Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Koken tussen vulkanen, Review – Het kookboek van 2014

Koken tussen vulkanen is eindelijk weer eens geen kookboek voor de kijker maar één voor de echte kok. Geen liflafjes, maar mooie gerechten die ook bij Sicilianen thuis op tafel staan. Puur en eerlijk. Een kookboek zoals een kookboek hoort te zijn, om te gebruiken!

0 328

Koken tussen vulkanen, het kookboek van 2014 – In november 2014 is “Koken tussen vulkanen” van Ko Sliggers, een uitgave van uitgeverij Loopvis, uitgeroepen tot het kookboek van het jaar 2014. Voor het programma De zaterdagbijlage van De Avonden op de VPRO radio deed Ko Sliggers verslag van hoe koken in het zuidelijkste puntje van Italië nu werkelijk gaat. Dit is de basis geweest voor het boek, dat lijkt op een dik veelgebruikt notitieschrift, dat nu voor me ligt. Recepten verzamelt uit de streek waar altijd een vulkaan om de hoek ligt, de Etna, Stromboli, Vulcano en ook uit de streek rondom de Vesuvius.

Meer dan alleen gerechten

Koken tussen vulkanen herkomstEen bijzonder kookboek, dat niet alleen vol ruim 240 recepten staat maar wat veel meer is dan alleen maar recepten. Sicilië is een smeltkroes van smaken, met invloeden van onder andere Noord Europa, Noord Afrika en het Midden Oosten. Als belangrijke handelspost kwamen hier al vroeg de meest exotische ingrediënten aan land en werden zo onderdeel van de Siciliaanse keuken. In het boek vind je een mooi overzicht in de tijd. Daarnaast Is er een uitgebreide beschrijving van verschillende producten, die veel gebruikt worden in de Siciliaanse keuken. Amandelen, knoflook, ui, kool, kappertjes, kruiden en nog veel meer, bijna 30 pagina’s staan vol met weetjes. Het maakt dit kookboek ook een leesboek.

Lekkere hapjes en vreemde namen

Het kookboek begint met hoe kan het ook anders, Passata di pomodoro, gezeefde tomaten, want als je Italiaans kookt ga je natuurlijk niet over je zelf gemaakte verse pasta of mooie groenten een potje uit de supermarkt gooien. Niets meer dan tomaten, basilicum en wat zout heb je daarvoor nodig. Heerlijk simpel en oh zo lekker. Gevolgd door antipasti (hapjes), primi (voorgerechten), contorni (bijgerechten), secondi (hoofdgerechten) en natuurlijk dolci (zoetigheden). Natuurlijk ontbreekt de foccacia ook niet. Gerechten met prachtige namen en niet al te veel ingrediënten zoals Spaghetti San Bernardo met ansjovis en broodkruim of Spigola in crosta di sale (zeebaars in zoutkorst) of Sformato di finocchio (venkelsoufflé). Gerechten met bijzondere namen zoals Brutti ma buoni (lelijk maar lekker), Feddi di cancelliere (kanseliersbillen), Pesce all acqua pazza (vis in gek water), je vindt het allemaal in dit kookboek.

Foto’s?

En de foto’s? Niet van die prachtig gestylde foto’s van gerechten zoals wij ze nooit op ons bord kunnen krijgen, maar veelal gemaakt met de telefoon boven de pan. Net zoals het er dus bij jou en mij ook uit zal zien. En boeit dat? Nee toch, het gaat om de smaak, niet om de foto!

Kortom

Kortom: dit Koken tussen vulkanen is eindelijk weer eens geen kookboek voor de kijker maar één voor de echte kok. Geen liflafjes, maar mooie gerechten die ook bij Sicilianen thuis op tafel staan. Puur en eerlijk. Een kookboek zoals een kookboek hoort te zijn, om te gebruiken!

Buon appetito!

Bestel “Koken tussen vulkanen” bij Bol.com

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer