• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, maart 23, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookboeken

Receptloos; Een kookboek zonder recepten van Marlies Kooiman

Leer koken uit de losse pols

door Elise de Haan
in Kookboeken, Nieuws & Opinie
0
0
Receptloos - Marlies Kooiman

Receptloos – Voor me ligt een bijzonder kookboek. Dit is namelijk een kookboek zonder recepten. Nu zie ik je ogen groot worden, want over het algemeen koop je een kookboek toch voor de recepten die er in staan. Dus wat moet je dan met een kookboek waarin geen recepten staan? Daar heb je niets aan. Toch? Of misschien toch wel? Ik neem je mee door ‘Receptloos’, een lijvig boek geschreven door Marlies Kooiman.

Een bijzonder kookboek. Dit is namelijk een kookboek zonder recepten

Wie is Marlies Kooiman?

Marlies Kooiman (37), woonachtig in Utrecht, is schrijver, marketeer, thuiskok en ze heeft geen koksopleiding gevolgd. Haar missie is het delen van haar kookkennis met andere thuiskoks, en dat alles op een herkenbare, oprechte manier, want ‘thuiskoken is een levensvaardigheid die je leert van een andere thuiskok.’ Heeft niemand jou leren koken? Dan is Marlies graag de tante of het nichtje die jou de keukengeheimen doorgeeft! Ze maakt verse, kleurrijke en smaakvolle gerechten, geïnspireerd op eetculturen uit de hele wereld. De eerste versie van Receptloos van Marlies Kooiman dateert uit 2016, de versie die we hier bespreken verscheen in 2021.

Leer koken uit de losse pols

Op de omslag van het boek staat geen foto van een gerecht dat jou het water uit de mond moet doen lopen om je te verleiden dat recept te gaan koken. Maar op de omslag staat een mandje met ingrediënten waar je zelf een gerecht bij kunt bedenken. Want dat is precies de bedoeling van dit boek. Geen recepten volgen en zelf nadenken. Leren koken uit de losse pols dus. Voor veel mensen is dat idee al genoeg om in de stress te schieten. Maar geen nood, Marlies schiet je te hulp!

Deze methode zou van iedereen een thuiskok kunnen maken

Marlies heeft een methode ontwikkeld, die is gebaseerd op structuur en kennis, zoals ze het zelf noemt, en deze methode zou van iedereen een thuiskok kunnen maken, die te werk gaat zonder het gebruik van recepten. Eerst maak je kennis met de hoofdpunten van de smaaktheorieën leer je de basiskennis van de zeven wereldkeukens die in het boek benoemd worden. Vervolgens leer je om op een slimme manier je voorraadkast te vullen. En daarna ga je receptloos leren koken. Marlies heeft de gerechten die het meest gekookt worden uitgezocht en deze vervolgens in zestien typen verdeeld. De eerste acht hiervan zijn eenpansgerechten als stoofpotje, risotto, soep, ovenschotel, curry et cetera. Voor dergelijke gerechten is er een zevenstappenplan ontwikkeld, dat je kunt toepassen op elke eenpansgerecht, uit elke wereldkeuken. De tweede acht zijn combigerechten als het AGV’tje (aardappel, groente en vlees), pizza, pokébowls, wraps, stamppotten en dergelijke. Voor dit type gerechten ontwikkelde Marlies een soort bingokaart die je kunt toepassen op elk van deze combigerechten, uit alle wereldkeukens.

Het is de bedoeling dat je door het gebruik van Receptloos een ander soort kookmentaliteit ontwikkelt, waarbij je niet klakkeloos een recept kopieert, maar waarbij je de zes geboden van Marlies Kooiman voor de receptloze thuiskok volgt, namelijk:

  1. Altijd willen weten: waarom?
  2. Niet zonder plan beginnen
  3. Ingrediënten verwisselen
  4. ‘Ongeveer’ precies genoeg vinden
  5. Proeven!
  6. Opzoeken wat gij niet weet

Naast het op de juiste manier combineren van ingrediënten en smaakmakers, leer je uit dit boek ook verschillende bereidingsmethoden, je doet warenkennis op et cetera.

Receptloos bevat veel speelse illustraties, en aantrekkelijke foto’s waarvan je gelijk zin krijgt om te gaan koken. Het is overzichtelijk ingedeeld en de uitleg is duidelijk en helder. Voor iemand die van eten houdt een fijn boek om in te lezen.

Receptloos inkijkje
Receptloos

Dit boek maakt veel kookboeken overbodig, dus het is beslist een goede investering, zeker als je nog een hoop te leren hebt op kookgebied.

Conclusie over Receptloos van Marlies Kooiman

Receptloos van Marlies Kooiman is niet te vangen onder de benoeming ‘kookboek’. Kooklesboek is de juiste omschrijving. Als je dit boek hebt gelezen en begrepen, dan kun je koken met wat de inhoud van je koelkast en je voorraadkast je te bieden hebben. Je weet de juiste ingrediënten te combineren, de juiste smaakmakers toe te voegen en je weet hoe je iets moet bereiden, en dat allemaal zonder recept. Je zult het boek, nadat je het een keer hebt gelezen, nog vaak als naslagwerk gebruiken. Dit boek maakt veel kookboeken overbodig, dus het is beslist een goede investering, zeker als je nog een hoop te leren hebt op kookgebied. Daarnaast is het een fijne aanvulling op de kookschoolrubriek van Lekker Tafelen. Ik zou zeggen; ‘geen kind de deur uit zonder dit boek!’

Als je dit boek hebt gelezen en begrepen, dan kun je koken met wat de inhoud van je koelkast en je voorraadkast je te bieden hebben.

Facts

  • Titel: Receptloos
  • Auteur: Marlies Kooiman
  • Uitgever: Uitgebracht in eigen beheer
  • ISBN 978 90 82553512
  • 448 blz – Hardcover
  • Prijs € 39,99, te bestellen op www.receptloos.nl
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

grillworst
Nieuws & Opinie

Bij deze slagers moet je zijn voor de allerlekkerste grillworst

Port en Kaas CREDITS @Alice Bown
Nieuws & Opinie

Port en kaas; combineren maar!

appels plukken Bunnik
Nieuws & Opinie

Zelf appels plukken? Ga dit of volgend weekend naar Bunnik

aardappels rooien
Nieuws & Opinie

Ga zelf aardappels rooien op de Nationale Aardappelrooidag

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid
Nieuws & Opinie

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid

Zilt door Annette van Ruitenburg
Kookboeken

Zilt; door Annette van Ruitenburg

Kies eens vaker voor lokale kaas!
Nieuws & Opinie

Kies eens vaker voor lokale kaas!

Fabriekskaas of boerenkaas?
Nieuws & Opinie

Fabriekskaas of boerenkaas?

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Aardappelschotel met kip en koolraap
Hoofdgerecht

Aardappelschotel met kip en koolraap

Aardappelschotel met kip en koolraap, dat is een avondmaaltijd, met aardappels, groente en vlees. Een AGV'tje dus, maar wel een hele lekkere!

Check het recept of lees de info
gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Risotto met drie kazen

Risotto met drie kazen

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Brian Weber op Croutons maken voor soep of salade; Met Italiaanse kruiden en kaas
  • Redactie op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Redactie op Zachte broodjes bakken
  • Mdvries op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Fred de Jong op Zachte broodjes bakken
  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • O. Sandu op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Gegratineerde aardappels met kwark

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen