• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, februari 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookboeken

Maison Kelder – Het huis van de hazelnoot

door Samantha
in Kookboeken
0
0
maison kelder

Maison Kelder – Het huis van de hazelnoot – Terwijl er een taart  in de oven staat te garen, neem ik een kop thee en kruip ik in het hoekje van de bank met dit boek. Het boek verteld  een mooi, aangrijpend, spannend, romantisch en indrukwekkend verhaal, het verhaal van “Maison Kelder, het huis van de hazelnoot”

Maison Kelder, een begrip in Den-Haag en omgeving, bij het noemen van hun naam blijkt het antwoord steevast “oh die van de hazelnoottaart” te zijn. Dat een dergelijke reputatie en bekendheid je niet zomaar komt aanwaaien lezen we in dit boek. Danny Verbaan, voormalig journalist bij de Haagsche Courant en het AD, geeft ons met dit boek een kijkje achter de schermen van Maison Kelder.

De drie banketbakkers

In dit boek maken we kennis met de oprichter van Maison Kelder, Dick Kelder, met zijn familie, met Wiggert Jonker, de voortzetter van het werk van Dick Kelder, en met Lucas Jonker, de zoon van Wiggert die op zijn beurt het werk van zijn vader weer voortzette. Tegelijkertijd maken we kennis met alle personen die ieder op hun eigen wijze, in grote of minder grote mate, betrokken zijn geweest in het verhaal rondom Maison Kelder.

Aan de keukentafel

maison kelderAls ik het boek lees voelt het af en toe alsof ik met de drie banketbakkers aan de keukentafel zit. Het verhaal wordt zo levendig verteld, tot in het kleinste detail nauwkeurig uitgeschreven dat het even lijkt alsof ik zelf met Dick Kelder, Wiggert Jonker en Lucas Jonker in gesprek ben, dat ik hen de vragen stel en aandachtig naar hun verhalen en antwoorden luister.

Helaas zal een keukentafel ontmoeting met deze drie heren er nooit inzitten want reeds in 1962 overleed Dick Kelder en in 1996 overleed ook Wiggert Jonker. Het boek is dan ook geschreven naar de verhalen van de nog in leven zijnde

nazaten en (oud) personeelsleden met gebruik making van fotomateriaal en documentatie uit vroegere tijden. Ook worden er leuke anekdotes en herinneringen van klanten, die als reactie kwamen naar aanleiding van een oproep in de media, beschreven.

Alles komt voorbij de gewone alledaagse- maar ook bijzondere gebeurtenissen uit het leven van de drie heren.

Afscheid

Het verhaal begint met het afsluiten van “project cake”(deze term zal na het lezen van het boek duidelijker worden). “Project cake” betekent voor  Lucas Jonker afscheid nemen van het levenswerk van zijn vader, afscheid nemen van mensen die hij als familie is gaan beschouwen, afscheid nemen van zijn aandeel in Maison Kelder. Op 16 mei 2011 verkoopt hij zijn bedrijf namelijk aan Bob Kaptein, de man die hem de belofte heeft gedaan er voor te zullen zorgen dat Maison Kelder het 100-jarig bestaan zal halen. Bob Kaptein de huidige eigenaar van Maison Kelder.

Het verhaal van Maison Kelder

Na deze proloog wordt er teruggeschakeld naar het begin van Maison Kelder. Dick Kelder neemt een banketbakkerij over en op 30 april 1941 word Maison Kelder geboren. Het is oorlog en voor Dick Kelder en zijn gezin zijn het zware tijden, maar door de schaarste aan grondstoffen heeft ook zijn bedrijf te lijden in deze woelige tijden. Ik kom terecht in een oorlogsverhaal waarvan ik regelmatig het kippenvel op mijn armen kreeg maar ondanks alles slaagt Dick Kelder erin om Maison Kelder te laten voortbestaan.

Reeds voor de oorlog maakten Dick Kelder en Wiggert Jonker kennis met elkaar, dit contact was echter van korte duur en pas weer na de oorlog legde Kelder opnieuw contact met Jonker wat resulteerde in het feit dat op 15 april 1946 het bedrijf van Dick Kelder over werd genomen door Wiggert Jonker, bij deze overname neemt Jonker de twee sterke troeven van Maison Kelder ook over namelijk de naam en het alom geprezen recept voor de hazelnoottaart.

Dick Kelder vertrok met zijn gezin naar Zuid-Afrika om daar zijn droom te verwezenlijken, het verkopen van Nederlandse lekkernijen.

Het verhaal vervolgt zich en de schrijver neemt de lezer mee langs alle zaken die bij het runnen van Maison Kelder een rol hebben gespeeld, zo  lezen we hoe Wiggert Jonker, Maison Kelder naar een hoger level deed stijgen. De schrijver vertelt het verhaal van een man die ervan droomde om architect te worden maar van Maison Kelder zijn levenswerk maakte.

Ook na het overlijden van Wiggert Jonker in 1996 gaat Maison Kelder door, inmiddels met de zoon van Wiggert, Lucas Jonker, aan het roer. Maison Kelder blijft groeien en ondanks alle veranderingen die Maison Kelder in de loop der jaren doormaakt, blijven de troeven die Wiggert Jonker overnam van Dick Kelder bestaan en maken Maison Kelder groter en groter.

Conclusie

Een prachtig boek die, zeker als u affiniteit met de banketbakkerij heeft, heerlijk is om te lezen, het boek boeit tot op de laatste bladzijde en wordt op diverse pagina’s opgesiert door foto’s en drukwerk uit de oude doos.

Indien u in de buurt bent van een verkooppunt van Maison Kelder zou ik zeker even binnenstappen en deze heerlijke hazelnoottaart proberen, wilt u liever zelf aan de slag dan vind u hier het recept van mijn versie van een hazelnoottaart.

DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Zilt door Annette van Ruitenburg
Kookboeken

Zilt; door Annette van Ruitenburg

Receptloos - Marlies Kooiman
Kookboeken

Receptloos; Een kookboek zonder recepten van Marlies Kooiman

Asian Green van Ching-He Huang
Kookboeken

Asian Green van Ching-He Huang

Vegetalia van Luna Trapani
Kookboeken

Vegetalia van Luna Trapani

ik eet zo graag
Kookboeken

Ik eet zo graag; Pascale Naessens

Ottolenghi Test Kitchen
Kookboeken

Ottolenghi Test Kitchen, Shelf-love

Bistro Manon - Dagelijkse inspiratie voor het hele gezin - Kookboek
Kookboeken

Bistro Manon; dagelijkse inspiratie voor het hele gezin

Med Claudia Roden
Kookboeken

Med van Claudia Roden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Chocolade in drievoud want deze chocolademousse taart bevat pure chocolademousse en witte chocolademousse met stukjes chocoladekoekjes.

Check het recept of lees de info
Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Geroosterde knolgroenten

Geroosterde knolgroenten; vitamientjes in de winter

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen