• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, januari 23, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookboeken

Review: Stadskookboek Rotterdam, herziene 2e editie

door Marlene
in Kookboeken
Review: Stadskookboek Rotterdam, herziene 2e editie

Stadskookboek Rotterdam

Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Stadskookboek Rotterdam, herziene 2e editie – Na een eerste uitgave in oktober 2015 kwam in september 2016 een tweede herziene druk uit van het Stadskookboek Rotterdam. Dit feit zegt meteen wat over de snelle ontwikkeling die Rotterdam op dit moment doormaakt. Niet alleen qua architectuur, maar zeker ook op culinair gebied gebeurt in deze stad van alles. Dit kookboek geeft daarom niet alleen recepten, maar vooral ook de verhalen van de mensen die achter de recepten zitten.

De auteurs

De auteurs, Wim de Jong en Frank van Dijl, zijn geen onbekenden in het Rotterdamse. Alhoewel ze beide niet in deze stad zijn geboren, durven ze zich toch wel echte Rotterdammers te noemen. Buiten hun werk als journalist voor diverse dagbladen zijn zij ook medeoprichter van de website ‘De buik van Rotterdam’ en komt de restaurantgids ‘Heerlijk Rotterdam’ ook van hun hand. De mannen hebben in de loop van de jaren, ook voor hun wekelijkse eetexpedities voor het NRC, menig restaurant van binnen bekeken, gepraat met oa de chefs en natuurlijk geproefd van de gerechten. Een lijstje ‘darlings’ voor de herziene versie konden zij dus zo uit hun mouw schudden. Om deze in de herziene versie mee te kunnen nemen moesten er wel een aantal uit. Gevalletje ‘kill your darlings’ zoals zij het zelf noemen.

Twee delen

Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel behandelt Foodstad Rotterdam en in het tweede deel zijn 31 recepten van een aantal van de chefs die in het eerste deel aan het woord zijn. Natuurlijk staat er ook een recept in van de auteurs zelf. Frank gaat voor kaviaar van rode biet en Wim kan je wakker maken voor kaviaarlinzen met venkelworst.

Inleiding

Zelf heb ik genoten van de inleiding. Als je op de fiets door de stad heen moet dan kan het inderdaad op de gekste plaatsten hard waaien en inderdaad die f*cking brug (niet mijn woorden) over de Maas is wel erg hoog. Is de Witte de Withstraat nu de place to be, ik ken ook de tijd nog dat je er alleen terecht kon bij een van de louche Chinese eethuisjes en je constant over je schouder keek of er niet de een of andere gek met iets scherps liep te zwaaien. Er wordt mooi beschreven wat er gebeurd is met de stad sinds die tijd, in de stad die nooit af is.

Recepten

De recepten zijn over het algemeen niet moeilijk te maken. Van een mooie bottenbouillon tot een heerlijke chocoladetaart met karamel en zeezout, de ingelegde groenten voor op de zuurdesem boterham of de Aziatische kwartelboutjes. Mocht je zelf ook in Rotterdam wonen dan staan verkoopadressen erbij van ingrediënten die je niet zo even bij de super haalt of die je juist beter niet bij de super kan halen.

Het een aantal keer in het boek genoemde Rungis als verkoopadres voor ingrediënten, is volgens mij alweer een tijd weg bij de Fresh Food Friends in de Markthal. Gelukkig staat er twee keer per week een van de grootste markten van Nederland buiten voor de markthal. Hier kan je de meest exotische groenten (voor een leuke prijs) voor een aantal recepten ook vinden, absolute aanrader!

Kopen?

Een stadskookboek dat je natuurlijk kan gebruiken om zelf te koken, maar je vooral laat zien waar er in Rotterdam voor jou gekookt wordt. De combinatie recept en meer informatie over de chef of het restaurant vind ik erg leuk, maar ik woon hier dan ook. Ik vind het daarom echt een boek voor Rotterdammers en voor bezoekers die Rotterdam een warm hart toedragen en hier graag een avond of weekend komen.

Maar…..

Ik begrijp dat nu de restaurants in Rotterdam als paddenstoelen de grond uit schieten er een keuze gemaakt moet worden. Ik mis echter toch wel de plekjes waar je niet meteen 100 euro kwijt bent met z’n tweetjes met een flesje wijn en een kopje thee of koffie erbij. Juist die zaken verdienen het ook genoemd te worden. Zaken zoals de Fenix Food Factory zitten onder dat prijsniveau, ik weet het. Maar ook daar heeft de populariteit zijn weerslag op de prijzen en zeker niet in positieve zin. En als er dan toch sterrenchefs aan het woord komen, waarom dan weer Erik van Loo (staat die man eigenlijk wel eens zelf in zijn keuken?). Laat juist die andere chefs eens zien, die staan te buffelen in hun keuken om prachtige gerechten klaar te maken.

Als je daarnaast vanuit Noord dan toch die ene of misschien die andere brug over bent, kijk dan eens iets verder dan Katendrecht. ‘Op zuid’ zijn ook leuke, lekkere en bijzondere zaakjes te vinden. Misschien iets voor de volgende keer.

The facts

Titel: Stadskookboek Rotterdam
Auteurs: Wim de Jong en Frank van Dijl
Uitgeverij: Mo’media
176 pagina’s, hardcover
ISBN: 978 90 5767 781 6
Prijs: 24,95
Verkrijgbaar via oa bol.com

Tags: Rotterdam

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Picnic box - Picknicken aan de maas - Restaurant Karakter
Nieuws & Opinie

Picknicken aan de maas

Tafel op Zuid Rotterdam Foodevent
Nieuws & Opinie

Tafel op Zuid in Rotterdam weer een daverend succes

Langoest Rotterdam
Horeca

Vis eten bij Restaurant Langoest

The Park Bilderberg ode aan Escoffier
Horeca

Sterren koken Escoffier

RYPP Rotterdams eerste wijnfestival
Nieuws & Opinie

RYPP: Rotterdams eerste wijnfestival

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

zuivelspread
Specials

Zuivelspread; Maak het zelf dan weet je wat je eet!

Zuivelspread voor een toastje, voor de boterham of in een saus? Maak die zuivelspread eens zelf! Gebruik verse ingrediënten en...

Lees verder
Skrei recepten

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

wintersoepen

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Nieuwe recepten

stoofpot recepten - rundvlees - varkensvlees - groenten
Stoofschotel

Stoofpot; Vandaag maken, morgen eten

Deze geurige stoofpot is rijk gevuld met rundvlees en varkensvlees, maar ook veel verse groenten en aardappels. Haal meer uit...

Lees verder
Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Fish & Chips

Fish & Chips, een echte Britse klassieker

Handige kooktips

Visbouillon maken
Kookschool

Visbouillon maken

Zelf visbouillon maken is zo gepiept. Vertel je visboer wat je gaat maken, en hij helpt je aan de lekkerste...

Lees verder
Botercrème

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

hele kip delen

Een hele kip snijden in acht delen

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Herbert op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Redactie op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Cecile op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Redactie op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!
  • Kleijn op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!
  • Cecile op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen