Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gone Fishing van Mikkel Karstad – vis voor iedereen

Hebben jullie het boek van Mikkel Karstad “Gone Fishing” al ontdekt? Een boek vol mooie visrecepten. Met bekende, maar ook minder bekende vissoorten.

0 565

Gone Fishing – vis voor iedereen – Wat onmiddellijk opvalt aan dit boek is de prachtige vormgeving. Een groot boek met veel ruimte en schitterende foto’s. Een voorbeeld van het heldere Scandinavische design dat we ook kennen van hun meubels en kleding. Het water loopt je in de mond bij afgebeelde gerechten.

Vreemde vis

In het voorwoord zegt Mikkel Karstad mensen te willen inspireren ook eens een andere vis dan de meest gangbare te proberen. En zo vind je in zijn boek dus naast bijvoorbeeld schol, makreel en mosselen ook recepten voor scheermessen, geep en snoekbaars. Herhaaldelijk zegt hij dat de vissen die niet standaard in de winkel liggen altijd te bestellen zijn bij de visboer. Daarbij is de viskalender achter in het boek een handig hulpmiddel om te bepalen of een bepaalde vis in het seizoen is.

Verse vangst

Uit ieder verhaal en ieder recept spreekt de liefde van Karstad voor vis en vissen. Hij is duidelijk een man van de praktijk die zijn eigen visjes binnenhaalt. Een deel van het boek is daardoor minder relevant voor de niet-visser. En een lust voor hen die wel zelf de hort op gaan om hun kostje te vangen. Mijn vriend beloofde me de strandkrabben een keer voor me te vangen, zodat ik de bisque van strandkrabben een keer kan maken. Het lijkt me heerlijk, maar ik zou niet weten hoe ik een strandkrab moet benaderen zodat ik hem kan vangen….

gone-fishing-cover

Wild plukken

In de ingrediënten staan regelmatig kruiden die je in Denemarken waarschijnlijk zo uit de achtertuin plukt, maar in Nederland minder gangbaar zijn, zoals hemelsleutel en vossenbestwijgjes. Gelukkig worden daar meteen goed verkrijgbare alternatieven bij genoemd. De recepten geven dus de ruimte om te experimenteren, maar ook om het eenvoudig en vertrouwd te houden. Sowieso zijn alle recepten goed maakbaar en zien er zeer smakelijk uit.

Zoetwatervis

De ambitie van de schrijver om lezers aan minder bekende vissoorten te krijgen is bij mij meteen gelukt. Normaal gesproken had ik de snoekbaars waarschijnlijk links laten liggen, maar omdat ik in het boek aan het lezen was, trok hij mijn aandacht. Wat een prachtige vis. En zo zalig!

Ga naar het recept voor gegrilde snoekbaars met aardappelpuree, -chips, waterkers en beukenzwammetjes

Gone Fishing; Mijn conclusie:

Een visueel heel aantrekkelijk boek, maar het grote formaat maakt het minder handig in de keuken. De recepten dagen uit tot het proberen van iets nieuws en dat is een kunst. De insteek dat je zelf je eten vangt en/of verzamelt is niet voor iedereen aantrekkelijk, maar de alternatieven die aangedragen worden zorgen ervoor dat toch alle recepten voor iedereen bereikbaar zijn. Een bijzonder boek dat je rustig op je salontafel kunt leggen en af en toe oppakken voor inspiratie.

De feiten

  • Titel: Gone Fishing
  • Auteur: Mikkel Karstad
  • Uitgeverij: Aerial
  • Prijs: € 29,95
  • ISBN: 9789402601541
  • Te koop bij bol.com

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer