• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, juli 6, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookboeken

Een ode aan groenten van Alice Zaslavsky

Een ode aan groenten laat zien dat groenten in de hoofdrol beslist niet saai hoeven te zijn

door Elise de Haan
in Kookboeken
0
0
Een ode aan groenten van Alice Zaslavsky

Kookboekrecensie: Een ode aan groenten van Alice Zaslavsky – Lekker Tafelen staat voor koken met verse ingrediënten. Groenten nemen daarbij een belangrijke plaats in. Dus een kookboek waarin verse groenten het hoofdingrediënt vormen, bekijken we graag nader!

Een ode aan groenten van Alice Zaslavsky

‘Een ode aan groenten’ is een lijvig boek, met een aantrekkelijke, kleurige omslag, die je nieuwsgierig maakt naar de inhoud. Bijna 500 bladzijden, vol kennis, weetjes en recepten, aangevuld met prachtige foto’s. Dit boek moet een inspiratiebron zijn voor iedereen die van koken met verse ingrediënten houdt!

In de inleiding maken we kennis met auteur Alice Zaslavsky. Opgegroeid in Georgië, waar het dieet, deels uit culturele aspecten en deels uit noodzaak, vooral uit plantaardig voedsel bestaat. Inmiddels woonachtig in Australië, de culturele smeltkroes, waar de diverse keukens elkaar versterken en verrijken. Haar achtergrond maakt dat de recepten van Alice een combinatie zijn tussen traditioneel en modern koken. Dat leidt soms tot bijzondere combinaties van ingrediënten. Denk hierbij aan gerechten als ‘vier soorten gember & pastinaak sticky toffee-dadelcake’ of ‘maïskolf met kaaswolken & appel-chipottle BBQ-saus’. Toch zijn niet alle recepten zo extreem. Er staan ook de nodige klassiekers in ‘Een ode aan groenten’, maar uiteraard wel overgoten met een ‘Alice Zaslavsky sausje’.

Groenten in de spotlights

Alice wilde een boek schrijven waarin groente in de spotlights staan. Vanuit het principe ‘we kiezen eerst de groente en bouwen het gerecht er omheen’. Dit ‘omdat we allemaal wel de wens hebben om groente een prominentere rol te geven in de keuken, het milieu minder te belasten en meer zorg te besteden aan de eiwitten die we kiezen’.

Alice gaat in ‘Een ode aan groenten’ nader in op hoe je groenten op verschillende manieren kunt bereiden. De traditionele manieren van groente bereiden, koken, stomen en blancheren, worden aangevuld met technieken als stoven, roosteren, grillen, karamelliseren en frituren. Zo kun je je groenten steeds op een andere manier klaarmaken en kom je tot verrassende resultaten. Ook vertelt Alice je hoe je een handige voorraadkast met langer houdbare ingrediënten, als kruiden, specerijen, pasta, rijst, oliën, azijn en peulvruchten en dergelijke inricht en bijhoudt, zodat je een basis hebt waarmee je samen met verse ingrediënten altijd een goede maaltijd op tafel kunt toveren.

Een ode aan groenten - geopend

Groenten ingedeeld op kleur

De indeling van het receptengedeelte van ’Een ode aan groenten’, is op zijn zachtst gezegd bijzonder. De hoofdstukken zijn niet ingedeeld alfabet of de seizoenen. De groenten zijn gesorteerd op kleur. Voordeel van een dergelijke indeling, is dat je aan de buitenkant van het boek kunt zien waar je ongeveer moet kijken als je opzoek bent naar een bepaalde groente. Elke groente wordt ingeleid met een persoonlijk verhaaltje, gevolgd door informatie over kopen, bewaren, bereiden, ‘lekker met … tips’, gevolgd door een aantal recepten. En niet alleen de ‘standaard’ groenten komen aan bod, ook de in Nederland wat minder gebruikelijke, als patisson, daikon en okra zijn vertegenwoordigd.

De hoofdstukken zijn niet ingedeeld alfabet of de seizoenen. De groenten zijn gesorteerd op kleur

Een ode aan groenten - op kleur

Wat bij de recepten opvalt, is de hoeveelheid ingrediënten die soms vereist is om een recept te kunnen maken. Niet iedereen beschikt over een kruiden- en specerijenvoorraad die zo uitgebreid is. Al zal de echte hobby-kok dit niet echt een probleem vinden.

Conclusie

Met ‘Een ode aan groenten’ wil Alice Zaslavsky laten zien dat groenten in de hoofdrol beslist niet saai hoeven te zijn. Het boek laat zien hoe je meer uit groenten kunt halen, zodat ze je blijven verrassen.

Als jij graag kookt met verse ingrediënten, en in het bijzonder groenten, dan zal Alice je zeker de nodige inspiratie bezorgen. Dit boek gebruik je niet alleen voor de recepten, maar je zult het ook als naslagwerk waarderen. Het kan maar zo een van je favoriete kookboeken worden. ‘Een ode aan groenten’ is dus zeker een plekje in je (kook)boekenkast waard!

Facts:

  • Titel: Een ode aan groenten
  • Auteur: Alice Zaslavsky
  • Uitgever: Good Cook
  • ISBN 978 6143 250 6
  • 488 blz – Hardcover Prijs € 40,00
Tags: Groente
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Zilt door Annette van Ruitenburg
Kookboeken

Zilt; door Annette van Ruitenburg

Receptloos - Marlies Kooiman
Kookboeken

Receptloos; Een kookboek zonder recepten van Marlies Kooiman

Asian Green van Ching-He Huang
Kookboeken

Asian Green van Ching-He Huang

Vegetalia van Luna Trapani
Kookboeken

Vegetalia van Luna Trapani

ik eet zo graag
Kookboeken

Ik eet zo graag; Pascale Naessens

Ottolenghi Test Kitchen
Kookboeken

Ottolenghi Test Kitchen, Shelf-love

Bistro Manon - Dagelijkse inspiratie voor het hele gezin - Kookboek
Kookboeken

Bistro Manon; dagelijkse inspiratie voor het hele gezin

Med Claudia Roden
Kookboeken

Med van Claudia Roden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Homemade sandwich spread in meerdere varianten. Deze huisgemaakte spreads maken we op basis van yoghurt, kwark met roomkaas of mayonaise.

Check het recept of lees de info
Steenfruit

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

Recept in de picture

beefburgers - recept - barbecue
Vleesgerechten

Beefburgers; Jouw creatie is het lekkerst

Beefburgers van puur rundvlees. Het ideale recept als er mensen blijven eten na een feestje. Grill ze met verse groenten op de barbecue.

Check het recept of lees de info
Mediterrane maaltijdsalade met kip, pasta en zongedroogde tomaten

Mediterrane maaltijdsalade met kip

Souffle van kwark en rode bessen

Soufflé van kwark en rode bessen

Handige kooktips

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

Check het recept of lees de info
marineren in karnemelk

Marineren in karnemelk

Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Joop Hermes op Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden
  • marina op Abrikozenvlaai; de echte Limburgse
  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen