Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

De smaak van Sicilië van Ursula Ferrigno

De smaak van Sicilië doet precies wat het moet doen, het laat de recepten van het eiland zien en maakt dat je meteen de keuken wil induiken.

0 596

De smaak van Sicilië van Ursula Ferrigno – Toen ik voor de eerste keer een hap in een pane con le panelle nam, bij een kiosk nota bene midden op een rotonde midden in Palermo, was ik verkocht. Het was de eerste keer dat ik in Sicilië was en het eetavontuur bleef niet bij de panelle (gefrituurd kikkererwtenmeel op een broodje) alleen. Arancini di riso (gevulde risottoballetjes), cassata en de allerlekkerste cannoli ooit. Ik ben vaak naar familie op Sicilië geweest en heb heel veel andere lekkere dingen gegeten, maar de panelle of pani chi panneli zoals de Palermitanen het noemen, waren een vaste stop op de route.

De keuken van Sicilië is door alle invloeden van vroegere overheersers bijzonder. En het is niet meer dan terecht dat schrijfster en kok Ursula Ferrigno een compleet boek aan de smaken van het eiland gewijd heeft. Ursula is aan de overkant van Het Kanaal een bekende tv-kok en heeft verschillende kookboeken op haar naam staan. Met roots die in Italië liggen, is ze een expert in de Italiaanse keuken. Haar hart ligt bij het bakken, vooral Italiaanse broden, maar ik ben blij dat ze voor dit boek verder gekeken heeft dan de oven.

De smaak van Sicilië

Verse kruiden en makkelijke recepten

Het boek geeft zoals het genoemd wordt in het voorwoord, authentieke recepten, afgewisseld met korte verhalen over bijvoorbeeld de citrustuinen, wijnen en de gelateria. Gelukkig geen boek vol met een heleboel pastavariaties, maar een fijne mix tussen vis- en vleesgerechten, soepen, nagerechten, brood en wat speciale pasta’s zoals de heerlijke pasta con le sarde (met sardientjes).

Bij elk recept is een korte intro geschreven. Soms heeft Ursula het dan over een specifieke feestdag voor het gerecht, soms vertelt ze de oorsprong of geeft ze aan dat het om een gerecht uit een bepaalde streek in Sicilië gaat. De recepten zijn niet moeilijk, voor ingrediënten hoef je niet naar delicatessenzaken en er is een fijne mix tussen oven en gekookte gerechten. Ursula maakt veel gebruik van bekende verse kruiden, oregano, basilicum, rozemarijn en peterselie.

De smaak van Sicilië

De smaak van Sicilië kopen?

Al mijn favorieten vind ik in dit boek, de arancine, gestoofde kip met citroen, de cannoli, cassata en natuurlijk de panelle. Terwijl ik verder blader komen de herinneringen naar boven, de heerlijke soep met courgettebladeren of de citroensiroop die standaard in de koelkast stond. Het allerlekkerste ijs, de gevulde tomaten en de fijnste visstoof. De foto’s van de gerechten, maar ook van de omgeving maken dat ik de geuren bijna weer ruik. En dan doet een kookboek precies wat het moet doen, het helpt je bij met maken van nieuwe smaakherinneringen of, zoals in mijn geval, het haalt de smaakherinneringen weer omhoog en maakt dat je meteen de keuken wil induiken.

The facts

Titel: De smaak van Sicilië
Auteur: Ursula Ferrigno
Uitgeverij: Edicola Publishing, april 2017
160 pagina’s hardcover
ISBN: 978 94 925 0009 0
Prijs: 25,00 euro
Verkrijgbaar: bij de boekhandel, de uitgever of bol.com

De smaak van Sicilië

 

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer