samenvatting van de culinaire kennis van Onno Kleyn is! Het boek is in drie delen opgesplitst. Het grootse deel heeft als titel ‘Ingrediënten’. Hier vind je geen saaie alfabetische opsomming. Elk ingrediënt is een boeiend hoofdstukje op zichzelf. Een stukje geschiedenis, bereidingswijzen, tips en adviezen, anekdotes… ze worden allemaal even speels beschreven. De heer Kleyn is er groot in. Door de recepten die hij erbij levert (van een ‘Estouffade à la languedocienne’ tot het bakken van aardappelen) loopt het water je in de mond.

Op reis door Europa

In het hoofdstuk ‘Technieken en Overwegingen’ komen zaken aan de orde als potten en pannen, smaak en geur, verrotten en fermenteren, culinaire fabels en nog veel meer. Tot slot neemt Onno ons mee op reis door Europa met volop verhalen over ‘Fish and Chips’, Tapas en Pintxos, Witloof en Spruitjes en meer culinaire wetenswaardigheden. Gelardeerd met recepten uiteraard. Veel recepten zijn overigens voorzien van een beknopt wijnadvies.

Veertig tenen knoflook

Al bladerend door het boek vergeet ik de tijd. Te laat voor de boodschappen! Gelukkig valt mijn oog op een recept waarvan ik de ingrediënten in huis heb. Toeval bestaat niet! En voor de hoeveelheid knoflook hoef je niet bang te zijn: ‘Eenmaal  gaar blijkt de knof een zachte, heerlijke puree geworden, die je uit de velletjes zuigt en waarmee je de volgende dag fluitend de wereld tegemoet kunt treden’, zo belooft Onno.

Kip met knoflook, Poulet à l’ail, het recept

Voor 4-6 personen:

  • 1 kip in stukken
  • 8 eetlepels olijfolie
  • 20, 30, 40 tenen knoflook, wat je wilt, ongepeld
  • paar takken tijm en/of rozemarijn, salie
  • half glas witte wijn
  • sneden stok- of boerenbrood

Verwarm de oven voor op 180°C. Zout de stukken kip en braad ze in de olijfolie aan in een zware braadpan, tot ze een aardig kleurtje hebben. Haal ze uit de pan. Doe er de knoflook, de kruiden en de wijn in, schep om en leg de kip bovenop. Sluit de pan en zet die in de oven. Laat anderhalf uur garen. Open pas aan tafel, zodat het weelderige aroma loskomt.

Bak de sneden brood in de koekenpan in wat olijfolie. Je wurmt met je mes de gare knoflook uit zijn vel en smeert hem op het brood.

Het wijnadvies: Provençaals rood ligt voor de hand of, bij ontstentenis daarvan een niet al te verheven Rhônewijn, zoals Cairanne of Vinsobres.

Ik ben blij met dit boek en ik ga zeker doen wat de Grote Kleyn adviseert: ‘Graas erin, snoep, snuffel, smikkel.’

De Grote Kleyn, Onno Kleyn

Aantal pagina’s” 1008

Uitgeverij NIJGH & VAN DITMAR

Juli 2016

ISBN 9789038803470

€ 45,00 Bol.com (vanaf 8 december 2016)

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer