Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Puur Pasta van Laura Santtini

Laura Santtini laat je in Puur Pasta zien dat de aankleding van pasta gerechten niet stopt bij een Bolognese of roomsaus.

1 1.376

Puur Pasta van Laura Santtini – Laura Santtini is eigenaresse van het restaurant Santini (inderdaad zonder de extra ‘t’) in Londen. Daarnaast is zij schrijfster van 4 kookboek, waarvan de laatste, Puur Pasta, als eerste vertaald is in het Nederlands. Haar Italiaanse ouders openden in 1984 het restaurant en je kan wel zeggen dat Italiaans eten door haar bloed stroomt. En als zo vaak in Italiaanse families, is oma dé kok van de familie en worden veel recepten doorgegeven. Daarnaast brengt Laura een eigen lijn van Umami producten op de markt waaronder een tomatenpuree en een umami pepermengsel.


Puur Pasta

In dit kookboek vind je 70 recepten waarin vooral de saus centraal staat. Daarnaast geeft ze 3 geheimen prijs over hoe je jouw pasta perfect krijgt: hoe bouw je een pastagerecht op, hoe kook je pasta als een Italiaan en hoe meng je een specifieke saus het best. Natuurlijk vind je ook een algemeen recept voor het maken van onder andere verse pasta, gnocchi en ‘rode saus’.

Inhoud

De sauzen zijn onderverdeeld in: snel en makkelijk, funghi (paddenstoelen) en groenten, vis- en zeevruchten en vlees en gevogelte. Traditionele gerechten zoals de arrabiata, carbonara, amatriciana en puttanesca worden afgewisseld met sauzen die je misschien niet zo snel zou bedenken. Denk hierbij aan bieten, spruitjes, boerenkool of harissa. Spaghetti op het laatst meegekookt met het braadvocht van een kippetje uit de braadoven heb ik ook niet eerder voorbij zien komen.

Puur Pasta Laura Santtini 2Verwacht niet de klassieke recepten. Laura voegt over het algemeen net wat extra toe. Een kleine uitstap wordt gemaakt richting Azië met een snelle Pad Thai en een Singaporese pasta. Alles natuurlijk begeleid door mooie foto’s met een korte uitleg welke pastasoort gebruikt is voor de foto.

Bij de beschrijving van het ingrediënten per recept wordt helaas alleen gesproken over verse pasta of gedroogde pasta. De pastasoorten die gebruikt worden op de foto’s zijn daarnaast zeker niet bij de gemiddelde super te krijgen, zoals bijvoorbeeld de zwarte bonen rigatoncini of de groene linzen penne. Natuurlijk ben je zelf altijd vrij om een recept aan te passen, maar ook de smaak van de pasta voegt toe aan het recept. Ik mis daarom wat alternatieven of opties die gebruikt kunnen worden als pastasoort.

Conclusie

Dit kookboek laat je zien dat er meer is dan alleen een tomatensaus of iets met room. Laura (of haar oma) is creatief met dat wat er in de koelkast en de keukenkastjes ligt en laat je zien dat je hiermee ook mooie pastagerechten kan maken zonder een ellenlange boodschappenlijst. Soms mis ik de uitwerking van een ingrediënt zoals bij de knapperige, uit de oven, prosciutto di Parma. Niet de goedkoopste ham en 2 regels uitleg over hoeveel graden en hoelang kan net het verschil zijn tussen verbrand of knapperig.

Het boek is een vertaling en dat zal het niet altijd makkelijk zijn. Zo zijn er soms zinnen die niet lekker lopen, mis ik soms wat letters en lees ik uitdrukkingen als ‘essentieel metroseksuele accessoire’ of iets dat gebruikt wordt ‘als deconstructie’. Pasta wordt genoemd in plaats van pesto en de mangoblokjes die op een foto moeten staan kan ik echt niet vinden.

Laura heeft een eigen lijn #taste 5 umami producten en die komen regelmatig terug in de ingrediëntenlijsten. Aan de ene kant logisch dat ze deze meteen noemt, maar ik wordt er altijd een beetje kriegelig van, zeker wanneer een boek 25 euro kost.

Maakt je dat niet uit en ben je op zoek naar inspiratie om in jouw pasta’s meer variatie te brengen dan kan je dat zeker met dit boek. Pasta is populair en steeds meer soorten, zowel vers als gedroogd, zijn steeds makkelijker te verkrijgen. Laura laat je zien dat de aankleding van al die pasta niet stopt bij een Bolognese saus. De warme salade met gerookte makreel, sinaasappel, roze peper en zwarte spaghetti ga ik zeker een keer proberen en de pasta met harirra staat ook al op mijn to-do lijstje, ik ben benieuwd!

Puur Pasta Laura Santtini 3The facts

Titel: Puur pasta
Auteur: Laura Santtini
Uitgeverij: Edicola Publishing, augustus 2017
176 pagina’s hardcover
ISBN: 978 94 925 0029 8
Prijs: 25,00 euro
Verkrijgbaar: bij de boekhandel, de uitgever of bol.com

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. Petra zegt

    Inderdaad raar dat de uitgever er niet even de spelligscorrectie op heeft gezet voor die prijs. Erg slordig.
    En bij “italiaanse” pastasaus op basis van room krijg ik altijd de kriebels.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer