Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Review: SLA van Ida de Haart

0 596

Review: SLA van Ida de Haart – In 2013 werd in Amsterdam de eerste vestiging van de biologische saladebar SLA geopend. Twee jaar later zijn er al 5 vestigingen van dit familiebedrijf dat als boodschap heeft: “Verander je manier van denken over eten en je verandert jezelf”. Voor de oprichters van SLA betekende dit zoveel mogelijk biologisch eten en koemelk, geraffineerde suikers en tarweproducten uit het menu te schrappen. Onder Amsterdammers is SLA al een bekende, met het kookboek kan de rest van het land kennismaken met hun favoriete recepten.


Niet alleen sla

Sla dressingsAnders dan de titel doet vermoeden vind je niet alleen salades in dit kookboek, maar ook verschillende soorten hummus, soepen, een paar snelle warme gerechten, sappen & smoothies en suikervrije zoetigheden zijn in het boek te vinden. Er is zelfs een compleet hoofdstuk gewijd aan dressings en terecht, want een dressing kan een salade maken of breken. Bij veel recepten staat een tip voor een snellere versie, vervang gerst door kikkererwten uit een potje bij de salade van boerenkool en feta bijvoorbeeld. Of maak een risotto eens met boekweit, gepofte rode biet en geitenkaas.

Tips

Hoe doe je boodschappen, wat heb je al in je keukenkastje? SLA geeft tips zoals koop zogeheten whole foods (onbewerkte producten) en (terecht) koop het liefst uit het seizoen. Wat heb je al in je keukenkastje staan. SLA geeft tips waar je een aantal van de ingrediënten kan kopen, die je niet in de supermarkt kan vinden. Daarnaast vind je een groot aantal basic know-how, trucs, om vooruit te werken. Hoe maak je ghee, hoe zit het met gedroogde bonen en peulvruchten en hoe maak je een mooie avocadowaaier.

Lees goed door

Prachtige foto’s van de verschillende gerechten met een duidelijke beschrijving van recepten. Maar dit zijn geen salades die je op een warme dag even in elkaar flanst. Door het gebruik van niet alledaagse ingrediënten is het slim vooraf het recept goed door te lezen. Voor de salade ‘vegan greens’ heb je bijvoorbeeld ghee en mungbonen nodig en moet je een mandoline of spiralizer bij de hand hebben. Dat je met net wat andere ingrediënten hele bijzondere dingen kan maken zie je vooral in het deel zoet. Een ‘vegan cheesecake met pompoen en sinaasappel’ of een ‘vegan key lime pie’ zijn werkelijk plaatjes van taarten en zijn tarwe- suiker- en koemelkvrij.

Conclusie

Woon je niet in een grote stad, heb je geen toko of een winkel met een ruime keuze aan biologische voedingsmiddelen in de buurt dan zal je voor een aantal ingrediënten internet op moeten. Saffloerolie, kasha, zijdetofu of kombu om maar wat te noemen. Het hoofdstuk dressings laat zien dat er veel meer mogelijk is dan olie, azijn, peper en zout. Maar ook nu moet je misschien toch een aantal dingen bij een speciaalzaak halen. En daar zit mijn grote ‘maar’ bij dit kookboek. Prachtige foto’s, leuke recepten, maar een deel van de ingrediënten zijn voor niet iedereen in Nederland gewoon niet zomaar te krijgen. Ben je nieuwsgierig, wil je eens verder kijken dan wat je normaal in je keukenkastje hebt staan en weten wat je daarmee kan doen dan vind je meer dan genoeg inspiratie in dit boek.

Sla koreaanse saladeDe facts

  • ‘SLA’ van Ida de Haart
  • 232 pagina’s, hardcover
  • Kosmos Uitgevers, juni 2015
  • ISBN 978 90 215 5970 4
  • Te bestellen bij onder andere www.bol.com
  • Prijs 24,99 euro

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer