Donna Hay- de basics- het ultieme boek voor de thuiskok
Net als haar oma en haar moeder had Donna Hay één kookboek dat ze er altijd weer bijpakte voor informatie over basisrecepten en –technieken. Bijvoorbeeld hoe je een kip moest braden, hoe je een saus zonder klontjes kreeg of hoe je een perfecte biscuittaart bakte. Het idee voor haar nieuwe boek, ‘de basics’ is hetzelfde: voorzien in een praktisch naslagwerk voor in de keuken om altijd op te terug te kunnen vallen. Zoals de uitgever van Dishoeck het verwoord: het ultieme boek voor de thuiskok.
Donna Hay, de internationaal vermaarde kookboekenschrijfster en tv-kok verstaat als geen ander de kunst om de ‘klassiekers’ terug te brengen tot eenvoudige recepten. Korte ingrediëntenlijsten, korte teksten in een stap-voor-stap format; ze weet het zo simpel te brengen dat ook de beginnende kok uit de voeten kan met haar receptuur. Alle recepten zijn bovendien voorzien van prachtige foto’s en iedere bladzijde is zorgvuldig gestileerd. Het is haar grote kracht. Je krijgt alleen al door de aantrekkelijke vormgeving van ‘de basics’ direct zin om aan de slag te gaan.
Het boek bestaat uit vier delen: hoofdgerechten, de basics, gebak en desserts. Je leest o.a. hoe je een klassiek braadstuk zoals rosbief of lamsbout bereidt of een stoer stuk varkensgebraad. Hoe je een terrine maakt, gnocchi, of flatbread. Ook behandelt ze het fileren van een vis, het maken van een jus of een tomatensaus. Recepten voor soufflés, pavlova, custard en andere heerlijke zoetigheden, kortom de allerbeste How-to-Cook-columns die de laatste tien jaar zijn verschenen in donna hay magazine, komen nogmaals aan bod.
Opvallend is dat Donna Hay veel gerechten geheel of gedeeltelijk in de oven bereidt, zelfs custard en risotto. ‘Omdat je niet hoeft te roeren, bereid je de gerechten in een handomdraai’, zegt ze daar zelf over. En dat is dan ook waar dit boek om draait: lekker eten op tafel zetten zonder eerst uren in de keuken te staan.
Risotto uit de oven druist natuurlijk in tegen de klassieke Italiaanse beginselen. Ik vond het daarom de ‘ultieme uitdaging’ om meteen maar een van haar risotto recepten te testen voor Lekker Tafelen. Klik hier voor het recept.
Het gros van de ingrediënten in dit boek is verkrijgbaar bij de supermarkt of bij de ‘gewone’ groenteman, vishandel, of slagerij. Voor de beginnende kok is een verklarende woordenlijst opgenomen voor een aantal minder bekende ingrediënten, zoals bijvoorbeeld pimenton, rozenwater, rijstebloem of Vietnamese munt. Ik mis er één belangrijk item in: een uitleg over gepekeld rundvlees. De Australische Hay wijdt namelijk een heel hoofdstuk aan het bereiden van dit vlees, dat vermoedelijk in Australië zelf en/of in Engeland tot de klassiekers gerekend wordt, maar volgens mij geen bekend gerecht is in de Nederlandse keuken. Wie een ongegaard gepekeld stuk rundvlees wil kopen, kan dit misschien (geruime tijd van te voren) bestellen bij een ambachtelijke- of joodse slagerij. Houd er in ieder geval rekening mee dat niet iedere slager dit vlees zomaar kan of zal willen leveren.
Sla je het hoofdstuk ‘gepekeld rundvlees’ over dan staat er nog genoeg aantrekkelijks in het boek om je lekker bezig te houden, allemaal eenvoudig om te maken door de heldere uitleg van Donna en allemaal voorzien van foto’s die je doen watertanden! En als je haar stap-voor-stap uitleg opvolgt ben je vrijwel verzekerd van succes!
Als bonus voor Lekker Tafelen nog een leuk recept uit ‘de basics’ waarmee je al vast aan de slag kunt: chocoladesandwichcakjes met aardbeien.
Donna Hay
De basics
ISBN 978 90 00 33715 6
Van Dishoeck € 19,99
Van Dishoeck maakt deel uit van Uitgeverij Unieboek-Het Spectrum bv