Review: Natuurlijk Lekker Basiskookboek van Monique van der Vloed – Ga terug naar de basis: puur, gezond en genieten van recepten met alleen natuurlijke ingrediënten. Meukvrij koken is het motto van Monique van der Vloed, voedingsdeskundige, voedingscoach en een opleiding in natuurvoedingsleer in haar mandje. Tegenwoordig is bijna alles kant-en-klaar te krijgen. Zonder na te denken gooien we alles in ons winkelwagentje, ondertussen vergetend dat ons volproppen met voedsel vol met hulpstoffen. Zoals Monique in haar voorwoord aangeeft zitten werkelijk overal verborgen E-nummers in en zijn producten vervaardigd uit de drie goedkoopste grondstoffen: suiker, vet en zout. ‘De drie engerds’ zoals zij ze noemt.
Gezonder eetpatroon
Wil je graag een gezonder eetpatroon of spreekt het je aan om lekker veel producten zelf te maken dan wil Monique je met dit boek een basis geven om de eerste stappen te zetten. Zelf kiest zij volledig voor biologische producten. In het boek vind je een aantal handige tips hoe en waar je deze het best zo voordelig mogelijk kunt kopen. Daarnaast heeft Monique vervangers gevonden voor ‘de 3 engerds’, stevia, kokosvet/olie en Keltisch zout. Ze legt uit waarom ze hiervoor gekozen heeft en geeft ook hier tips waar je de meest pure vorm kan kopen. Want de stevia uit de supermarkt heeft helaas ook weer een berg hulpstoffen die je liever niet hebt.
Heel veel recepten
Rond de 225 recepten staan in dit Basiskookboek, voor elk moment van de dag is wat te vinden. Van ontbijten op de manier van Monique met bonen en gestoomde groenten, soepen (oma’s groentesoep), snacks (hele roze koeken), pizza’s en pasta’s naar de gerechten uit binnen-en buitenland (babi pangang). Natuurlijk is er een deel zoetigheden met koekjes, taarten, pannenkoeken, chocolade, desserts en ijs. Een bijzonder hoofdstuk vond ik zelf, was met wat ik de snoepjes noem. Pepermunt, winegums en drop maak je gewoon zelf. Veel recepten zijn suikervrij, lactosevrij, vegetarisch of glutenvrij. Daarnaast zijn de recepten veelal vegetarisch.
Niet van alle gerechten vind je een foto, met 225 recepten zou het dan ook een ontzettend dik boekwerk worden alhoewel ik wel benieuwd was naar de Gezonde coupe kapsalon. Verwacht niet dat alles eruit ziet zoals je gewend bent, bedenk dat je andere ingrediënten gebruikt.
Conclusie
Ik gebruik zelf bijna geen gewone suiker en doe echt eeuwen met een kilo. Wel gebruik ik honing van de plaatselijke imker, lekker lokaal. Wat de voordelen misschien ook mogen zijn van stevia, ik vind het niet lekker en veel te zoet, kwestie van smaak. Maar mij krijg je dus niet aan de stevia. Ik ben heel matig met zout en gebruik als vet afhankelijk van wat ik maak verschillende soorten olie. Ik kom dus al een eind in de richting. Maar Monique gaat daar duidelijk verder in. Wil je de recepten helemaal volgen dan zal je het een en ander aan ingrediënten moeten aanschaffen, waar je voor op pad moet en die soms ook redelijk aan de prijs zijn zoals specifieke meelmixen of psyllium.
Toch wilden wij graag een recept testen, kloppen de hoeveelheden en hoe zit het met de smaak bij gebruik van stevia. Mijn collega Connie maakte een variatie van de luchtige cake en voegde appels toe. Dat stevia zoveel krachtiger is dan gewone suiker bleek toen er geproefd werd. Een stuk zoeter dan bij gebruik van normale suiker. Een volgende keer zou zij minder stevia gebruiken, omdat het zoete, zeker na een paar happen, overheerst. En dat is eigenlijk ook wat Monique wil, door zelf te experimenteren ben je bewust bezig en geef je aan recepten je eigen draai.
Wil je letten op je suikergebruik, weten wat er voor alternatieven zijn voor de dingen die je normaal achteloos in je mandje legt, bewust bezig zijn met je voeding en heb je daar inspiratie bij nodig, dan kan je dit boek gebruiken. Monique laat in dit Natuurlijk Lekker Basiskookboek zien dat je heel veel basisgerechten gewoon zelf kan maken, met net even andere ingrediënten.
De facts
- ‘Natuurlijk Lekker Basiskookboek’ van Monique van der Vloed
- 240 pagina’s, ruim 225 recepten, hardcover
- Uitgeverij Van Duuren Media 2015
- ISBN 978 90 594 07 909
- Te bestellen bij onder andere Bol.com en Vanduurenmedia.nl
- Prijs 24,95 euro
Wil je zelf kijken hoe je op een andere manier kan koken, terug naar de basis en vrij van kunstmatige toevoegingen? Wij mogen twee exemplaren van het Natuurlijk Lekker Basiskookboek van Monique van der Vloed weggeven. Wil jij kans maken op één van de boeken geef dan hieronder antwoord op de vraag: Wat is het motto van Monique en hoe pas jij het toe?
Klopt het dat er een drop recept in dit boek staat?
Wij hebben het boek niet meer in ons bezit dus dat wordt lastig checken. Zoek je een recept voor drop?
Verschrikkelijk mens als je het niet met haar eens bent dan gooit ze je uit de groep. Ze is over van alles en nog wat verbolgen. Dat iemand bv de naam meukvrij gebruikt. Of als ze een kritische mail krijgt. Ik vraag me af wat deze vrouw allemaal roept klopt.
Die ervaring heb ik niet,wel met “de groene vrouw”, heel sektarisch en als je kritisch bent en niet meegaat in de hype, probeert zij je te kleineren. Zou er toch iets in dat eten zitten of is het het karakter?
En de winnaars zijn: Lies en Marianne. Van harte gefeliciteerd. Jullie krijgen een persoonlijke email ivm. jullie adresgegevens. We zijn erg benieuwd naar jullie meukvrije recepten.
Meukvrij koken is het motto van Monique. Ik ga 2 keer in de week naar de markt voor de verse groente,aardappelen,kaas,vlees en vis. De supermarkt daar besteed ik steeds minder merk ik en dit bevalt me prima en het is een stuk lekkerder en gezonder dan al dat supermarkt kant en klaar eten. Ook is het goed voor je geest lekker in de keuken staan en regelmatig weer wat nieuws uit te proberen.
Haar motto is meukvrij koken. Wij proberen zelf ook zo min mogelijk uit pakjes te koken en zoveel mogelijk vers (echt vers). Sterker nog, als ik binnenkort afgestudeerd ben wil ik goed uit gaan zoeken wat er in onze regio allemaal langs de weg te krijgen is bij de boer zelf, om zo ook de tussenhandel weg te nemen en echt vers te eten. Verder hebben we ook een moestuindakterras om ook heerlijk vers te eten 🙂
Meukvrij koken is het motto van Monique van der Vloed, ik pas dat toe door te koken helemaal zonder pakjes en zakjes en met veel verse kruiden en groente uit de tuin. Ik heb een zoutarm dieet vanwege een aangeboren hartafwijking, en moet vanwege medicijngebruik erg opletten dat ik genoeg mineralen binnen krijg zoals Kalium en Magnesium. Meukvrij en gezond en vers koken is voor mij al haast van levensbelang!! En dit boek zou een steuntje in de rug zijn, alle hulp is welkom 🙂
ik probeer zoveel mogelijk meukvrij te koken, hiervoor moet je in de winkel wel erg goed opletten wat je koopt.Soms moet je bepaalde dingen gewoon uitproberen, meestal wel met een lekker en gezond resultaat.
“Meukvrij koken”. Ik gebruik pure producten zonder toevoegingen. Bij voorkeur biologisch (ik doe mijn boodschappen vaak in Duitsland; biologisch is daar aanmerkelijk goedkoper). Tarwe eet ik zeer zelden, alleen als het niet anders kan.
Meukvrij koken. Probeer ikzelf ook. Net nog een vlees pakket gekocht bij de bioboer, ik haal zoveel mogelijk fruit en groenten rechtstreeks bij de boer etc. 🙂
Meukvrij koken!
Ik koop zo veel mogelijk biologisch vlees (vooral van kip), hou rekening met de seizoenen en pas het menu daaraan aan. En vooral: ik heb een hekel aan kant en klare dingetjes (al die zakjes rommel om bij je eten te doen…. Doe mij maar liever verse kruiden, als het even kan uit mijn eigen tuin!)
Meuk vrij koken is niet alleen het motto van Monique, zelf ben ik ook al een tijdje bezig met uitproberen. Bijvoorbeeld brownie met honing, avocado en dadels. Ik zou heel graag advies krijgen van een specialist, om zo mijn eigen weg te vinden.