Passie voor Thee – De twee theefanaten Louise Cheadle en Nick Kilby uit Engeland zijn gek op alles dat met thee te maken heeft. Ze houden zo veel van thee dat zij er hun werk van hebben gemaakt. In eerste instantie deden ze dit voor een groot theebedrijf, waar zij elkaar ook hebben ontmoet. Tijdens het werk voor dit bedrijf kwamen zij steeds vaker kwaliteits-theeën tegen die niet de aandacht kregen die ze verdienen. Dit gegeven werd de basis van hun bedrijf Teapigs dat in 2006 werd opgericht. Negen jaar later kwam hun ‘The book of tea’ uit, waarvan nu een vertaling bij ons in de winkels ligt: Passie voor thee.
Een stevig dik, 208 pagina’s tellend boek, waarin verteld wordt over cultuur, soorten, smaken, zetten, en drinken. Daarnaast zijn er nog een aantal recepten te vinden.

Hoe drinkt de wereld zijn thee
Het boek begint niet zoals je zou verwachten met het verhaal van plant tot thee, maar laat eerst zien hoe de wereld zijn thee drinkt, waar je de meeste theeleuten vindt en hoeveel kilo (!) zij per jaar opschenken. Zo wordt je verteld hoe je een theewolkje maakt of lees je dat bubbeltjesmelkthee uit Taiwan meer calorieën kan bevatten dan een gemiddelde hamburger. Het leest lekker weg, leuke korte verhaaltjes per land. Onder kopjes ‘Wie had dat gedacht’ vind je wat extra weetjes, een paar regels met een leuk feitje. Het zorgt ervoor dat je snel doorbladert naar het volgende feitje en dit boek helemaal doorkijkt.
Geschiedenis
In het volgende hoofdstuk wordt de geschiedenis van de thee besproken. Vanaf het moment dat (volgens de legende) de eerste blaadjes per ongeluk in een pot kokend water vielen tot het gebruik van thee nu in cocktails of in de keuken. Ook hier weer veel leuke weetjes tussendoor. Waarom de Russen liever gerookte thee willen of hoe het zit met het eerste theezakje bijvoorbeeld.
Van plant tot pot
Pas hoofdstuk drie behandelt ‘Van plant tot pot’. Tegen die tijd heb je al zoveel leuke dingen gelezen dat je dit, wat in eerste instantie misschien een heel theoretisch verhaal zou lijken, zeker ook gaat doorlezen. In dit hoofdstuk komen ook een aantal theeproducenten aan het woord zoals bijvoorbeeld Bob Jackson die in in zijn eentje in Hawaï, midden in het tropisch regenwoud, zijn theelandgoed heeft. Voor wie indruk wil maken met zijn/haar theekennis zijn er twee pagina’s ‘Theenerd-taal’. Een leuk weetje in dit hoofdstuk is dat het woord ‘orange’ in de thee ‘Orange Pekoe’ niet de kleur van het blad beschrijft, maar verwijst naar de Nederlandse Koninklijke Familie, die een van de eerste importeurs in Europa waren.

Kijken, snuiven, slurpen, spugen en soppen
Het laatste ‘theoretische’ hoofdstuk voordat je aan de recepten kan beginnen, vertelt je alles over hoe je dat kopje thee nu eigenlijk moet drinken. Over kijken, snuiven, slurpen en spugen. Over hoe je het beste kopje thee moet zetten, welke thee het best bij jouw stemming past en do’s & dont’s bij het theedrinken. Een geweldig stukje gaat over soppen. Inderdaad dat koekje in je thee dopen en dan maar hopen dat je het ook heel in je mond krijgt. De schrijvers noemen het een hachelijke zaak, besluiten of je het koekje nog een keer in de thee doopt. Vergelijkbaar met Russisch roulette: krijg je het koekje nog in een keer in de mond of beland het in je schoot.

Recepten
Het laatste deel, de recepten, geven je tips om wat meer te doen dan alleen kokend water op de blaadjes gooien. Soms zijn (waarschijnlijk) niet alle ingrediënten makkelijk te krijgen, maar een alternatief is niet zo moeilijk te bedenken. Biefstuk in theemarinade is een bijzondere en de earl grey macarons zien er heerlijk uit. Maar ook thee-shakes en thee-cocktails komen aan bod.
Kopen?
Misschien zegt het volgende zinnetje van iemand die op bezoek kwam, het boek bij mij op tafel zag liggen en even doorbladerde wel genoeg: “Ik ben absoluut geen theedrinker, maar als ik dit allemaal lees en zie krijg ik subiet trek. Welke thee heb jij in huis, laten we maar een kopje doen!”. Een boek vol informatie, maar zo geschreven dat het leest als een leuk verhaal. Mooie foto’s, grappige tekeningen en heel veel leuke weetjes. Een boek om bij een mooie pot Darjeeling open te slaan.
Passie voor Thee: Facts
- Titel: ‘Passie voor Thee’
- Auteurs: Louise Cheadle, Nick Kilby
- Kosmos Uitgevers, september 2016
- 208 pagina’s, hardcover
- ISBN 97 8902 1562 919
- Prijs: 25 euro
- Verkrijgbaar oa via bol.com, kosmosuitgevers.nl en de betere boekhandel
