Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Pure Italiaanse keuken, Franz Conde en Roberto Payer

Pure Italiaanse keuken – Wanneer er een kookboek voorbij komt met de naam ‘Pure Italiaanse Keuken’, ook al is hij al een tijdje geleden uitgekomen, dan ben ik altijd benieuwd. Wanneer het dan gaat om recepten van Roberto’s, het bekende Italiaanse restaurant van het Hilton in Amsterdam, dan ga ik er helemaal even goed voor zitten. De Italianen staan bekend om met weinig ingrediënten, heerlijke gerechten te maken. De kwaliteit van de ingrediënten moet echter hoog zijn. Hele discussies heb ik aan de keukentafel gehoord over waar je de beste tomaten kan halen en waar het vlees het lekkerst is. Over pasta met vis doe je geen Parmezaan en in verse tomatensoep zit altijd een lepeltje suiker en probeer het niet anders te doen, want moeders proeft het meteen.

Pure Italiaanse keukenRoberto’s, Roberto en Franz

Roberto Payer is de general manager van het Hilton in Amsterdam. Maar belangrijker is dat hij ambassadeur van de Nederlandse edities van ‘De Zilveren lepel’ en voorzitter van de Italiaanse Kamer van Koophandel is. De lekkerste producten gecombineerd met de mooiste recepten en dat ligt allemaal op het bordje van Roberto Payer. Koken doet hij zelf wel, maar thuis. In het restaurant is ruim 9 jaar Franz Conde de chef geweest, die tot in de perfectie maakte wat Roberto met de pure Italiaanse keuken wilde laten zien. Franz Conde is ook de schrijver van de recepten, die in dit kookboek staan. Een kookboek gebaseerd op de menukaart van het restaurant Roberto’s. Tegenwoordig werkt Franz in Boekarest.

Van aperitivo naar dolci

Het boek volgt het ritme van de Italianen. Van een aperitivo naar de antipasti, van de zuppe naar de primi. Hoofdgerechten met vlees en vis en natuurlijk de contorni, de bijgerechten. Afsluitend met kaas en heerlijke zoetigheden. Mijn favoriet spaghetti alle vongole staat erbij net zoals een aantal andere typische Italiaanse gerechten bijvoorbeeld de minestrone, ossobuco, tiramisú en polenta. Maar geef je een etentje en wil je spetteren dan is er voldoende keuze uit luxere gerechten. Allemaal natuurlijk even prachtig gefotografeerd.

Wijntips

Bij een groot aantal gerechten worden een aantal wijntips gegeven. Buiten wat men misschien traditioneel bij een gerecht zou drinken, worden er soms ook andere, verrassende adviezen gegeven. Zoals bij het recept Fegato alla Veneziana, lever met uien, een prosecco!
Bij alle recepten staat, hoe handig, de bereidingstijd. Die kan variëren tot 3 minuten bij de spinazie tot bonen die minimal 12 uur moeten weken en stoofvlees dat uren moet pruttelen.

Gerechten die gemaakt worden in een restaurant, zullen over het algemeen net even anders zijn dan de gemiddelde Italiaan thuis op tafel zet. In dit kookboek vind je een mix hiervan. Een penne alla Norma, waarin de basis tomatensaus meteen wordt meegenomen, naast een aardbeien risotto. Of een tournedo alla Rossini naast kwartels met druiven. Over het algemeen geen vreemde ingrediënten waar je stad en land voor af moet, maar niet allemaal even goedkoop. Truffel of kreeft bijvoorbeeld vind je niet snel bij het gemiddelde Italiaanse restaurant, laat staan bij de mensen thuis. De tip van Franz dat je tot op de minuut moet weten wanneer je zout over je tomatensalade doet, geloof ik direct. Maar ik vrees dat dat in mijn huishouden niet te doen is. Misschien toch ooit eens testen….

Pure Italiaanse keukenFacts pure Italiaanse keuken

Titel: Pure Italiaanse keuken door Franz Conde en Roberto Payer
176 pagina’s, hard cover
Uitgeverij Terra, 2015
ISBN: 978 90 8989 673 5
Prijs: 39,99
Verkrijgbaar bij de boekhandel

PrintenPure Italiaanse keuken, Franz Conde en Roberto Payer

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.