Med – Onlangs kreeg ik Med van Claudia Roden opgestuurd. Op mijn bureau ligt een dik boek, met een wit omslag, waarop in turquoise en goud een zee is weergegeven. Een zee die je meteen doet denken aan heerlijke, warme zomervakanties in het zuiden van Europa. Juist, aan de Middellandse zee, oftewel de Mediterranee. Ook wel kortweg ‘Med’ genoemd. De landen rond de Middellandse zee verschillen enorm van elkaar, denk aan verschillende landschappen, verschillende religies en totaal verschillende culturen. Toch hebben deze landen ook veel gemeen. Ze hebben allemaal een klimaat met droge hete zomers en milde winters, en hun geschiedenis is met elkaar verweven. Door de handel via de zee, de havensteden en de kenmerkende gastvrijheid ontstond er een levendige en gevarieerde, unieke eetcultuur. Claudia Roden laat ons in Med kennis maken met deze eetcultuur en neemt ons mee op reis door de Mediterranee!
Wie is Claudia Roden?
Claudia Roden (1936) werd geboren in Caïro, Egypte, waar ze woonde tot haar vijftiende. Via Parijs, waar ze drie jaar naar school ging, kwam ze terecht in Londen waar ze kunst ging studeren. Ze kon niet wennen aan de Britse keuken, en miste de gerechten uit haar jeugd. Om die reden, en om de eetcultuur die ze achterliet niet verloren te laten gaan begon ze een studie in de kookkunst. Al sinds haar 21ste verzamelt ze recepten en doet ze onderzoek naar de keukens van het Midden-Oosten en de landen rond de Middellandse zee. Claudia Roden schreef tientallen kookboeken, gaf kooklessen en presenteerde haar eigen kookprogramma op de BBC. Inmiddels is ze 85, en ze kookt en schrijft nog steeds. Med is haar laatst verschenen boek.
Med, een kookboek vol recepten, verhalen en prachtige foto’s!
Als je Med van Claudia Roden openslaat kom je als eerste de inhoudsopgave van het boek tegen. Deze is kort en overzichtelijk, ingedeeld in de soorten recepten. Vervolgens kom je bij de inleiding. Deze is zeer uitgebreid. Hieruit maak je meteen al op dat ‘Med’ niet alleen een receptenboek is, maar zeker ook een boek vol verhalen. Verhalen over eten, de eetcultuur en over herinneringen. Na de inleiding volgt een hoofdstuk waarin Claudia dieper in gaat op haar levensverhaal. In dit hoofdstuk wordt ook duidelijk waar haar smaak vandaan komt. Daarna is er een derde hoofdstuk waarin wordt uitgelegd hoe je een maaltijd voor gasten plant en worden er tips gegeven om een dergelijke maaltijd tot een succes te maken. Vervolgens zijn er acht hoofdstukken met recepten. Deze variëren van hapjes, soepen, groentegerechten, vlees en vis tot desserts en gebak. Met een selectie uit deze recepten kun je een fantastische Mediterrane maaltijd samenstellen. Natuurlijk allemaal gebaseerd op verse en vooral verrukkelijke, ingrediënten uit de landen rondom de Middellandse zee. Med is voorzien van een enorme hoeveelheid prachtige, sfeervolle foto’s. Niet alleen van de gerechten, ook markten vol watertandend lekkere lokale producten, mysterieuze straatjes en een verscheidenheid aan Mediterrane landschappen komen volop in beeld.
Conclusie:
Claudia Roden schreef met Med een geweldig document over de Mediterrane keuken. Een boek vol heerlijke, toegankelijke recepten, waar je, als je in het bezit bent van een goede basisvaardigheid koken, prima mee uit de voeten kunt. De gebruikte ingrediënten zijn in Nederland goed verkrijgbaar. Je hoeft niet eerst 10 winkels af voor je kunt gaan koken. Want koken ga je, als je dit boek leest. Ik kreeg in ieder geval gelijk zin om de keuken in te duiken, wat gasten uit te nodigen en een (paar) fles(sen) wijn aan te rukken. Dit is duidelijk een kookboek dat blijft rondslingeren in mijn keuken en niet in de kookboekenkast verdwijnt om er nooit meer uit te komen!
Facts:
- Titel: Med, een kookboek
- Auteur: Claudia Roden
- Uitgever: Fontaine Uitgevers
- ISBN 978 94 6404 081 4
- 320 blz – Hardcover
- Prijs € 32,00