• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, mei 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookboeken

Donna Hay- de basics- het ultieme boek voor de thuiskok

door Redactie
in Kookboeken
0
0
Donna Hay- de basics- cover

Donna Hay- de basics- het ultieme boek voor de thuiskok

Net als haar oma en haar moeder had Donna Hay één kookboek dat ze er altijd weer bijpakte voor informatie over basisrecepten en –technieken. Bijvoorbeeld hoe je een kip moest braden, hoe je een saus zonder klontjes kreeg of hoe je een perfecte biscuittaart bakte. Het idee voor haar nieuwe boek, ‘de basics’ is hetzelfde: voorzien in een praktisch naslagwerk voor in de keuken om altijd op te terug te kunnen vallen. Zoals de uitgever van Dishoeck het verwoord: het ultieme boek voor de thuiskok.

Donna Hay, de internationaal vermaarde kookboekenschrijfster en tv-kok verstaat als geen ander de kunst om de ‘klassiekers’ terug te brengen tot eenvoudige recepten. Korte ingrediëntenlijsten, korte teksten in een stap-voor-stap format; ze weet het zo simpel te brengen dat ook de beginnende kok uit de voeten kan met haar receptuur. Alle recepten zijn bovendien voorzien van prachtige foto’s en iedere bladzijde is zorgvuldig gestileerd. Het is haar grote kracht. Je krijgt alleen al door de aantrekkelijke vormgeving van ‘de basics’ direct zin om aan de slag te gaan.

Het boek bestaat uit vier delen: hoofdgerechten, de basics, gebak en desserts. Je leest o.a. hoe je een klassiek braadstuk zoals rosbief of lamsbout bereidt of een stoer stuk varkensgebraad. Hoe je een terrine maakt, gnocchi, of flatbread. Ook behandelt ze het fileren van een vis, het maken van een jus of een tomatensaus. Recepten voor soufflés, pavlova, custard en andere heerlijke zoetigheden, kortom de allerbeste How-to-Cook-columns die de laatste tien jaar zijn verschenen in donna hay magazine, komen nogmaals aan bod.

Opvallend is dat Donna Hay veel gerechten geheel of gedeeltelijk in de oven bereidt, zelfs custard en risotto. ‘Omdat je niet hoeft te roeren, bereid je de gerechten in een handomdraai’, zegt ze daar zelf over. En dat is dan ook waar dit boek om draait: lekker eten op tafel zetten zonder eerst uren in de keuken te staan.

Risotto uit de oven druist natuurlijk in tegen de klassieke Italiaanse beginselen. Ik vond het daarom de ‘ultieme uitdaging’ om meteen maar een van haar risotto recepten te testen voor Lekker Tafelen. Klik hier voor het recept.

Het gros van de ingrediënten in dit boek is verkrijgbaar bij de supermarkt of bij de ‘gewone’ groenteman, vishandel, of slagerij. Voor de beginnende kok is een verklarende woordenlijst opgenomen voor een aantal minder bekende ingrediënten, zoals bijvoorbeeld pimenton, rozenwater, rijstebloem of Vietnamese munt. Ik mis er één belangrijk item in: een uitleg over gepekeld rundvlees. De Australische Hay wijdt namelijk een heel hoofdstuk aan het bereiden van dit vlees, dat vermoedelijk in Australië zelf en/of in Engeland tot de klassiekers gerekend wordt, maar volgens mij geen bekend gerecht is in de Nederlandse keuken. Wie een ongegaard gepekeld stuk rundvlees wil kopen, kan dit misschien (geruime tijd van te voren)  bestellen bij een ambachtelijke- of joodse slagerij. Houd er in ieder geval rekening mee dat niet iedere slager dit vlees zomaar kan of zal willen leveren.

Sla je het hoofdstuk ‘gepekeld rundvlees’ over dan staat er nog genoeg aantrekkelijks in het boek om je lekker bezig te houden, allemaal eenvoudig om te maken door de heldere uitleg van Donna en allemaal voorzien van foto’s die je doen watertanden! En als je haar stap-voor-stap uitleg opvolgt ben je vrijwel verzekerd van succes!

Als bonus voor Lekker Tafelen nog een leuk recept uit ‘de basics’ waarmee je al vast aan de slag kunt: chocoladesandwichcakjes met aardbeien.

Donna Hay

De basics

ISBN 978 90 00 33715 6

Van Dishoeck € 19,99

Van Dishoeck maakt deel uit van Uitgeverij Unieboek-Het Spectrum bv

www.unieboekspectrum.nl

DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Zilt door Annette van Ruitenburg
Kookboeken

Zilt; door Annette van Ruitenburg

Receptloos - Marlies Kooiman
Kookboeken

Receptloos; Een kookboek zonder recepten van Marlies Kooiman

Asian Green van Ching-He Huang
Kookboeken

Asian Green van Ching-He Huang

Vegetalia van Luna Trapani
Kookboeken

Vegetalia van Luna Trapani

ik eet zo graag
Kookboeken

Ik eet zo graag; Pascale Naessens

Ottolenghi Test Kitchen
Kookboeken

Ottolenghi Test Kitchen, Shelf-love

Bistro Manon - Dagelijkse inspiratie voor het hele gezin - Kookboek
Kookboeken

Bistro Manon; dagelijkse inspiratie voor het hele gezin

Med Claudia Roden
Kookboeken

Med van Claudia Roden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

zes − vijf =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Pasta met zalm saffraan en spinazie
  • De perfecte gehaktbal
  • Lavas
  • Hoe vaak eet jij thuis vis? En dan bedoelen we niet de afgehaalde kibbeling.
  • Geschilde asperges of ongeschilde asperges

Uitgelicht

rundvlees op de barbecue
Specials

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

Doe eens gek en leg een goed en stoer stuk rundvlees op de barbecue. Met deze recepten helpen we je op weg naar de ultieme BBQ-beleving.

Check het recept of lees de info
courgette met pasta

Courgette met pasta; dat biedt heel veel mogelijkheden

asperges met vis

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Voorgerechten met gerookte zalm

Voorgerechten met gerookte zalm

Recept in de picture

Nacho´s uit de oven
Hapjes

Nacho’s uit de oven

De lekkerste snack? Dat zijn beslist deze nacho's uit de oven. Je maakt ze met verse ingrediënten en een heerlijke zelfgemaakte kaassaus!

Check het recept of lees de info
Gebakken langoustines

Gebakken langoustines met chilimayonaise

Aardappelen met rozemarijn en knoflook

Aardappelen met knoflook en rozemarijn

Handige kooktips

Vers fruit bewaren
Kookschool

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Ga voedselverspilling tegen en bewaar vers fruit op de juiste manier, hier zie je in een oogopslag hoe je vers fruit het beste kunt bewaren.

Check het recept of lees de info
Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Kippenpoten kruiden met jouw zelfgemaakte kipkruiden of met een marinade

Kippenpoten kruiden; voor verbluffend lekkere kip

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Connie Derks op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Vera op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Redactie op Verse aspergesoep
  • Guido op Verse aspergesoep
  • Connie Derks op Sperziebonen als bijgerecht; maak het net even spannender
  • Susanne Hermsen op Sperziebonen als bijgerecht; maak het net even spannender
  • Elise de Haan op Stamppot met spinazie en bospeen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen