Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Kookboek ‘Koch’: een verrassend Duits kookboek

2 1.289

Iedereen kan Duits Koken met ‘Koch’

Het lijkt tegenwoordig wel of alle kookboeken die uitkomen bakboeken zijn of vooral vegetarisch. Lekker Tafelen wist de hand te leggen op een heel ander kookboek: ‘Koch’ van Liesbeth en Marijne Thomas. Het is een betrekkelijk dun boek, met zeer maakbare en smakelijke Duitse gerechten. Veel bakwerk, dat dan weer wel, maar dat hoort ook bij de Duitse keuken. De vormgeving is rustig en aangenaam, met af en toe een leuke twist. Zo tref ik bij het recept voor kaassoep (zie hieronder) naast een foto van de soep een muisje op een kaasplankje aan.

Maakbaar, smakelijk een eenvoudig

De instructies zijn helder, de ingrediënten per gerecht over het algemeen beperkt en veel gerechten zijn er juist voor door de week. Een verademing dus! Het is typisch zo’n kookboek waaruit je veel gerechten zult maken. Ik maakte een heerlijke kaassoep en die was binnen een half uurtje klaar. De Duitse keuken schurkt wat tegen de onze aan, en dat betekent dat de meeste ingrediënten hier ook in de supermarkt te krijgen zijn. Veel maaltijdsoepen, ook wel pastagerechten, de aardappel komt natuurlijk uitgebreid aan bod en de knödels ontbreken ook niet. Ik mis zelf alleen de zuurkool- en braadworstgerechten, maar misschien komt er nog een keertje een Koch II uit. Achterin het boek tref je een overzicht van typisch Duitse lekkernijen aan, om eens mee te nemen uit Duitsland. Het is duidelijk een boek dat met liefde voor het Duits culinaire erfgoed is geschreven. Kortom, echt een goede aanvulling voor je kookboekenplank. Het is te koop bij uitgeverij Aagje Blok (€ 22,50 ex. Verzendkosten) of bol.com (voor € 26,35). Tip: via www.aagjeblok.nl kun je het kookboek doorbladeren als je nog twijfelt.

Harzer Käsesuppe

Harzer Käsesuppe

Voor 6 als voorgerecht of 4 als hoofdgerecht

 • 500 gr. prei
 • 1 l. runderbouillon (ik gebruikte 1 bouillonblokje, dat was prima)
 • 150 gr. smeerkaas met kruiden (ik gebruikte 1 bakje slankie zonder kruiden)
 • 150 gr. roomkaas met kruiden (ik gebruikte petrella)
 • 1 ui
 • 500 gr. rundergehakt (ik gebruikte half-om)
 • 125 gr. crème fraîche (ik gebruikte iets minder)
 • Verder : peper en zout en een beetje olijfolie

Snijd de prei in de lengte door,was grondig en snijd in dunne reepjes. Breng de bouillon aan de kook en kook de prei daarin 20 min.

Ondertussen snipper je de ui en bak je deze in een weinig olie met het gehakt, dat je rul maakt. Zout en peper naar smaak toevoegen.

Roer de smeer- en roomkaas door de soep en laat niet meer koken. Voeg ook de crème fraîche toe.

Serveer de soep met in het middel een paar eetlepels gehakt. (Desem)broodje erbij en je hebt een heerlijke maaltijdsoep!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. combek zegt

  Soep is hier zeer goed bevallen. ‘t is niet meteen de magerste soep, maar zeer lekker en weer eens iets anders!

 2. Liesbeth Thomas zegt

  Beste Vanessa en Lekker Tafelen, dank voor de leuke recensie! Zijn we blij mee!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer