- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

De mijn is het beste – hét stoofvleeskookboek

De mijn is het beste – hét stoofvleeskookboek – Culinaire klassiekers blijven een bron van discussie. Ieder land, zelfs iedere streek heeft wel een gerecht waarvan het recept in de familie doorgegeven wordt en dat is dan ook de enige juiste bereidingswijze. Dan blijven er dus nog steeds evenveel variaties als families over en als die allemaal de enige echte zijn kun lekker aan de praat blijven. Eerder kwam in deze serie al een boek uit over Spaghetti Bolognese.

Zuiderburen

Het voorwoord spreekt over stoofvlees als nationaal gerecht. De eerste aanwijzing dat het om een Belgisch boek gaat. Vervolgens blijken bijna alle stoofpotten met bier bereid te worden. Een duidelijke clou. En tenslotte is het in het Nederlands uitgegeven, dus kunnen we ervan uit gaan dat het een Vlaamse uitgave betreft. Dat blijkt ook woorden als pot, waar wij pan zouden zeggen.

En Vlamingen nemen hun eten en zeker hun stoofvlees serieus. Dat blijkt uit alles. In het boek komen mensen aan het woord over hun variatie op het thema. Het is dus geen wereldkookboek met recepten uit alle windstreken, hoewel er ook een verdwaald recept voor rendang in staat.

Passie

Iedereen die aan het woord komt en zijn geheimen prijsgeeft vertelt met toewijding en liefde over het gevierde stoofvlees. De persoonlijke verhalen die voorafgaan aan de variaties maken dat het een boek is dat je helemaal door wilt lezen. Je wilt niet alleen de recepten scannen, maar ook weten waarom iemand dit de lekkerste bereiding vindt. Overal spreekt wel een familietraditie in door, maar de variaties zijn vaak toch min of meer per ongeluk ontstaan. Dat maakt het grappig om te lezen.

Variatie

In Vlaanderen is het kennelijk gebruikelijk om stoofvlees te serveren met friet en witlofsalade. Een leuk weetje dat ik niet kende. Wat ik wel al wist is dat ze het ook in de (betere) frituur serveren. Logisch eigenlijk; als je gewend bent er friet bij te eten.

Hoewel de meeste recepten met rundvlees zijn komen in het boek ook andere basis ingrediënten aan bod: lamsvlees, varkenvlees, paardenvlees en zelfs een vegetarische variant met biet. Dit laatste ga ik zeker nog eens proberen te maken.

Stoofvlees met Hasseltse speculaas

Ondanks alle leuke twists die aan het klassieke recept gegeven worden, wilde ik toch graag in de buurt blijven het ‘klassieke’ Vlaamse recept, omdat dat toch weer anders is dan ik het vaak maak. Ik koos dan ook voor het recept met Hasseltse speculaas, waar ik geen Hasseltse speculaas voor kon vinden en dus terug viel op het origineel met ontbijtkoek. Het resultaat was zalig! En inderdaad, de volgende dag nog veel lekkerder! Bekijk het recept voor Stoofvlees met Hasseltse speculaas[1].

Mijn conclusie

Een geestig concept dat op een mooie manier uitgewerkt is. Een antropologisch interessant boek dat een eetcultuur schetst en daarbij genuanceerde recepten geeft. Het zet aan tot experimenteren met gerechten die je zelf misschien al jarenlang anders maakt. Niet perse een must-have, maar wel een leuke aanvulling op een mooie kookboekencollectie. En zeker leuk om cadeau te geven aan hen waarvan je weet dat ze dol zijn op stoofvlees.

De feiten

Titel: De mijn is de beste; hét stoofvleeskookboek

Auteur: Filip Jans, Carl Surmont & Luc de Raedemaeker

Uitgeverij: Manteau

Prijs: € 24,99

ISBN: 9789022333044

Te koop bij bol.com

Links in dit artikel
  1. Bekijk het recept voor Stoofvlees met Hasseltse speculaas: http://lekkertafelen.nl/recepten/stoofvlees-met-ontbijtkoek-en-bruin-bier/