• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
vrijdag, augustus 19, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • IngrediĆ«nten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • IngrediĆ«nten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookboeken

Review: De smaakbijbel van Niki Segnit

door Samantha
in Kookboeken
0
0
Review: De smaakbijbel van Niki Segnit

De Smaakbijbel van Niki Segnit –Ā Wellicht herinner jeĀ je nog wel het interview van Marlene met Masterchef 2014 winnaar Bart van Berkel. In zijn antwoord op een vraag over de mystery box noemde Bart “het aanspreken van je eigen smaakbibliotheek”.

Dit antwoord heeft mij toen enigszins aan het denken gezet, want hoe zat het eigenlijk met mijn eigen smaakbibliotheek ?? Wat heb ik er door de jaren heen in verzameld en wat kan ik er mee ?? Door een beetje te gaan “snuffelen” in mijn eigen smaakbibliotheek kwam ik tot de ontdekking dat ik langzaamaan al best wat verzameld heb en toch stuit ik nog regelmatig op de vraag; Wat kan ik nu het best combineren met…. of gaan deze twee smaken wel samen ??

Zeker bij het improviseren in de keuken is het maken van de juiste combinatie’s vaak even flink puzzelen. Niki Segnit kwam met de oplossing; “de Smaakbijbel”.

Nieuwe culinaire vergezichten, een bron van smaakinspiratie!!” Onno Kleyn

Zoeken naar juiste smaakcombinatie’s

Lange tijd besteedde Niki Segnit enkel tijd in de keuken om een aardappeltje te koken maar langzaamaan ontdekte zij hoe leuk koken is. Ze ging steeds meer experimenteren in de keuken en omdat ze niet langer afhankelijk wilde zijn van vaste recepten en de daarbij behorende smaakcombinatie’s ging ze op zoek naar een naslagwerk waar ƩƩn en ander over smaakcombinatie’s in terug te vinden was. Ze heeft lang gezocht maar niks kunnen vinden wat haar vragen beantwoorde. Daarom besloot zij, in haar, naar eigen zeggen, ontroerende naĆÆviteit, zelf een dergelijk boek te schrijven. Drie jaar lang is zij bezig geweest met het werken met, en het beschrijven van goede of minder goede smaakcombinatie’s. Ze probeerde duizenden recepten uit diverse kookboeken, sprak met voedselexperts en topchefs en bezocht honderden restaurant in haar drang om de meeste perfecte smaakcombinatie’s in beeld te brengen. Zij slaagde hierin en bracht haar bevindingen uiteindelijk uit in de vorm van een boek ” de Smaakbijbel” een naslagwerk dat je een oneindig aantal mogelijkheden biedt in de alledaagse keuken.

De Smaakbijbel

De smaakbijbel is geen standaard kookboek, hoewel sommige combinatie’s ook worden aangevuld met een recept, draait het hele boek om het combineren van smaken. Waarom gaan blauwe kaas en flespompoen zo goed samen, of waarom niet eens experimenteren met spek en anijs een smaakcombinatie die in China al eeuwenlang wordt gebruikt en waarom combineert chocolade nou eigenlijk zo goed met chilipepers. Deze en nog veel meer verrassende smaakcombinatie’s vind je terug in dit naslagwerk maar ook als je twee smaken beter niet in ƩƩn gerecht kunt gebruiken wordt dit aangegeven.

De smaakbijbel (4)Het boek is onderverdeeld in 16 categorieĆ«n, die de smaakfamilie’s aangeven (o.a. citrus, vlees, aarde) deze categorieĆ«n zijn weer onderverdeeld in de verschillende smaken binnen deze smaakfamilie, dit levert uiteindelijk 99 smaken op en 4851Ā  smaakcombinatie’s. Voorlopig ben je dus niet uitgelezen of uit geĆ«xperimenteerd.

Met uitzondering van de aardappel komen de overige koolhydraten overigens niet aan bod, dit zou zijn om de simpele reden dat ze eigenlijk bij van alles passen.

Conclusie

Als jeĀ  los wilĀ komen van het koken volgens vaste recepten, zelf je eigen recepten en smaken wil samenstellen, als je van improviseren in de keuken houdt….dan is dit boek een absolute aanrader en mag hij absoluut niet ontbreken in je boekenverzameling. Met dit bijzondere boek valt er nog heel veel te ontdekken en heel veel te leren. Het is een boek dat jeĀ de ene keerĀ rustig doorleest,Ā Ā terwijl je het de volgende keer even snel doorbladert op zoek naar die ene combinatie, ik had bij het doorlezen van dit boek in ieder geval zeer regelmatig de gedachte “oh, maar dat moet ik zeker gaan proberen”.

Een bedrieglijk eenvoudig meesterwerkje”Ā Sunday Times

Facts

“De Smaakbijbel” van Niki Segnit

415 bladzijde, hardcover

Uitgeverij Podium Amsterdam

ISBN 978 90 5759 443 4

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Prijs 25,00 euro

DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Zilt door Annette van Ruitenburg
Kookboeken

Zilt; door Annette van Ruitenburg

Receptloos - Marlies Kooiman
Kookboeken

Receptloos; Een kookboek zonder recepten van Marlies Kooiman

Asian Green van Ching-He Huang
Kookboeken

Asian Green van Ching-He Huang

Vegetalia van Luna Trapani
Kookboeken

Vegetalia van Luna Trapani

ik eet zo graag
Kookboeken

Ik eet zo graag; Pascale Naessens

Ottolenghi Test Kitchen
Kookboeken

Ottolenghi Test Kitchen, Shelf-love

Bistro Manon - Dagelijkse inspiratie voor het hele gezin - Kookboek
Kookboeken

Bistro Manon; dagelijkse inspiratie voor het hele gezin

Med Claudia Roden
Kookboeken

Med van Claudia Roden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Eiercurry met paksoi
Curry

Eiercurry met paksoi

Een lekker en makkelijke recept voor eiercurry met paksoi. Met rijst erbij heb je een complete maaltijd voor doordeweeks of in het weekend.

Check het recept of lees de info
Garnalen

Garnalen; de lekkerste tips & recepten

aardbei milkshake

Milkshake zelf maken in vier varianten

Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Recept in de picture

Eenvoudige Griekse salade
Salade

Eenvoudige Griekse salade; De smaak van de zon

Deze veelzijdige Griekse salade zet de smaak van de zon op tafel. Een eenvoudige Griekse salade kan dan ook echt een topper op tafel zijn.

Check het recept of lees de info
Tartiflette

Tartiflette; Aardappelen en kaas uit de oven

ananas souffle

Ananas soufflƩ met verse ananas

Handige kooktips

TĆŖte de Moine
Kookschool

TĆŖte de Moine; monnikshoofd met krullen

TĆŖte de Moine, kaas met krullen! Een bijzondere Zwitserse kaas, met een heerlijke smaak, die wordt geschaafd in prachtige krullen!

Check het recept of lees de info
Saus voor over de bloemkool

Saus voor over de bloemkool; Welke kies jij?

Tong bakken doe je zo

Tong bakken doe je zo

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Cor Janssen op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Cor op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Connie Derks op Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg
  • Pieter Knap op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Redactie op Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediĆ«nten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

Ā© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • IngrediĆ«nten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

Ā© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen