Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Koken met Janny – een verrassend vers kookboek

Koken met Janny, een prettig basiskookboek voor iedere dag. Klassieke gerechten met een twist, Veel verse en lekkere recepten.

0 809

Koken met Janny – een verrassend vers kookboek – Janny van der Heijden is de bekende altijd-in-mantelpakje-dame bij Heel Holland Bakt. Nu heeft ze dus ook een kookboek geschreven: Koken met Janny. En ja hoor: ook hier staat ze pontificaal in haar mantelpakje op de voorkant. Gaan we weer, zult u misschien denken. Weer de zoveelste BN’er die zo nodig een kookboek moet schrijven. Maar in tegenstelling tot sommige bekende dames, heeft Janny echt verstand van koken. Ze was jarenlang hoofdredactrice van Tip Culinair en schreef al vele kookboeken. En dat merk je meteen.


Koken met Janny – Elke dag vers

Kookboek - Koken met Janny

De ondertitel ‘elke dag vers’ verraadt het al een beetje: het gaat Janny om verse gerechten voor iedere dag. Hé, wat leuk, we zitten op de zelfde lijn bij Lekker Tafelen. Het boek staat ‘bordenvol’ recepten, is mooi geïllustreerd en is een aanwinst in de je boekenkast wanneer je op zoek bent naar een goed basiskookboek. Er staan de nodige weetjes in, achterin staan verskalenders voor groente & fruit, vis en wild, en een heleboel recepten met verse ingrediënten.

Veel recepten hebben niet heel veel ingrediënten en zijn makkelijk om te maken, o.a. omdat je niet stad en land naar ingrediënten hoeft te zoeken.   Daarin zit hem tegelijkertijd een beetje de beperking voor de meer gevorderde kok.

Spaghetti Carbonara wordt in dit kookboek bijvoorbeeld gemaakt met Parmaham, terwijl je er eigenlijk Pancetta in hoort te gebruiken. Maar ja, niet iedere supermarkt verkoopt Pancetta.

Een ander kritisch puntje, is dat hoewel er veel foto’s in staan, lang niet ieder gerecht gefotografeerd is. Dat is jammer, want het is nu eenmaal fijn om op voorhand het eindresultaat te zien. Aan de andere kant, zijn de instructies vrij helder.

Kruiden en nog eens kruiden

Wat opvalt, is dat Janny heel veel met kleur en verse kruiden kookt. Dat maakt de gerechten fris, mooi om te zien en gezond. Dus zorg ervoor dat je potjes basilicum, tijm, bieslook, rozemarijn en peterselie in huis hebt, want die komen veel aan bod.   Er gaat haast geen bladzijde voorbij of er prijken wel takjes dille, sprietjes bieslook of toefjes peterselie op de gerechten.

Bekende kost met een twist

Janny blijft vooral bij de bekende kost. Klassiekers, of met een twist: zoals ratatouille- en spruitjessoep, een quiche zonder korst, of een Hollandse gehaktbal met garnalen. Ze maakt slechts sporadisch gebruik van hype-ingrediënten als quinoa en chiazaad. En dat maakt het boek nu juist zo geschikt om in de kast te hebben én te houden voor je dagelijkse kook-activiteiten. Want dan wil je op safe zitten, maar wel variëren. En bij een gemiddeld gezin kun je nu eenmaal niet aan iedereen slechts een rauwkostsalade met zaadjes en peul-kiemen voorschotelen. Opgroeiende kinderen hebben pasta nodig, willen vlees, saus en af en toe een gebakken gerecht. Veel mannen (en vrouwen) overigens ook.

Maar je wilt ze wél verantwoord laten eten en met verse ingrediënten. Met dit boek blijf je in je comfort-zone, maar vul je wel je repertoire aan met dat beetje extra. Zoals die gehaktbal met garnaaltjes er door. Bekend, maar nét weer even anders.

En precies dát, maakt het tot een leuk kookboek, dat toch nét niet dat zoveelste kookboek is waaruit je misschien maar een paar gerechten maakt. Het is een kookboek dat de gemiddelde kok waarschijnlijk veel zal gebruiken, als je inspiratie of ideeën tekort komt.

Koken met Janny – Elke dag vers, door Janny van der Heijden, uitgeverij Kosmos, € 29,99.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer