Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Review: Spuntino van Russel Norman

Geen ingewikkelde recepten, lekkers dat je ook gewoon even snel kan maken en zeker ook op een doordeweekse dag. Veel om uit te kiezen en afwisselend. Neem daarbij de sfeerfoto’s van New York en de uitgebreide intro’s en je hebt een heerlijk kookboek in handen.

0 554

Review: Spuntino van Russel Norman – ‘Een culinair avontuur door de straten van New York’ is het onderschrift. Na de verkiezing van Polpo tot het kookboek van het jaar in 2013 flikte Russel Norman het in 2015 nog een keer met Spuntino. Dat deze keer New York het uitgangspunt is, betekent niet dat de Italiaanse keuken helemaal vergeten wordt. Veel Amerikaanse gerechten zijn van oorsprong Italiaans viel Russel op en met dat in gedachten was het project Spuntino, het Italiaanse woord voor snack, geboren.

Pizzette, arancini en crostini zijn maar een paar voorbeelden van de Italiaanse inslag die er in de straten van New York te vinden zijn en ze zijn natuurlijk in dit boek te vinden. De pizzette, een kleine pizza, heeft zelfs een heel hoofdstuk gekregen. Bijzondere soorten zoals met aardappel, ansjovis en brandnetel of cavolo nero, vijgen en olijven. Het recept voor het basisdeeg en de tomatensaus ontbreekt natuurlijk niet.


Spuntino Russel Norman 3Toast

Toast, zo noemen ze in het gelijknamige restaurant Spuntino in Londen, de barhappen. Misschien niet zo elegant, maar lekker kort vind Russel. Dat het dan ook over gefrituurde gevulde olijven, auberginefriteof tafelzuur gaat boeit niet. Ideaal om te knabbelen bij een cocktail of als barsnack voor de maaltijd. Je vind ze allemaal in het hoofdstuk toast. Wil je thuis een fijne cocktail bij die olijven maken? Ook deze vind je in het boek. De bartenders bij Spuntino houden van woordspelingen en hun cocktails hebben dan ook namen als Rhubabra Streisand of Dill Murray.

Sliders

Natuurlijk ontbreken de sliders niet. Dat een slider een kleine variant van de hamburger is spreekt Russel tegen het gaat om het broodje, daar kan een hamburger op zitten, maar ook een gehaktbal, makreel of gesmolten kaas. Houten prikker erdoor en klaar. Slider met ossenstaart, mosterd en waterkers, nu al trek!

Vis, vlees, salade, desserts en brunch

Natuurlijk wordt er niet alleen van deze kleine gerechten gegeten. Buiten dat er de hele dag door gebruncht kan worden, een Newyorker houdt ook van een mooi stuk vlees op zijn bord, een zachtgegaarde vis en een salade ‘on the site’. Zeebrasem met koolrabi en pijnboompitten staat in ieder geval op mijn lijst om binnenkort te maken. En de runderwang met boerenkool gaat ook op mijn to-do-lijst. Salade van boterpompoen, snijbiet en gesmolten taleggio komt er zeker op! Van de ananas en drop weet ik niet precies wat ik moet denken, maar juist daarom ga ik die een keer proberen.

Spuntino Russel Norman 4Wandelen door de straten van New York

Russel neemt je bijna letterlijk mee door de straten van New York. In het boek vind je 4 wandelingen door verschillende wijken. Ik geloof nooit dat ik met een kookboek onder mijn arm de wandeling zou volgen, maar vooraf doorlezen kan ik zeker aanraden. Waar zit dat snoepzaakje aan de Lower East Side, waar lopen spinkrabben over de stoep in Chinatown of waar kan je 24 uur per dag ijs eten in Little Italy? Hij vertelt het je.

[/double_paragraph] [/row]

Conclusie

Een ticket naar New York of een overtocht naar Londen zit er voorlopig niet in, maar genieten ga ik. Geen ingewikkelde recepten, lekkers dat je ook gewoon even snel kan maken en zeker ook op een doordeweekse dag. Veel om uit te kiezen en afwisselend. Neem daarbij de sfeerfoto’s van New York en de uitgebreide intro’s en je hebt een heerlijk kookboek in handen.

Spuntino Russel Norman 2

De facts:

  • ‘Spuntino’ van Russel Norman
  • 320 pagina’s, hardcover
  • Karakter, september 2015
  • ISBN 978 90 4521 161 9
  • Te bestellen bij onder andere www.karakteruitgevers.nl en www.bol.com
  • Prijs 29,99 euro

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer