Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Review; Fruit Boek van Jane Grigson

0 435

Review; Fruit Boek van Jane Grigson – Nu al het Hollandse fruit weer volop aanwezig is in de groentekramen krijg je toch steeds meer zin om er van alles lekkers mee te maken, taart, gebak maar ook bij de warme maaltijd of in een salade, met fruit is zoveel te doen. Zoveel zelfs dat Jane Grigson er een heel boek aan wijdt.

Het Fruitboek

Nou ja de naam zegt natuurlijk al genoeg, dit boek gaat over fruit. De meest bekende maar ook enkele minder bekende fruitsoorten passeren de revue. Appel, banaan, druif, meloen, perzik maar ook de, minder bekende, kumquat, noem maar op, ze staan er allemaal in. In totaal benoemd Jane Grigson  46 verschillende fruitsoorten in haar boek en geeft ze recepten voor sauzen, zoete én hartige gerechten, allemaal recepten waarin, welke fruitsoort dan ook, de hoofdrol speelt.

Ondanks dat dit boek maar liefst ruim 400 recepten bevat is vooral het lezen van het boek een groot plezier. Jane Grigson besteedt aan iedere soort fruit vele bladzijden en dan niet alleen met recepten. Achter iedere fruitsoort schuilt een verhaal, een leuke anekdote en leuke wetenswaardigheden daarnaast siert zij de verhalen op met rijmpjes en verzen die over de betreffende fruitsoort gaan. Maar ook tips over het schoonmaken van fruit en waar op te letten bij het kopen worden gegeven. Een compleet fruitboek dus waar je veel van wat je over fruit zou moeten en willen weten in terug kunt vinden. In het boek vind je geen foto’s  maar al het geschrevene maakt dit meer dan goed.

Bosbessen

“Glanzig vochte nevels, uitgehangen, over ‘t verre en heuvelige verschiet,

Trekken, nu de zon haar stralen schiet, opwaarts met des leeuweriks blijde zangen.

Bukkend met van vreugde gebloosde wangen, juicht in het bos het meisje als het ziet

Hoe de struik wel twintig besjes biedt, die ze in ‘t mandje handig weet te vangen”

                                                                                                 Joannes Reddingius, Gedichten (1910)

Jane Grigson

Jane Grigson was een Britse culinair journaliste en kookboekenschrijfster. Toen zij met haar gezin naar Frankrijk verhuisde en zij kennis maakte met het leven in Frankrijk en de daarbij behorende, geweldige, producten die ze iedere dag tegenkwam, ontstond er een levenslange passie voor alles wat met voedsel te maken had. Ze schreef vele succesvolle kookboeken en werd in 1977 zelfs uitgeroepen tot Cookery Writer of the year. Naast het fruit boek schreef zij o.a. ook het Groente kookboek.

Recept

 • fruitboek (2)325 gram bosbessen of blauwe bessen
 • 250 gram goudreinet, geschild en in plakjes gesneden
 • Sap en rasp van 1 citroen
 • 175 gram bruine suiker

Crumble

 • 150 gram bloem
 • 125 gram kristalsuiker
 • 1 tl bakpoeder
 • 3/4 tl zout
 • 50 gram boter
 • 1 ei, losgeklopt
 • handje vol gehakte noten (noten naar eigen keus)
 • 1/2 tl kaneel

Meng de bessen, de appels, de citroenschil en -sap en de bruine suiker. Verdeel ze over een licht ingevette ovenschaal van 1,5 liter. Meng de eerste vier ingrediënten van de crumble, wrijf de boter erdoor en voeg dan het ei en de noten toen.

Verdeel de crumble over het fruit. Bestrooi alles met kaneel en zet het gerecht 30 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven of tot de bovenkant mooi bruin en de appels zacht zijn. Zet de oventemperatuur iets lager als de bovenkant te snel bruint. Serveer met een bolletje room- of vanilleijs.

Conclusie

Een leuk boek zonder al te veel opsmuk maar met lekkere fruitige recepten en leuke verhalen, anekdotes, weetjes en tips. Dit boek is zeker anders als andere kookboeken, veel van de recepten worden verteld in verhaalvorm maar ook voldoende recepten met een duidelijke ingrediëntenlijst en werkomschrijving. De recepten zijn duidelijk, niet te moeilijk en goed uit te voeren. Met al dat heerlijke zomerfruit weer binnen handbereik geeft dit boek voldoende inspiratie.

Facts

– “Fruit Boek” van Jane Grigson

– 464 pagina’s, hardcover

– Uitgeverij Terra

– ISBN 978 908 989 61 86

– Te bestellen bij o.a. Bol.com

– Prijs 27,99 euro

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer