• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juni 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookboeken

Review: Passie voor thee

door Marlene Stolte
in Kookboeken
0
0
Passie voor Thee

Passie voor Thee – De twee theefanaten Louise Cheadle en Nick Kilby uit Engeland zijn gek op alles dat met thee te maken heeft. Ze houden zo veel van thee dat zij er hun werk van hebben gemaakt. In eerste instantie deden ze dit voor een groot theebedrijf, waar zij elkaar ook hebben ontmoet. Tijdens het werk voor dit bedrijf kwamen zij steeds vaker kwaliteits-theeën tegen die niet de aandacht kregen die ze verdienen. Dit gegeven werd de basis van hun bedrijf Teapigs dat in 2006 werd opgericht. Negen jaar later kwam hun ‘The book of tea’ uit, waarvan nu een vertaling bij ons in de winkels ligt: Passie voor thee.

Een stevig dik, 208 pagina’s tellend boek, waarin verteld wordt over cultuur, soorten, smaken, zetten, en drinken. Daarnaast zijn er nog een aantal recepten te vinden.

Passie voor Thee 3

Hoe drinkt de wereld zijn thee

Het boek begint niet zoals je zou verwachten met het verhaal van plant tot thee, maar laat eerst zien hoe de wereld zijn thee drinkt, waar je de meeste theeleuten vindt en hoeveel kilo (!) zij per jaar opschenken. Zo wordt je verteld hoe je een theewolkje maakt of lees je dat bubbeltjesmelkthee uit Taiwan meer calorieën kan bevatten dan een gemiddelde hamburger. Het leest lekker weg, leuke korte verhaaltjes per land. Onder kopjes ‘Wie had dat gedacht’ vind je wat extra weetjes, een paar regels met een leuk feitje. Het zorgt ervoor dat je snel doorbladert naar het volgende feitje en dit boek helemaal doorkijkt.

Geschiedenis

In het volgende hoofdstuk wordt de geschiedenis van de thee besproken. Vanaf het moment dat (volgens de legende) de eerste blaadjes per ongeluk in een pot kokend water vielen tot het gebruik van thee nu in cocktails of in de keuken. Ook hier weer veel leuke weetjes tussendoor. Waarom de Russen liever gerookte thee willen of hoe het zit met het eerste theezakje bijvoorbeeld.

Van plant tot pot

Pas hoofdstuk drie behandelt ‘Van plant tot pot’. Tegen die tijd heb je al zoveel leuke dingen gelezen dat je dit, wat in eerste instantie misschien een heel theoretisch verhaal zou lijken, zeker ook gaat doorlezen. In dit hoofdstuk komen ook een aantal theeproducenten aan het woord zoals bijvoorbeeld Bob Jackson die in in zijn eentje in Hawaï, midden in het tropisch regenwoud, zijn theelandgoed heeft. Voor wie indruk wil maken met zijn/haar theekennis zijn er twee pagina’s ‘Theenerd-taal’. Een leuk weetje in dit hoofdstuk is dat het woord ‘orange’ in de thee ‘Orange Pekoe’ niet de kleur van het blad beschrijft, maar verwijst naar de Nederlandse Koninklijke Familie, die een van de eerste importeurs in Europa waren.

Passie voor Thee 4

Kijken, snuiven, slurpen, spugen en soppen

Het laatste ‘theoretische’ hoofdstuk voordat je aan de recepten kan beginnen, vertelt je alles over hoe je dat kopje thee nu eigenlijk moet drinken. Over kijken, snuiven, slurpen en spugen. Over hoe je het beste kopje thee moet zetten, welke thee het best bij jouw stemming past en do’s & dont’s bij het theedrinken. Een geweldig stukje gaat over soppen. Inderdaad dat koekje in je thee dopen en dan maar hopen dat je het ook heel in je mond krijgt. De schrijvers noemen het een hachelijke zaak, besluiten of je het koekje nog een keer in de thee doopt. Vergelijkbaar met Russisch roulette: krijg je het koekje nog in een keer in de mond of beland het in je schoot.

Passie voor thee 5 

Recepten

Het laatste deel, de recepten, geven je tips om wat meer te doen dan alleen kokend water op de blaadjes gooien. Soms zijn (waarschijnlijk) niet alle ingrediënten makkelijk te krijgen, maar een alternatief is niet zo moeilijk te bedenken. Biefstuk in theemarinade is een bijzondere en de earl grey macarons zien er heerlijk uit. Maar ook thee-shakes en thee-cocktails komen aan bod.

Kopen?

Misschien zegt het volgende zinnetje van iemand die op bezoek kwam, het boek bij mij op tafel zag liggen en even doorbladerde wel genoeg: “Ik ben absoluut geen theedrinker, maar als ik dit allemaal lees en zie krijg ik subiet trek. Welke thee heb jij in huis, laten we maar een kopje doen!”. Een boek vol informatie, maar zo geschreven dat het leest als een leuk verhaal. Mooie foto’s, grappige tekeningen en heel veel leuke weetjes. Een boek om bij een mooie pot Darjeeling open te slaan.

Passie voor Thee: Facts

  • Titel: ‘Passie voor Thee’
  • Auteurs: Louise Cheadle, Nick Kilby
  • Kosmos Uitgevers, september 2016
  • 208 pagina’s, hardcover
  • ISBN 97 8902 1562 919
  • Prijs: 25 euro
  • Verkrijgbaar oa via bol.com, kosmosuitgevers.nl en de betere boekhandel
Passie voor thee 2
Tags: Thee
DeelPin7Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Zilt door Annette van Ruitenburg
Kookboeken

Zilt; door Annette van Ruitenburg

Receptloos - Marlies Kooiman
Kookboeken

Receptloos; Een kookboek zonder recepten van Marlies Kooiman

Asian Green van Ching-He Huang
Kookboeken

Asian Green van Ching-He Huang

Vegetalia van Luna Trapani
Kookboeken

Vegetalia van Luna Trapani

ik eet zo graag
Kookboeken

Ik eet zo graag; Pascale Naessens

Ottolenghi Test Kitchen
Kookboeken

Ottolenghi Test Kitchen, Shelf-love

Bistro Manon - Dagelijkse inspiratie voor het hele gezin - Kookboek
Kookboeken

Bistro Manon; dagelijkse inspiratie voor het hele gezin

Med Claudia Roden
Kookboeken

Med van Claudia Roden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

11 − acht =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Waarom liggen er appels uit Zuid-Afrika in de Nederlandse supermarkt?
  • Bloemkool 54% duurder volgens de consumentenbond.
  • Wat wil jij graag kopen bij een boerderijwinkel? Broccoli?
  • Nu al kersen? Hoe kan dat?
  • Pasta met zalm saffraan en spinazie

Uitgelicht

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

Varkensvlees op de barbecue is een ware traktatie voor liefhebbers van lekker eten. Kies het juiste vlees en marinade en je hebt een feestje!

Check het recept of lees de info
exotisch fruit

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

courgette met pasta

Courgette met pasta; dat biedt heel veel mogelijkheden

Recept in de picture

exotisch fruitsalade
Salade

Exotische fruitsalade; een salade met passie

Fris, zuur en zoet; deze fruitsalade met een dressing vol passie heeft en een explosie van smaken die je blijven verrassen.

Check het recept of lees de info
Gegrilde lamskoteletten

Gegrilde lamskoteletten; met een Grieks tintje

Gebraden beenham

Perfect gebraden beenham

Handige kooktips

Vers fruit bewaren
Kookschool

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Ga voedselverspilling tegen en bewaar vers fruit op de juiste manier, hier zie je in een oogopslag hoe je vers fruit het beste kunt bewaren.

Check het recept of lees de info
Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Kippenpoten kruiden met jouw zelfgemaakte kipkruiden of met een marinade

Kippenpoten kruiden; voor verbluffend lekkere kip

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Nanette op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Redactie op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • pieter op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Connie Derks op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Vera op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Redactie op Verse aspergesoep

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen