• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, oktober 3, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookboeken

Donna Hay- de basics- het ultieme boek voor de thuiskok

door Redactie
in Kookboeken
0
0
Donna Hay- de basics- cover

Donna Hay- de basics- het ultieme boek voor de thuiskok

Net als haar oma en haar moeder had Donna Hay één kookboek dat ze er altijd weer bijpakte voor informatie over basisrecepten en –technieken. Bijvoorbeeld hoe je een kip moest braden, hoe je een saus zonder klontjes kreeg of hoe je een perfecte biscuittaart bakte. Het idee voor haar nieuwe boek, ‘de basics’ is hetzelfde: voorzien in een praktisch naslagwerk voor in de keuken om altijd op te terug te kunnen vallen. Zoals de uitgever van Dishoeck het verwoord: het ultieme boek voor de thuiskok.

Donna Hay, de internationaal vermaarde kookboekenschrijfster en tv-kok verstaat als geen ander de kunst om de ‘klassiekers’ terug te brengen tot eenvoudige recepten. Korte ingrediëntenlijsten, korte teksten in een stap-voor-stap format; ze weet het zo simpel te brengen dat ook de beginnende kok uit de voeten kan met haar receptuur. Alle recepten zijn bovendien voorzien van prachtige foto’s en iedere bladzijde is zorgvuldig gestileerd. Het is haar grote kracht. Je krijgt alleen al door de aantrekkelijke vormgeving van ‘de basics’ direct zin om aan de slag te gaan.

Het boek bestaat uit vier delen: hoofdgerechten, de basics, gebak en desserts. Je leest o.a. hoe je een klassiek braadstuk zoals rosbief of lamsbout bereidt of een stoer stuk varkensgebraad. Hoe je een terrine maakt, gnocchi, of flatbread. Ook behandelt ze het fileren van een vis, het maken van een jus of een tomatensaus. Recepten voor soufflés, pavlova, custard en andere heerlijke zoetigheden, kortom de allerbeste How-to-Cook-columns die de laatste tien jaar zijn verschenen in donna hay magazine, komen nogmaals aan bod.

Opvallend is dat Donna Hay veel gerechten geheel of gedeeltelijk in de oven bereidt, zelfs custard en risotto. ‘Omdat je niet hoeft te roeren, bereid je de gerechten in een handomdraai’, zegt ze daar zelf over. En dat is dan ook waar dit boek om draait: lekker eten op tafel zetten zonder eerst uren in de keuken te staan.

Risotto uit de oven druist natuurlijk in tegen de klassieke Italiaanse beginselen. Ik vond het daarom de ‘ultieme uitdaging’ om meteen maar een van haar risotto recepten te testen voor Lekker Tafelen. Klik hier voor het recept.

Het gros van de ingrediënten in dit boek is verkrijgbaar bij de supermarkt of bij de ‘gewone’ groenteman, vishandel, of slagerij. Voor de beginnende kok is een verklarende woordenlijst opgenomen voor een aantal minder bekende ingrediënten, zoals bijvoorbeeld pimenton, rozenwater, rijstebloem of Vietnamese munt. Ik mis er één belangrijk item in: een uitleg over gepekeld rundvlees. De Australische Hay wijdt namelijk een heel hoofdstuk aan het bereiden van dit vlees, dat vermoedelijk in Australië zelf en/of in Engeland tot de klassiekers gerekend wordt, maar volgens mij geen bekend gerecht is in de Nederlandse keuken. Wie een ongegaard gepekeld stuk rundvlees wil kopen, kan dit misschien (geruime tijd van te voren)  bestellen bij een ambachtelijke- of joodse slagerij. Houd er in ieder geval rekening mee dat niet iedere slager dit vlees zomaar kan of zal willen leveren.

Sla je het hoofdstuk ‘gepekeld rundvlees’ over dan staat er nog genoeg aantrekkelijks in het boek om je lekker bezig te houden, allemaal eenvoudig om te maken door de heldere uitleg van Donna en allemaal voorzien van foto’s die je doen watertanden! En als je haar stap-voor-stap uitleg opvolgt ben je vrijwel verzekerd van succes!

Als bonus voor Lekker Tafelen nog een leuk recept uit ‘de basics’ waarmee je al vast aan de slag kunt: chocoladesandwichcakjes met aardbeien.

Donna Hay

De basics

ISBN 978 90 00 33715 6

Van Dishoeck € 19,99

Van Dishoeck maakt deel uit van Uitgeverij Unieboek-Het Spectrum bv

www.unieboekspectrum.nl

DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Risotto met Provolone en broccoli
Risotto

Risotto met provolone en broccoli

Spruitjes met appel spek en mosterd
Bijgerecht

Spruitjes met appel, spek en mosterd

Broodje gekookt ei
Lunch

Een broodje gekookt ei; zo maak je er een feestje van

Curry van kip en aubergine
Curry

Curry van kip en aubergine

Varkenshaas met Cabralessaus
Vleesgerechten

Varkenshaas met Cabralessaus

Cabrales crème met PX-stroop
Hapjes

Cabrales crème met PX-stroop

Cabrales
Specials

Cabrales; niet voor watjes!

biefstuk in een taco
Recepten

Biefstuk in een taco

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Cabrales
Specials

Cabrales; niet voor watjes!

Ben je een liefhebber van blauwe kaas? Dan hebben we voor jou een artikel over Cabrales. Blauw, Spaans en lekker pittig. Wat wil je nog meer?

Check het recept of lees de info
Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

gerookte vis

Gerookte vis

Recept in de picture

Risotto met Provolone en broccoli
Risotto

Risotto met provolone en broccoli

Een favoriet uit de Italiaanse keuken is risotto, in ontelbare variaties. Deze risotto met provolone en broccoli moet je dan ook proberen!

Check het recept of lees de info
Spruitjes met appel spek en mosterd

Spruitjes met appel, spek en mosterd

Broodje gekookt ei

Een broodje gekookt ei; zo maak je er een feestje van

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven
  • Redactie op Hazelnootpasta; de homemade Nutella
  • Connie Derks op Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
  • Herma op Hazelnootpasta; de homemade Nutella
  • Albert Valee op Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Cecile Geurts-Huijbers op Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven
  • Amande Groeneveld-Hordijk op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Coby op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen