Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Plenty More – Yotam Ottolenghi

581

Plenty More – Yotam Ottolenghi

En daar is hij dan, de langverwachte opvolger van Plenty. Als je denkt dat je van de bereiding van groente alles al zo’n beetje weet en gezien hebt dan heb je het mis. Wederom tovert Yotam weer de heerlijkste groentegerechten op tafel die net weer een beetje anders zijn. Combinaties waar je niet snel aan denkt (gehakte wortelen met pistachenootjes en harissa) en bereidingstechnieken die anders dan “normaal” zijn (denk aan het stomen van aubergines).

Ging Plenty in op groepen ingrediënten, zoals bladgroente, kool, peulvruchten etc, Plenty More laat zien dat je al die ingrediënten ook op een andere manier kan bereiden. Er wordt vaak geschreven dat de ingrediëntenlijsten van Ottolenghi de helft van het boek zijn. Laat je daardoor niet afschrikken, het valt echt reuze mee. Zonnebloem- en olijfolie heeft iedereen in huis en kijk maar eens goed tussen je kruiden. Grote kans dat je het benodigde allang ergens hebt staan. Denk ook niet: dat hebben ze hier echt niet, Angostura bitter kan je gewoon als miniatuur bij de slijter krijgen, harissa staat gewoon bij de supermarkt in de schappen. Al zal je naar die zwarte knoflook nog even moeten zoeken.

Inspiratie

Reizen, door de landen zelf, maar ook door (kook-)boeken en tijdschriften over die landen te lezen geven Ottolenghi de inspiratie om zelf gloednieuwe gerechten te maken en te delen. Een beeld van een idee kan daarbij al genoeg zijn. Daarna begint het proberen, testen, proeven, opnieuw proberen en weer proeven net zolang tot de verhoudingen perfect zijn. Dat zie je terug in de gerechten die je in Plenty More kan vinden, niet de alledaagse bloemkool met een sausje, maar denk aan een Iraanse groentestoof of een heerlijke Griekse Fava.

Het kookboek

Plenty more paddestoelenstoofAnders dan je misschien gewend bent gaat dit kookboek uit van bereidingswijzen. Geblancheerd, gehusseld, gebroken, gesmoord, uit de oven. Ottolenghi laat je net even anders koken en wil met eenvoudige kooktechnieken laten zien dat je een ingrediënt op een hoger plan kan tillen.

Foto’s waar je trek van krijgt. Soms van alleen de ingrediënten maar meestal zoals jij de gerechten ook uit de pan zal krijgen. Bij het doorbladeren bleef ik op mijn notitieblaadje pagina’s schrijven; die en die en die wil ik ook nog maken!

Een overzichtelijk register waar je de gerechten op verschillende manieren makkelijk terug kan vinden. Erg handig als je net zoals ik wel vaak nog weet wat er ongeveer in een recept zat, maar niet meer weet hoe het nu precies heet.

Dus…….

Niet altijd de makkelijkste recepten, maar hé, na de overvloed van makkelijk en basic mag deze wat mij betreft zeker weer. Pak dit kookboek dus niet als je moe uit je werk komt, de kinderen jengelen en je in 20 minuten snel even wat op tafel wilt zetten. Alhoewel, het snijden van groente is voor mij vaak een yoga-momentje, je bent even alleen met de groente, het mes en je vingers. Beter rustmoment kan je eigenlijk niet bedenken! Maar anders: neem de tijd, lees het recept goed en geniet van het resultaat. Want dat dit boek je uitdaagt tot net wat meer laat geen twijfel. Nu de kou ons land echt intrekt ga ik vanavond in ieder geval voor de paddestoelenstoof met knoflook, sjalotten en ricotta, nu al trek!

Plenty More is een hardcoveruitgave van Fontaine Uitgevers en telt 351 pagina’s.

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer