Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Review ‘Compoir Libanais’ en wat vragen aan de schrijver Tony Kitous

Tony Kitous heeft al twee Engelstalige kookboeken met happen uit de Libanese keuken op zijn naam staan en de eerste, Comptoir Libanais, is nu ook in het Nederlands uitgebracht.

0 450

Review ‘Compoir Libanais’ en wat vragen aan de schrijver Tony Kitous – De Libanese keuken is de haute cuisine uit het oosten. Steeds vaker zien we restaurantjes met mezze’s in allerlei variaties uit deze keuken verschijnen. Rond en in Londen bestaat er een heuse keten van deze keuken gestart door Tony Kitous, die zichzelf vooral geen chef-kok noemt maar iemand die de alledaagse Libanese keuken wil laten zien. De keten Comptoir Libanais is in Engeland een begrip, met 11 restaurants, die je vindt van het vliegveld tot hartje Londen.

Tony Kitous heeft al twee Engelstalige kookboeken met happen uit deze keuken op zijn naam staan en de eerste, Comptoir Libanais, is nu ook in het Nederlands uitgebracht. Is dit een voorbode van een eerste vestiging in Nederland? Dit was maar één van de vragen die wij Tony stelden, want een beetje nieuwsgierig naar wie deze man achter dit boek is waren wij wel.

Mezze’s, fijne hapjes uit het Midden Oosten

In het kookboek vindt je een berg aan verschillende mezze’s, vergelijk het een beetje met tapas, kleine hapjes, die tezamen een heerlijke maaltijd vormen. In zijn restaurants wordt voor een groot deel gebruik gemaakt van originele producten uit Libanon en het Midden Oosten en voor het vers deel maken ze gebruik van lokale zaken. Een fijne mix vindt hij zelf. De ingrediënten die je nodig hebt voor de recepten in het boek kan je grotendeels makkelijk vinden, veel verse groente en kruiden. De heerlijke tabouleh maak je bijvoorbeeld al met verse bladpeterselie, lente ui,tomaten, citroenen en bulgur, dat tegenwoordig ook in een aantal supermarkten verkocht wordt.

Inspiratie, favoriet en sporten

Zijn inspiratie haalt hij, zoals iedereen denk ik, gewoon door bij anderen te eten. In zijn geval familie en vrienden, die gerechten naar familierecept maken. Vaak is dat in het Midden Oosten waar mezze’s altijd op tafel staan. Buiten zijn eigen moeder is de moeder van een vriend in Syrië een absoluut voorbeeld, een fantastische kok zoals hij zelf zegt. De fattoush salade (met kerstomaatjes, munt, peterselie, granaatappelpitjes en granaatappelmelasse) van haar is zijn favoriet. Wanneer Tony Kitous weer een marathon gaat lopen (waar haalt de man de tijd vandaan…..) dan stort hij zich op gemarineerd vlees en vis. Sporten is zijn manier om even niet aan werk te denken, even een Tony-momentje dus.

Comptoir Libanais zeebaarsLibanese keuken moeilijk?

Je verwacht misschien dat de Libanese keuken moeilijk is, dat je bijvoorbeeld lijsten specerijen nodig hebt en een berg andere ingrediënten uit exotische winkels. Tony wil met zijn boek laten zien dat hoe simpeler je een gerecht bereidt, met alleen verse ingrediënten, hoe beter. Voor grote groepen maakt hij graag zijn versie van Sayadiah, zeebaars met tahin en rijst. De hoeveelheid pas je makkelijk aan aan de grootte van de groep, snel klaar en de zeebaars heeft van zichzelf al zo’n zalig delicate smaak dat je er verder weinig mee hoeft te doen. Gelukkig staat dit recept ook in het boek!

Allergenen en de Libanese keuken

Noten, melk, hoe zit het met de allergenen en de Libanese keuken? In het boek kan je met behulp van de ingrediëntenlijst zelf je keuze maken. Mocht je toevallig in Londen één van de vestigingen van Comptoir Libanais bezoeken dan kunnen mensen met een allergie, op de site via een filter bepalen welke gerechten wel of niet bij hun passen. Inderdaad, in Londen en nog niet in Nederland. Is het uitbrengen van zijn kookboek een teken dat we binnenkort de eerste vestiging van Comptoir Libanais in Nederland kunnen bezoeken? Tony laat daar nog een beetje naar raden. Hij is ervan overtuigd dat Nederland de Libanese keuken waardeert, maar het openen van een eerste vestiging hier kost tijd en is nu nog een droom. Hij eindigt met de opmerking: “wat is niet is…….”.

En natuurlijk, het kookboek

Na dit hele verhaal over Tony, wil je natuurlijk ook weten wat ik van het kookboek Comptoir Libanais vind. Deze introductie in de wereld van het thuis koken in de Libanese stijl geeft je ruim 80 recepten. Recepten voor mezze’s (zowel warm als koud), vis, vlees, soepen, brood, ingemaakte groenten, grill & barbecue, zoetigheid, bijzondere ontbijtgerechten en fijne koele drankjes zoals een granaatappel-oranjebloesem limonade. Duidelijk beschreven, met verse producten die je zo op de markt haalt. Kleurige foto’s van zowel de gerechten als foto’s die de sfeer van het Midden Oosten zo bij je binnenbrengen. Deze zomer komen de mezze’s bij mij in ieder geval veel op tafel en dat eerste restaurant in Nederland? Kom maar door Tony!

Comptoir Libanais impressieDe facts

  • ‘Comptoir Libanais’ van Tony Kitous & Dan Lepard
  • 288 pagina’s, ruim 80 recepten, hardcover
  • Uitgeverij Terra 2015
  • ISBN 978 90 898 96 315
  • Te bestellen bij onder andere Bol.com en Terralannoo.nl
  • Prijs 24,99 euro

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer