Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

L’art de la Table – een kookboek als ode aan de Provence

0 524

L'art de la Table - ambassade

l’Art de la Table – een kookboek als ode aan de Provence – Lekker Tafelen was uitgenodigd voor een bijzondere boekpresentatie van l’Art de la Table, een kook- en kijkboek van de Litouwse Gintare Marcel. De presentatie vond namelijk plaats op de Litouwse ambassade in Den Haag. Weer eens wat anders dan een restaurant of café.

We werden zeer gastvrij ontvangen, met een muziekje en een praatje en heerlijke hapjes, waarvan ik de recepten later gelukkig terug vond in l’Art de la Table. Zo kan ik ze zelf ook nog eens thuis maken!


Wie is Gintare Marcel?

 

Gintare Marcel

De achternaam ‘Marcel’ klinkt niet erg Litouws, en dat klopt. Gintare is een jonge Litouwse vrouw die is getrouwd met een Fransman, een ‘Provençaal’ om preciezer te zijn. Ze leerden elkaar in hun studententijd kennen tijdens een Erasmus-uitwisseling en niet verwonderlijk, werd ze niet alleen verliefd om hem, maar ook op de streek waar hij vandaan kwam. Gintare kwam, zag, en was verkocht. Geïnspireerd door het goede leven en het heerlijk tafelen aldaar, besloot ze twee jaar geleden om er een kookboek aan te wijden. Ze schreef, fotografeerde en ging te rade bij haar schoonfamilie en andere ‘locals’ voor recepten en verhalen. Het boek is – zoals ze het zelf omschreef – als een parfumflesje. Alle heerlijke geuren en smaken bijeengebracht, en zodra je het flesje open doet waan je je in de Provence.

Het is een prachtig koffietafelboek!

Het is inderdaad een prachtig boek geworden. Mooie fotografie, zowel mooi neergezette gerechten als fraaie sfeerfotografie: verstilde dorpjes, vredige vissersbootjes, knoflookjes op de markt – een beetje cliché soms, maar wel herkenbaar – en een plezier om naar te kijken. Daarmee is het meteen een prachtig koffietafelboek. En het is waar: zodra je het boek opent, krijg je het parfumflesje gevoel meteen.

De recepten uit l’Art de la Table’

Hoewel de ondertitel ‘de smaken van de Mediterranée’ draagt, komen de meeste recepten uit de Provence, of zijn daarop geïnspireerd. En dat is natuurlijk niet verwonderlijk. Ze schreef en fotografeerde het boek bij haar schoonouders, die net boven Marseille wonen. Ze maakt af en toe uitstapjes naar het Midden Oosten, Italië of de Magreb.

l'Art de la Table

Hoewel de titel, die vertaald betekent: ‘de kunst van het tafelen’ misschien doet vermoeden dat het een boek vol ingewikkelde recepten is, is dat niet het geval. De meeste recepten zijn eenvoudig en zeer maakbaar. Net als haar Italiaanse zusje, is de Provençaalse keuken er een van eenvoud, die haar smaken ontleent aan heerlijke verse kruiden, zongerijpte groenten en olijfolie.  Veel vis en lamsvlees op het menu, maar ook veel salades.

Ik kom zelf al bijna 40 jaar regelmatig in de Provence en herkende heel veel (lekkere) klassiekers. Maar ook gerechten met een twist, waarvan ik meteen denk: jummy, die ken ik nog niet en wil ik wel proberen! Zoals bijvoorbeeld een hoummous van zoete aardappel, of rode-wijntarteletjes of de kip-pistacheterrine.

Voor de kok die van wat meer uitdagingen houdt, staan er ook genoeg bewerkelijkere recepten in, zoals een recept om macarons te maken bijvoorbeeld, of voor de Daube, een heerlijk Provençaals suddergerecht met runderwangen.

Een boek dus om bij weg te dromen én om uit te koken. O, en: voor de Engelstaligen is er goed nieuws. Het boek is namelijk ook in het Engels te krijgen.

  • Gintare Marcel
  • L’Art de la Table – De Smaken van de Meditarranée
  • Aerial Media Company
  • ISBN: 978-94-026-0038-4
  • € 31,95

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer