Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Liever lokaal; elke dag het seizoen op je bord

0 520

Liever lokaal; elke dag het seizoen op je bord – Lokale producten, vergeten groenten en een hele koe bestellen, je ziet het tegenwoordig steeds meer. Maar weten wij echt wat de Nederlandse natuur ons brengt? In Nederland is er tegenwoordig zoveel te koop, zoveel te krijgen. Buiten seizoen en allerlei tropische lekkernijen. Weten wij eigenlijk nog wel wat er te krijgen is ons eigen land? Met 365 recepten geeft het boek Liever Lokaal een prachtige weergave van wat de natuur ons biedt en wat voor lekkers je ermee kunt maken in de seizoenen. Je kunt dus 365 dagen, een jaar lang, (liever) lokaal koken.

Het boek Liever Lokaal is geschreven door Annette van Ruitenburg, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn. Annette is kok, kookboekenschrijfster, tuinierster en slowfood voorvrouw. Naast dit boek zijn er nog negen boeken van haar hand. De bioloog en journalist Rene Zanderink heeft een fascinatie voor zeldzaamheden. Voornamelijk voor de producten die de dieren kunnen leveren zoals: Melk, vlees en kaas. Daarnaast ook nog de vergeten groenten en vergeten vis. Hij werd de voorzitter van de Ark vand de Smaak van Slow Food Nederland. Elsje Bruijnesteijn maakt culinaire tekst- en fotoproducties over lokale producten en Ruth de Ruwe fotografeert naast het mooie inspirerende texel ook gerechten met pure en natuurlijke producten. Samen maakten ze het boek Liever Lokaal, het eerste Nederlandse Slow Food Kookboek.

Geitenvlees, scheermessen en zeewier

In het boek vol verrassende, lokale ingrediënten, wordt er gelukkig naast lokaal ook seizoensgebonden gekookt. Voor degene die dus niet erg thuis zijn in wanneer er welk product verkrijgbaar is, dit boek geeft je een goed inzicht. Op de achterkant van het boek staat ook: “De meeste kookboeken geven recepten voor producten die voorradig zijn in de winkel, keuken en koelkast. Maar is het niet logischer uit te gaan van wat het land of de zee op dat moment te bieden heeft?” Met het kookboek geven ze antwoord op wat het land of de zee te bieden heeft. In de vorm van een recept en mooie foto’s. Sate kambing ( geitensate), zeewiersalades en het bereiden van scheermessen, het komt allemaal aan bod in dit boek.

De Grasmaand en de Slachtmaand

Het boek heet 12 hoofdstukken, de 12 maanden van het jaar. Deze 12 maanden hebben ook bijzondere benamingen gekregen. Zo is april de grasmaand en november de slachtmaand en dit zie je ook terug in de gerechten. In de verschillende maanden wordt er gekookt met seizoensproducten, maar er wordt ook rekening gehouden met inkopen, zo dat het ook nog haalbaar is om de inkopen te doen. Zo wordt er meerdere keren met bijvoorbeeld bonen gekookt. Daarnaast speelt het boek in op het eten van minder vlees, vis uit het seizoen eten en er zijn recepten met zeewier. Achterin het boek staan basisrecepten, basisbegrippen en – technieken. Hier kun je terug lezen hoe je bijvoorbeeld een basisbouillon maakt.

gerecht keltische pannenkoek

Keltische pannenkoeken

Op dit moment zit er een groot aantal post-its in het kookboek, de gerechten die ik allemaal nog wil proberen. Op 2 februari staan de keltische pannenkoeken. Deze zagen er zo ontzettend lekker uit en zijn dus ook maar gelijk getest. Keltische pannenkoeken zijn van een Keltische feest van onze overburen. Bij het feest Imbolc waar de vruchtbaarheidsgodin Birgit werd herdacht werden traditoneel Imbolc pannenkoekjes gegeten. De goudgele kleur verwees naar de zon en het licht.

  • Recept keltische pannenkoeken250 gram pompoenvruchtvlees
  • 1 ei, losgeklopt
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 dl. melk
  • 1 mespuntje zout
  • 1 snufje kardemompoeder of kaneel
  • 1 eetlepel suiker
  • 40 gram boter of 3 eetlepels olie

Schil de pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes. Kook deze pompoen in 10 tot 15 minuten gaar. Prak de blokjes gaar en laat een beetje afkoelen. Roer hier het ei doorheen en voeg vervolgens de andere ingredienten toe. Maak hier een glad beslag van.
Smelt in de koekenpan de boter of verwarm de olie. Schep met een juslepel drie bergjes van het pompoenbeslag in de pan. Bak de pannenkoekjes op matig vuur. Keer het pannenkoekje als de bovenkant luchtbellen begint te vertonen. Bak ook deze kant goudbruin.
Serveer de pannenkoekjes met appel- of perenstroop.

Conclusie

Liever lokaal is een duidelijk en overzichtelijk boek. In de recepten worden bijzondere lokale ingrediënten gebruikt. Er wordt ingespeeld op authentieke recepten en het is mooi om te zien dat deze weer in een kookboek verschijnen. In het boek wordt de vraag gesteld: Heeft Nederland een eetcultuur? Wat mij betreft, laat dit boek zien van wel.

Liever lokaal is uitgegeven door Fontaine Uitgevers en kun je o.a. hier bestellen.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer