Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gezondigen – Het hoeft niet altijd volgens het boekje

gezondigen-2
Gezondigen – Het hoeft niet altijd volgens het boekje – De naam maakte me enorm nieuwsgierig naar dit nieuwe kookboek geschreven door Kim Waninge, Rianne van Vulpen en Judith van Rijt. Is het weer een nieuw boek over hoe ik gezond moet leven of wordt er gezondigd? Kim en Rianne hebben beide redactionele ervaring bij een blad over gezonde voeding. Judith verzorgde de beeldbewerking voor dit boek. Samen hebben ze dit boek geschreven omdat ook zij vonden dat de wereld een beetje doorslaat in het gezond leven en eten.

De gulden middenweg

Gezond en zondig zonder concessies staat voor in het boek. We weten allemaal dat we gezond moeten leven, maar…. soms moet je de teugels ook eens laten vieren. Niet te vaak maar wel zo dat het de moeite van de zonde waard is. Het leuke is dat je niet altijd in de gaten heb dat je een erg gezond recept te pakken hebt, bij sommige foto’s verwacht je een zondig recept  te hebben maar wanneer je verder doorleest valt dat reuze mee.

Er wordt veel gebruik gemaakt van honing wat een gezondere variant van de suiker is, ook fruit is royaal aanwezig. Koffie en chocolade zijn ook van de partij en wel op een hele verrassende manier. Je vind deze ingrediënten terug in de chili of in een cocktail. Hoe verrassend is dat.

Opvallend is dat de hoofdstukken ingedeeld zijn op ingrediënt. Dit staat vooraan in het boek aangegeven. Tijdens het bladeren kom je de namen van de hoofdstukken tegen in quotes, erg leuk maar niet helemaal duidelijk dat het om de namen van de hoofdstukken gaat. Dit maakt het een beetje rommelig om door te bladeren want bijvoorbeeld honing kom je tegen in gebak, ontbijt en ook bij de warme maaltijd.  De mooiste quote vind ik die van Julia Child: “A party without cake is just a meeting.”


Cinnamon rolls

Ik kon me niet inhouden om een keer lekker mee te zondigen. Uit dit boek Gezondigen maakte ik dan ook dit heerlijke recept van Cinnamon rolls.

Het is een zacht broodje gevuld met kaneelsuiker, boter en rozijnen, afgewerkt met een suikerlaagje. Een lekker zoet broodje wat ik persoonlijk eerder bij de koffie zou nemen dan (zoals oorspronkelijk bedoeld) bij het ontbijt.

Bij het recept staat dat het voor ongeveer 25 stuks is, het worden dan wel erg kleine broodjes, ik had er 12 broodjes van gemaakt, dus of dit helemaal klopt weet ik niet want zo groot vond ik de broodjes niet. Ook de baktijd is aan de lange kant dus hou bij het bakken de broodjes in de gaten. Ik heb dan ook wat kleine aanpassingen gemaakt, maar het resultaat was heerlijk!

Bekijk hier het resultaat van dit heerlijk zondige recept

cinnamon-rolls

Gezondigen; Onze conclusie

Dit is een boek hoe de middenweg te nemen door naast een gezonde voeding af en toe ook eens te zondigen. Past dus wel bij de visie van Lekker Tafelen. Geen kant en klaar gerechten maar gezond en lekker koken of bakken, soms verstandig en soms wat minder verstandig. Wanneer de basis goed is,  is er de mogelijkheid om soms ook eens iets minder verstandigs te nemen. Voor beide vind je in dit boek leuke recepten die allemaal goed te doen zijn voor de gemiddelde thuiskok. Op vallend is dat er veel met zoete recepten wordt gezondigd meer dan de hartige varianten waar je ook aardig mee kan zondigen.

Facts:

  • Titel : Gezondigen
  • Auteurs:   Kim Waninge, Rianne van Vulpen en Judith van Rijt
  • Pagina’s: 175 pagina’s – hardcover
  • Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V., Uithoorn.
  • ISBN:  978 90 452 0907 4
  • Prijs: € 17,99
  • Te koop bij:  o. a. bol.com en de boekhandel

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.