• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juli 4, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookboeken

Receptloos; Een kookboek zonder recepten van Marlies Kooiman

Leer koken uit de losse pols

door Elise de Haan
in Kookboeken, Nieuws & Opinie
0
0
Receptloos - Marlies Kooiman

Receptloos – Voor me ligt een bijzonder kookboek. Dit is namelijk een kookboek zonder recepten. Nu zie ik je ogen groot worden, want over het algemeen koop je een kookboek toch voor de recepten die er in staan. Dus wat moet je dan met een kookboek waarin geen recepten staan? Daar heb je niets aan. Toch? Of misschien toch wel? Ik neem je mee door ‘Receptloos’, een lijvig boek geschreven door Marlies Kooiman.

Een bijzonder kookboek. Dit is namelijk een kookboek zonder recepten

Wie is Marlies Kooiman?

Marlies Kooiman (37), woonachtig in Utrecht, is schrijver, marketeer, thuiskok en ze heeft geen koksopleiding gevolgd. Haar missie is het delen van haar kookkennis met andere thuiskoks, en dat alles op een herkenbare, oprechte manier, want ‘thuiskoken is een levensvaardigheid die je leert van een andere thuiskok.’ Heeft niemand jou leren koken? Dan is Marlies graag de tante of het nichtje die jou de keukengeheimen doorgeeft! Ze maakt verse, kleurrijke en smaakvolle gerechten, geïnspireerd op eetculturen uit de hele wereld. De eerste versie van Receptloos van Marlies Kooiman dateert uit 2016, de versie die we hier bespreken verscheen in 2021.

Leer koken uit de losse pols

Op de omslag van het boek staat geen foto van een gerecht dat jou het water uit de mond moet doen lopen om je te verleiden dat recept te gaan koken. Maar op de omslag staat een mandje met ingrediënten waar je zelf een gerecht bij kunt bedenken. Want dat is precies de bedoeling van dit boek. Geen recepten volgen en zelf nadenken. Leren koken uit de losse pols dus. Voor veel mensen is dat idee al genoeg om in de stress te schieten. Maar geen nood, Marlies schiet je te hulp!

Deze methode zou van iedereen een thuiskok kunnen maken

Marlies heeft een methode ontwikkeld, die is gebaseerd op structuur en kennis, zoals ze het zelf noemt, en deze methode zou van iedereen een thuiskok kunnen maken, die te werk gaat zonder het gebruik van recepten. Eerst maak je kennis met de hoofdpunten van de smaaktheorieën leer je de basiskennis van de zeven wereldkeukens die in het boek benoemd worden. Vervolgens leer je om op een slimme manier je voorraadkast te vullen. En daarna ga je receptloos leren koken. Marlies heeft de gerechten die het meest gekookt worden uitgezocht en deze vervolgens in zestien typen verdeeld. De eerste acht hiervan zijn eenpansgerechten als stoofpotje, risotto, soep, ovenschotel, curry et cetera. Voor dergelijke gerechten is er een zevenstappenplan ontwikkeld, dat je kunt toepassen op elke eenpansgerecht, uit elke wereldkeuken. De tweede acht zijn combigerechten als het AGV’tje (aardappel, groente en vlees), pizza, pokébowls, wraps, stamppotten en dergelijke. Voor dit type gerechten ontwikkelde Marlies een soort bingokaart die je kunt toepassen op elk van deze combigerechten, uit alle wereldkeukens.

Het is de bedoeling dat je door het gebruik van Receptloos een ander soort kookmentaliteit ontwikkelt, waarbij je niet klakkeloos een recept kopieert, maar waarbij je de zes geboden van Marlies Kooiman voor de receptloze thuiskok volgt, namelijk:

  1. Altijd willen weten: waarom?
  2. Niet zonder plan beginnen
  3. Ingrediënten verwisselen
  4. ‘Ongeveer’ precies genoeg vinden
  5. Proeven!
  6. Opzoeken wat gij niet weet

Naast het op de juiste manier combineren van ingrediënten en smaakmakers, leer je uit dit boek ook verschillende bereidingsmethoden, je doet warenkennis op et cetera.

Receptloos bevat veel speelse illustraties, en aantrekkelijke foto’s waarvan je gelijk zin krijgt om te gaan koken. Het is overzichtelijk ingedeeld en de uitleg is duidelijk en helder. Voor iemand die van eten houdt een fijn boek om in te lezen.

Receptloos inkijkje
Receptloos

Dit boek maakt veel kookboeken overbodig, dus het is beslist een goede investering, zeker als je nog een hoop te leren hebt op kookgebied.

Conclusie over Receptloos van Marlies Kooiman

Receptloos van Marlies Kooiman is niet te vangen onder de benoeming ‘kookboek’. Kooklesboek is de juiste omschrijving. Als je dit boek hebt gelezen en begrepen, dan kun je koken met wat de inhoud van je koelkast en je voorraadkast je te bieden hebben. Je weet de juiste ingrediënten te combineren, de juiste smaakmakers toe te voegen en je weet hoe je iets moet bereiden, en dat allemaal zonder recept. Je zult het boek, nadat je het een keer hebt gelezen, nog vaak als naslagwerk gebruiken. Dit boek maakt veel kookboeken overbodig, dus het is beslist een goede investering, zeker als je nog een hoop te leren hebt op kookgebied. Daarnaast is het een fijne aanvulling op de kookschoolrubriek van Lekker Tafelen. Ik zou zeggen; ‘geen kind de deur uit zonder dit boek!’

Als je dit boek hebt gelezen en begrepen, dan kun je koken met wat de inhoud van je koelkast en je voorraadkast je te bieden hebben.

Facts

  • Titel: Receptloos
  • Auteur: Marlies Kooiman
  • Uitgever: Uitgebracht in eigen beheer
  • ISBN 978 90 82553512
  • 448 blz – Hardcover
  • Prijs € 39,99, te bestellen op www.receptloos.nl
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid
Nieuws & Opinie

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid

Zilt door Annette van Ruitenburg
Kookboeken

Zilt; door Annette van Ruitenburg

Kies eens vaker voor lokale kaas!
Nieuws & Opinie

Kies eens vaker voor lokale kaas!

Fabriekskaas of boerenkaas?
Nieuws & Opinie

Fabriekskaas of boerenkaas?

Lokaal fruit
Nieuws & Opinie

(Lokaal) fruit eten; echt een gezonde gewoonte

vis eten
Nieuws & Opinie

Vis eten; 1 of 2 keer per week is lekker & gezond

zuivel keuze
Nieuws & Opinie

Is melk, goed voor elk? Met andere woorden, is zuivel nog wel zo gezond?

Is vlees eten eigenlijk nog wel een verantwoorde keuze?
Nieuws & Opinie

Is vlees eten eigenlijk nog wel een verantwoorde keuze?

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Steenfruit
Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Prachtige kleuren, zoet en zuur, in de zomer is er volop Steenfruit. Kersen, Perziken, Nectarines, Abrikozen en Pruimen. Kies voor vers fruit!

Check het recept of lees de info
Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

Recept in de picture

Beef back rib van de BBQ
Vleesgerechten

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Je hebt ongetwijfeld wel een spareribs van de BBQ gegeten. Maar neem eens runderspareribs. De beef back ribs van de BBQ zijn óók lekker!

Check het recept of lees de info
Gefrituurde kippenvleugeltjes

Gefrituurde kippenvleugeltjes, die maak je zelf!

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Handige kooktips

marineren in karnemelk
Kookschool

Marineren in karnemelk

Wat zijn de voordelen van marineren in karnemelk? We geven uitleg, tips en een paar lekkere recepten met karnemelk marinade.

Check het recept of lees de info
Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Port Salut

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen