• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
vrijdag, augustus 19, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookboeken

Review: Havermoutje

door Marlene Stolte
in Kookboeken
0
0
Review: Havermoutje

Review van Havermoutje – In het havermoutlab van Pascalle Bonnier en Mathijs Kok wordt volop geëxperimenteerd met dit graan. De vreemdste dingen worden gemaakt, een havermoutcappuccino, stroopwafel maar natuurlijk ook de vertrouwde havermoutpap. Nadat er naar aanleiding van hun recepten op instagram vanuit familie, vrienden en volgers steeds meer vraag kwam voor nieuwe recepten besloten de twee nu een heus Havermoutkookboek met wel 70 recepten uit te brengen. Allemaal bedacht, gemaakt en gefotografeerd in hun eigen havermoutlab.

Met z’n allen

Omdat een groot deel van het team van Lekker Tafelen best wel nieuwsgierig was of Pascalle en Mathijs met iets anders konden komen dan de bekende pap hebben zijn we deze keer eens met meer schrijvers in het boek gedoken. En we hebben dus ook lekker veel recepten gemaakt om nu juist eens de andere havermout gerechten te proberen.

Boodschappenlijstje en maak je eigen melk

Om met havermout wat smakelijks neer te zetten heb je meer nodig. Een boodschappenlijstje van dingen die genoemd worden in Havermoutje krijg je er meteen bij, waar haal je die dadels, dat amandelmeel en het kastanjemeel zonder dat je daar de halve stad voor moet rondlopen. Erg handig, want je zal een groot deel van de ingrediënten niet zomaar bij de super zien liggen. Maar dat is dan meteen ook jammer, voor veel gewone ingrediënten worden (duurdere) alternatieven gebruikt, waardoor het boek de indruk geeft meer de gezondheid dan lekker genieten van, als invalshoek te nemen.

Voor veel (vooral ontbijt-) recepten gebruik je melk. Kies voor de gewone koemelk, maar doe eens gek en gebruik ook eens amandelmelk, notenmelk of zelf quinoamelk zeggen de makers van dit kookboek. Dat die trouwens prima zelf te maken zijn laten Pascalle en Mathijs in het eerste deel van het kookboek zien. Maar de versie met gewone koemelk en een lepeltje kristalsuiker blijft voor één van de Lekker Tafelen schrijvers toch favoriet.

Ontbijten en lunchen met havermout

3D HavermoutjeHet kookboek heeft na de intro een duidelijk onderverdeling in ontbijt, lunch, snacks en diner. De hippe ontbijtjes met havermout en vruchten zijn inkoppers, maar een verrassende havermoutcappuccino is vernieuwend. In het deel met de lunchgerechten ontbreken de verschillende soorten havermoutbrood niet. Bijvoorbeeld een brood gemaakt met havermeel, amandelmeel en kastanjemeel en eieren wat een glutenvrij brood geeft dat door de eieren toch luchtig is. Tussen het vele brood staat trouwens een hele grappige lunchtip met de havermout-quinoaburger tussen je bammetjes.

En ook snacks en diner met havermout

Tussen de snacks staan een paar heerlijke paaseitjes en prachtige bonbons met pindakaas. Havermoutchips, zeker iets om een keer te proberen. Dat je ook bij het diner havermout kan gebruiken is misschien iets waar je niet zo snel aan denkt, maar met vis met een paneerlaag met havermoutvlokken, een pompoen haversoep en haverkroketjes laten de makers van Havermoutje zien dat er meer is dan alleen de overnight oat. Kijk je wat vaker op engelstalige sites voor havermoutrecepten en je weet niet precies wat er bedoeld wordt, een tabelletje met de vertaling kan je ook in dit complete havermoutboek vinden.

Snel, gezond en tips

Een index met strakke foto’s van de gerechten en daarnaast nog een index op woord brengen je snel naar het recept van jouw keuze. Korte, bondige beschrijvingen en geen lange lijsten met ingrediënten. Snel klaar, gezond (natuurlijk wordt er ook iets verteld over de voedingswaarde), achtergrondinformatie en de tips die links en rechts bij gerechten staan geeft je geen excuus om havermout links te laten liggen.

Wat maakten wij?

Het Lekker Tafelen team ging je voor. Christien maakte een Klassiek haverbroodje, Connie ging voor Havermoutkoekjes (heb je trouwens haar eigen perencrumble met havermout al eens gezien en Anneke probeerde de Havermout-quinoaburgers (ze waren erg lekker!). Je weet het, klik op de gekleurde linkjes hierboven en je komt bij het recept! De havermout voor theeleuten stond ook op de lijst om te maken, maar de asphikan dadels waren niet te krijgen (je volgt een recept volledig toch?) in de natuurwinkel. Hiervoor moet je dus waarschijnlijk echt bij de Turkse super zijn en die vind je niet in elke stad.

Oordeel Lekker Tafelen team

Wat was het uiteindelijke oordeel van het Lekker Tafelen team? Grappig boek, met een aantal verrassende recepten zoals de paaseitjes of de havermout-quinoaburger. Maar daarnaast toch veel recepten die eigenlijk variaties zijn op hetzelfde zoals bijvoorbeeld havermoutpap met appel, met noten, met watermeloen, met bramen etc. Jammer dat door het gebruik van een bepaald soort ingrediënten je het idee krijgt dat dit kookboek niet voor elke lekkerbek is bestemd, maar toch meer voor de “superfood” liefhebber. De recepten zijn er echter niet minder lekker om. Misschien een beetje zout meer of de koekjes kleiner, maar dan hebben we de grootste hobbels wel gehad. Kortom, een grappig boek dat voor liefhebbers van gezond en “superfood” een mooie aanvulling voor de boekenplank is.

Je eigen exemplaar? Havermoutje van Uitgeverij Carrera kan je hier bestellen.

Tags: Havermout
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Zilt door Annette van Ruitenburg
Kookboeken

Zilt; door Annette van Ruitenburg

Receptloos - Marlies Kooiman
Kookboeken

Receptloos; Een kookboek zonder recepten van Marlies Kooiman

Asian Green van Ching-He Huang
Kookboeken

Asian Green van Ching-He Huang

Vegetalia van Luna Trapani
Kookboeken

Vegetalia van Luna Trapani

ik eet zo graag
Kookboeken

Ik eet zo graag; Pascale Naessens

Ottolenghi Test Kitchen
Kookboeken

Ottolenghi Test Kitchen, Shelf-love

Bistro Manon - Dagelijkse inspiratie voor het hele gezin - Kookboek
Kookboeken

Bistro Manon; dagelijkse inspiratie voor het hele gezin

Med Claudia Roden
Kookboeken

Med van Claudia Roden

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Eiercurry met paksoi
Curry

Eiercurry met paksoi

Een lekker en makkelijke recept voor eiercurry met paksoi. Met rijst erbij heb je een complete maaltijd voor doordeweeks of in het weekend.

Check het recept of lees de info
Garnalen

Garnalen; de lekkerste tips & recepten

aardbei milkshake

Milkshake zelf maken in vier varianten

Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Recept in de picture

Eenvoudige Griekse salade
Salade

Eenvoudige Griekse salade; De smaak van de zon

Deze veelzijdige Griekse salade zet de smaak van de zon op tafel. Een eenvoudige Griekse salade kan dan ook echt een topper op tafel zijn.

Check het recept of lees de info
Tartiflette

Tartiflette; Aardappelen en kaas uit de oven

ananas souffle

Ananas soufflé met verse ananas

Handige kooktips

Tête de Moine
Kookschool

Tête de Moine; monnikshoofd met krullen

Tête de Moine, kaas met krullen! Een bijzondere Zwitserse kaas, met een heerlijke smaak, die wordt geschaafd in prachtige krullen!

Check het recept of lees de info
Saus voor over de bloemkool

Saus voor over de bloemkool; Welke kies jij?

Tong bakken doe je zo

Tong bakken doe je zo

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Cor Janssen op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Cor op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Connie Derks op Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg
  • Pieter Knap op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Redactie op Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen