De Smaakbijbel van Niki Segnit –Ā Wellicht herinner jeĀ je nog wel het interview van Marlene met Masterchef 2014 winnaar Bart van Berkel. In zijn antwoord op een vraag over de mystery box noemde Bart “het aanspreken van je eigen smaakbibliotheek”.
Dit antwoord heeft mij toen enigszins aan het denken gezet, want hoe zat het eigenlijk met mijn eigen smaakbibliotheek ?? Wat heb ik er door de jaren heen in verzameld en wat kan ik er mee ?? Door een beetje te gaan “snuffelen” in mijn eigen smaakbibliotheek kwam ik tot de ontdekking dat ik langzaamaan al best wat verzameld heb en toch stuit ik nog regelmatig op de vraag; Wat kan ik nu het best combineren met…. of gaan deze twee smaken wel samen ??
Zeker bij het improviseren in de keuken is het maken van de juiste combinatieās vaak even flink puzzelen. Niki Segnit kwam met de oplossing; “de Smaakbijbel”.
Nieuwe culinaire vergezichten, een bron van smaakinspiratie!!” Onno Kleyn
Zoeken naar juiste smaakcombinatieās
Lange tijd besteedde Niki Segnit enkel tijd in de keuken om een aardappeltje te koken maar langzaamaan ontdekte zij hoe leuk koken is. Ze ging steeds meer experimenteren in de keuken en omdat ze niet langer afhankelijk wilde zijn van vaste recepten en de daarbij behorende smaakcombinatieās ging ze op zoek naar een naslagwerk waar ƩƩn en ander over smaakcombinatieās in terug te vinden was. Ze heeft lang gezocht maar niks kunnen vinden wat haar vragen beantwoorde. Daarom besloot zij, in haar, naar eigen zeggen, ontroerende naĆÆviteit, zelf een dergelijk boek te schrijven. Drie jaar lang is zij bezig geweest met het werken met, en het beschrijven van goede of minder goede smaakcombinatieās. Ze probeerde duizenden recepten uit diverse kookboeken, sprak met voedselexperts en topchefs en bezocht honderden restaurant in haar drang om de meeste perfecte smaakcombinatieās in beeld te brengen. Zij slaagde hierin en bracht haar bevindingen uiteindelijk uit in de vorm van een boek ” de Smaakbijbel” een naslagwerk dat je een oneindig aantal mogelijkheden biedt in de alledaagse keuken.
De Smaakbijbel
De smaakbijbel is geen standaard kookboek, hoewel sommige combinatieās ook worden aangevuld met een recept, draait het hele boek om het combineren van smaken. Waarom gaan blauwe kaas en flespompoen zo goed samen, of waarom niet eens experimenteren met spek en anijs een smaakcombinatie die in China al eeuwenlang wordt gebruikt en waarom combineert chocolade nou eigenlijk zo goed met chilipepers. Deze en nog veel meer verrassende smaakcombinatieās vind je terug in dit naslagwerk maar ook als je twee smaken beter niet in ƩƩn gerecht kunt gebruiken wordt dit aangegeven.
Het boek is onderverdeeld in 16 categorieĆ«n, die de smaakfamilieās aangeven (o.a. citrus, vlees, aarde) deze categorieĆ«n zijn weer onderverdeeld in de verschillende smaken binnen deze smaakfamilie, dit levert uiteindelijk 99 smaken op en 4851Ā smaakcombinatieās. Voorlopig ben je dus niet uitgelezen of uit geĆ«xperimenteerd.
Met uitzondering van de aardappel komen de overige koolhydraten overigens niet aan bod, dit zou zijn om de simpele reden dat ze eigenlijk bij van alles passen.
Conclusie
Als jeĀ los wilĀ komen van het koken volgens vaste recepten, zelf je eigen recepten en smaken wil samenstellen, als je van improviseren in de keuken houdt….dan is dit boek een absolute aanrader en mag hij absoluut niet ontbreken in je boekenverzameling. Met dit bijzondere boek valt er nog heel veel te ontdekken en heel veel te leren. Het is een boek dat jeĀ de ene keerĀ rustig doorleest,Ā Ā terwijl je het de volgende keer even snel doorbladert op zoek naar die ene combinatie, ik had bij het doorlezen van dit boek in ieder geval zeer regelmatig de gedachte “oh, maar dat moet ik zeker gaan proberen”.
Een bedrieglijk eenvoudig meesterwerkje”Ā Sunday Times
Facts
“De Smaakbijbel” van Niki Segnit
415 bladzijde, hardcover
Uitgeverij Podium Amsterdam
ISBN 978 90 5759 443 4
Te bestellen bij o.a. Bol.com
Prijs 25,00 euro