Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Instock cooking; geen standaard kookboek

Het kookboek Instock Cooking zet voedselverspilling op de kaart. Het zet je aan om te helpen de voedselverspilling te stoppen. Een echte aanrader!

0 466

Instock cooking, geen standaard kookboek – dit boek is geen standaard kookboek. Hoewel er genoeg recepten in staan, is het boek vooral bedoeld om je conserveringstechnieken bij te brengen om zo in je eigen huishouden voedselverspilling tegen te gaan.


Het tegen gaan van voedselverspilling

In 2013 staken Bart, Merel, Selma en Freke, vier jonge mensen en alle vier werkzaam bij Albert Heijn, de hoofden bij elkaar. Wat zij wilden was de huidige voedselverspilling tegen gaan. Het plan voor restaurant Instock werd geboren; voedselverspilling letterlijk en figuurlijk op de kaart zetten door creatief te koken met dat wat normaal ons bord niet haalt. Tijdens het hele ontwikkelingstraject ontstonden er een pop-up restaurant, een foodtruck, een toko voor afhaalmaaltijden en in juni 2015 werd het pop-up restaurant verruild voor een permanent restaurant in Amsterdam.

Instock cooking, geen standaard kookboek

Het boek “Instock cooking” is een logisch gevolg op dit alles, de oprichters willen namelijk niks anders dan zichzelf uiteindelijk overbodig maken; ja dat klinkt vreemd,  maar in het boek wordt uitgelegd wat ze daarmee bedoelen. Voorlopig is het echter nog lang niet zo ver en dus willen zij de mensen kennis laten maken met het begrip “In-stock-koken”.

Instock-koken” (werkw): het bereiden van een maaltijd door creatief te zijn met dat wat men op voorraad heeft.

De recepten die we in dit boek terug vinden komen van heuse conserveerhelden, koks die net als de oprichters strijden tegen voedselverspilling: Lucas Jeffries (chef-kok Instock), Samuel Levie, Yvette van Boven, Meneer Wat Eet Ons en Pepijn Schmeink.

Ik maakte hier uit een heerlijke kimchi, Koreaanse gefermenteerde kool. Klik hier voor het recept.

De verschillende conserveertechnieken

De volgende conserveertechnieken komen allen uitgebreid aan bod;

 • Conserveren
 • Inmaken
 • Fermenteren
 • Drogen
 • Invriezen
 • Pekelen
 • Roken

 

 

Ieder hoofdstuk begint met uitgebreide uitleg over de conserveringstechniek, hoe is het ontstaan, wat heb je nodig en wat gebeurd er tijdens het proces. Gevolgd door duidelijk instructies om het zelf thuis te gaan doen. Ieder hoofdstuk sluit met een aantal recepten waarbij voornoemde techniek is gebruikt.

De twee belangrijkste ingrediënten van dit boek zijn creativiteit en vooral een gezonde dosis lef. Laat recepten los en ga experimenteren

Conclusie

Wereldwijd wordt er 1/3 van al het voedsel verspild, weggegooid omdat het niet  mooi genoeg(meer) is. Dit boek daagt je uit daar in je eigen huishouden wat aan te veranderen. Verbeter de wereld, begin bij jezelf en met Instock Cooking binnen handbereik is dat begin snel en makkelijk gemaakt.

Facts:

 • Instock Cooking
 • 160 pagina’s, hardcover
 • Karakter Uitgevers B.V.
 • ISBN 978 90 452 0815 2
 • Prijs:  € 19,99
 • Bestel nu bij bol.com

 

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer