Review van Havermoutje – In het havermoutlab van Pascalle Bonnier en Mathijs Kok wordt volop geëxperimenteerd met dit graan. De vreemdste dingen worden gemaakt, een havermoutcappuccino, stroopwafel maar natuurlijk ook de vertrouwde havermoutpap. Nadat er naar aanleiding van hun recepten op instagram vanuit familie, vrienden en volgers steeds meer vraag kwam voor nieuwe recepten besloten de twee nu een heus Havermoutkookboek met wel 70 recepten uit te brengen. Allemaal bedacht, gemaakt en gefotografeerd in hun eigen havermoutlab.
Met z’n allen
Omdat een groot deel van het team van Lekker Tafelen best wel nieuwsgierig was of Pascalle en Mathijs met iets anders konden komen dan de bekende pap hebben zijn we deze keer eens met meer schrijvers in het boek gedoken. En we hebben dus ook lekker veel recepten gemaakt om nu juist eens de andere havermout gerechten te proberen.
Boodschappenlijstje en maak je eigen melk
Om met havermout wat smakelijks neer te zetten heb je meer nodig. Een boodschappenlijstje van dingen die genoemd worden in Havermoutje krijg je er meteen bij, waar haal je die dadels, dat amandelmeel en het kastanjemeel zonder dat je daar de halve stad voor moet rondlopen. Erg handig, want je zal een groot deel van de ingrediënten niet zomaar bij de super zien liggen. Maar dat is dan meteen ook jammer, voor veel gewone ingrediënten worden (duurdere) alternatieven gebruikt, waardoor het boek de indruk geeft meer de gezondheid dan lekker genieten van, als invalshoek te nemen.
Voor veel (vooral ontbijt-) recepten gebruik je melk. Kies voor de gewone koemelk, maar doe eens gek en gebruik ook eens amandelmelk, notenmelk of zelf quinoamelk zeggen de makers van dit kookboek. Dat die trouwens prima zelf te maken zijn laten Pascalle en Mathijs in het eerste deel van het kookboek zien. Maar de versie met gewone koemelk en een lepeltje kristalsuiker blijft voor één van de Lekker Tafelen schrijvers toch favoriet.
Ontbijten en lunchen met havermout
Het kookboek heeft na de intro een duidelijk onderverdeling in ontbijt, lunch, snacks en diner. De hippe ontbijtjes met havermout en vruchten zijn inkoppers, maar een verrassende havermoutcappuccino is vernieuwend. In het deel met de lunchgerechten ontbreken de verschillende soorten havermoutbrood niet. Bijvoorbeeld een brood gemaakt met havermeel, amandelmeel en kastanjemeel en eieren wat een glutenvrij brood geeft dat door de eieren toch luchtig is. Tussen het vele brood staat trouwens een hele grappige lunchtip met de havermout-quinoaburger tussen je bammetjes.
En ook snacks en diner met havermout
Tussen de snacks staan een paar heerlijke paaseitjes en prachtige bonbons met pindakaas. Havermoutchips, zeker iets om een keer te proberen. Dat je ook bij het diner havermout kan gebruiken is misschien iets waar je niet zo snel aan denkt, maar met vis met een paneerlaag met havermoutvlokken, een pompoen haversoep en haverkroketjes laten de makers van Havermoutje zien dat er meer is dan alleen de overnight oat. Kijk je wat vaker op engelstalige sites voor havermoutrecepten en je weet niet precies wat er bedoeld wordt, een tabelletje met de vertaling kan je ook in dit complete havermoutboek vinden.
Snel, gezond en tips
Een index met strakke foto’s van de gerechten en daarnaast nog een index op woord brengen je snel naar het recept van jouw keuze. Korte, bondige beschrijvingen en geen lange lijsten met ingrediënten. Snel klaar, gezond (natuurlijk wordt er ook iets verteld over de voedingswaarde), achtergrondinformatie en de tips die links en rechts bij gerechten staan geeft je geen excuus om havermout links te laten liggen.
Wat maakten wij?
Het Lekker Tafelen team ging je voor. Christien maakte een Klassiek haverbroodje, Connie ging voor Havermoutkoekjes (heb je trouwens haar eigen perencrumble met havermout al eens gezien en Anneke probeerde de Havermout-quinoaburgers (ze waren erg lekker!). Je weet het, klik op de gekleurde linkjes hierboven en je komt bij het recept! De havermout voor theeleuten stond ook op de lijst om te maken, maar de asphikan dadels waren niet te krijgen (je volgt een recept volledig toch?) in de natuurwinkel. Hiervoor moet je dus waarschijnlijk echt bij de Turkse super zijn en die vind je niet in elke stad.
Oordeel Lekker Tafelen team
Wat was het uiteindelijke oordeel van het Lekker Tafelen team? Grappig boek, met een aantal verrassende recepten zoals de paaseitjes of de havermout-quinoaburger. Maar daarnaast toch veel recepten die eigenlijk variaties zijn op hetzelfde zoals bijvoorbeeld havermoutpap met appel, met noten, met watermeloen, met bramen etc. Jammer dat door het gebruik van een bepaald soort ingrediënten je het idee krijgt dat dit kookboek niet voor elke lekkerbek is bestemd, maar toch meer voor de “superfood” liefhebber. De recepten zijn er echter niet minder lekker om. Misschien een beetje zout meer of de koekjes kleiner, maar dan hebben we de grootste hobbels wel gehad. Kortom, een grappig boek dat voor liefhebbers van gezond en “superfood” een mooie aanvulling voor de boekenplank is.
Je eigen exemplaar? Havermoutje van Uitgeverij Carrera kan je hier bestellen.