Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Good Food & recept Quinoa-dadelbrood

Onze review van het prachtige book Good Food inclusief recept voor Quinoa-dadelbrood.

0 521

Good Food & recept Quinoa-dadelbrood

Word in 1 maand de beste versie van jezelf

Ruim vier jaar geleden kreeg Laurianne Ruhe de rekening voor haar ongezonde eetgewoontes. Ze was verslaafd aan zure matten, donuts en Red Bull en kon op een dag nauwelijks meer uit bed komen. Haar lichaam gaf het op en ze bleek onder andere pfeiffer en een chronisch vitamine B-12 tekort te hebben. Laurianne klopte aan bij een orthomoleculair voedingsdeskundige en daar begon haar zoektocht naar goede voeding. In dit boek vind je informatie, tips en recepten om in een maand een betere versie van jezelf te vinden. Of een maand nu een realistische tijdsplanning is vraag ik me af, maar zoals Laurianne zelf ook zegt; 1 verandering per dag is al gauw 365 veranderingen per jaar!

Voeding

In het boek Good Food vind je veel informatie over voeding. Wat doet goede voeding met je lijf en je leven en wat is gezonde voeding eigenlijk? Gezonde voeding voedt je lichaam daadwerkelijk, maakt en houdt je gezond, geeft je energie en houdt je jong. Lichaamsopbouwende voeding werkt preventief, herstellend en genezend. Het boekt helpt je om je bewust te worden van wat je eet en om gezonde keuzes te maken op ieder moment van de dag.

Maar hoe maak je nou de overgang naar een gezond eetpatroon? Er zijn veel verschillende doelen die je kunt bereiken door het eten van gezonde voeding; afvallen, een mooie huid, zelfvertrouwen, af van allergieën, meer energie…Gelukkig is Laurianne wel realistisch en ook zij hanteert de 80/20 regel. Soms hunker je nou eenmaal naar een lekker bord pasta en als het feest is wil je dat taartje ook echt niet overslaan. En dat is nou ook meteen het leuke van de recepten in dit boek; het zijn gezonde alternatieve voor de bekende slechteriken; bijvoorbeeld chips, muffins, pannenkoeken, pizza en taartjes.

Recepten

In het boek staan diverse recepten; gezonde sappen om de dag mee te beginnen, ontbijtrecepten, lunches, diners, zoete en hartige snacks en dips en sauzen. Het zijn recepten die je als gezond alternatief kunt gebruiken op uitdagende momenten zoals verjaardagen, een dag onderweg voor je werk of bijvoorbeeld een borrel. Het zijn redelijk makkelijke recepten en ook de ingrediënten zijn over het algemeen goed verkrijgbaar. Het zijn stuk voor stuk heerlijke recepten, sommige zal je ook niet snel associëren met gezonde voeding, maar door wat ingrediënten te vervangen of weg te laten zijn de recepten toch Good Food-proof en volledig uitgebalanceerd.

Wie zou zijn dag niet willen beginnen met een green power shake uit de blender of hartige ontbijtmuffins, voor lunch een heerlijke frittata en wat dacht je van een guiltfree pizza om de dag af te sluiten, yum! Er staan ook heerlijke zoete tussendoortjes in zoals chocoladetaart, verantwoorde raw repen en chocolade milkshakes. Ook het recept om zelf crackers te maken ga ik zeker snel uitproberen, een super gezonde vervanger voor brood.

Een andere heerlijke vervanger voor brood is een quinoa-dadelbrood, dit heerlijke recept maakte ik al snel nadat ik het boek voor het eerst doorbladerde, het zag er zo heerlijk uit! Het lijkt en smaakt eigenlijk als een cake, het vult goed en je kunt het eventueel ook beleggen met bijvoorbeeld hummus, geitenkaas, avocado en komkommer.Ik heb het brood in punten gesneden en ingevroren, ‘s avonds haal ik het uit de vriezer, de volgende dag nog een paar minuutjes in de oven, klein beetje roomboter en kaneel erop en ik heb een heerlijk gezond feestontbijtje!

Quinoa-dadelbrood

Voor 1 brood heb je nodig;

  • LT good food (7)5 rijpe bananen
  • 120 gr dadels, ontpit en in kleine stukjes gesneden of geknipt
  • 40 gr gekookte quinoa
  • -/+ 15 – 20 gr ongekookte quinoa
  • 100 gr quinoameel of rijstmeel
  • 15 gr amandelmeel
  • 4 gr wijnsteenbakpoeder
  • 2 theelepels kaneel
  • 10 gr lijnzaad
  • 3 eetlepels pecannoten (ik gebruikte meer)
  • 30 ml kokosolie (vloeibaar, door eerst te laten smelten)

Overige benodigheden;

  • cakeblik, ongeveer 20-21 cm doorsneden
  • bakpapier
  • boter of olie om het cakeblik in te vetten

Verwarm je oven voor op 180 graden. Vet de cakevorm in en leg er een vel bakpapier in; de randen mogen overhangen, maar laat ze niet tegen de zijkant van je oven aankomen in verband met brandgevaar.

Meng de lijnzaad met 20 ml water, roer met een vork en laat het mengsel z’n 10 minuten rusten. Snijd of knip de dadels in kleine stukjes, doe ze in een kom en giet er 50 ml kokend water overheen. Zo kunnen de dadels weken.

Meng de quinoa in een kom met de gekookte quinoa, het wijnsteenbakpoeder en kaneel. Voeg het lijnzaadmengsel, het meel, de dadels en de vloeibare kokosolie toe. Pureer de bananen en voeg deze toe aan het mengsel. Roer alles goed door. Schep alles in de bakvorm, strijk de bovenkant glad en bestrooi met de pecannoten.

Bak het brood voor ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven en laat het daarna afkoelen. Snijd in plakjes of punten en genieten maar!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer