Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Review: Stadskookboek Rotterdam, herziene 2e editie

Een stadskookboek dat je natuurlijk kan gebruiken om zelf te koken, maar je vooral laat zien waar er in Rotterdam voor jou gekookt wordt. Echt een boek voor Rotterdammers en voor bezoekers die Rotterdam een warm hart toedragen.

0 469

Stadskookboek Rotterdam, herziene 2e editie – Na een eerste uitgave in oktober 2015 kwam in september 2016 een tweede herziene druk uit van het Stadskookboek Rotterdam. Dit feit zegt meteen wat over de snelle ontwikkeling die Rotterdam op dit moment doormaakt. Niet alleen qua architectuur, maar zeker ook op culinair gebied gebeurt in deze stad van alles. Dit kookboek geeft daarom niet alleen recepten, maar vooral ook de verhalen van de mensen die achter de recepten zitten.

De auteurs

De auteurs, Wim de Jong en Frank van Dijl, zijn geen onbekenden in het Rotterdamse. Alhoewel ze beide niet in deze stad zijn geboren, durven ze zich toch wel echte Rotterdammers te noemen. Buiten hun werk als journalist voor diverse dagbladen zijn zij ook medeoprichter van de website ‘De buik van Rotterdam’ en komt de restaurantgids ‘Heerlijk Rotterdam’ ook van hun hand. De mannen hebben in de loop van de jaren, ook voor hun wekelijkse eetexpedities voor het NRC, menig restaurant van binnen bekeken, gepraat met oa de chefs en natuurlijk geproefd van de gerechten. Een lijstje ‘darlings’ voor de herziene versie konden zij dus zo uit hun mouw schudden. Om deze in de herziene versie mee te kunnen nemen moesten er wel een aantal uit. Gevalletje ‘kill your darlings’ zoals zij het zelf noemen.


Twee delen

Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel behandelt Foodstad Rotterdam en in het tweede deel zijn 31 recepten van een aantal van de chefs die in het eerste deel aan het woord zijn. Natuurlijk staat er ook een recept in van de auteurs zelf. Frank gaat voor kaviaar van rode biet en Wim kan je wakker maken voor kaviaarlinzen met venkelworst.

Inleiding

Zelf heb ik genoten van de inleiding. Als je op de fiets door de stad heen moet dan kan het inderdaad op de gekste plaatsten hard waaien en inderdaad die f*cking brug (niet mijn woorden) over de Maas is wel erg hoog. Is de Witte de Withstraat nu de place to be, ik ken ook de tijd nog dat je er alleen terecht kon bij een van de louche Chinese eethuisjes en je constant over je schouder keek of er niet de een of andere gek met iets scherps liep te zwaaien. Er wordt mooi beschreven wat er gebeurd is met de stad sinds die tijd, in de stad die nooit af is.

Recepten

De recepten zijn over het algemeen niet moeilijk te maken. Van een mooie bottenbouillon tot een heerlijke chocoladetaart met karamel en zeezout, de ingelegde groenten voor op de zuurdesem boterham of de Aziatische kwartelboutjes. Mocht je zelf ook in Rotterdam wonen dan staan verkoopadressen erbij van ingrediënten die je niet zo even bij de super haalt of die je juist beter niet bij de super kan halen.

Het een aantal keer in het boek genoemde Rungis als verkoopadres voor ingrediënten, is volgens mij alweer een tijd weg bij de Fresh Food Friends in de Markthal. Gelukkig staat er twee keer per week een van de grootste markten van Nederland buiten voor de markthal. Hier kan je de meest exotische groenten (voor een leuke prijs) voor een aantal recepten ook vinden, absolute aanrader!

Kopen?

Een stadskookboek dat je natuurlijk kan gebruiken om zelf te koken, maar je vooral laat zien waar er in Rotterdam voor jou gekookt wordt. De combinatie recept en meer informatie over de chef of het restaurant vind ik erg leuk, maar ik woon hier dan ook. Ik vind het daarom echt een boek voor Rotterdammers en voor bezoekers die Rotterdam een warm hart toedragen en hier graag een avond of weekend komen.

Maar…..

Ik begrijp dat nu de restaurants in Rotterdam als paddenstoelen de grond uit schieten er een keuze gemaakt moet worden. Ik mis echter toch wel de plekjes waar je niet meteen 100 euro kwijt bent met z’n tweetjes met een flesje wijn en een kopje thee of koffie erbij. Juist die zaken verdienen het ook genoemd te worden. Zaken zoals de Fenix Food Factory zitten onder dat prijsniveau, ik weet het. Maar ook daar heeft de populariteit zijn weerslag op de prijzen en zeker niet in positieve zin. En als er dan toch sterrenchefs aan het woord komen, waarom dan weer Erik van Loo (staat die man eigenlijk wel eens zelf in zijn keuken?). Laat juist die andere chefs eens zien, die staan te buffelen in hun keuken om prachtige gerechten klaar te maken.

Als je daarnaast vanuit Noord dan toch die ene of misschien die andere brug over bent, kijk dan eens iets verder dan Katendrecht. ‘Op zuid’ zijn ook leuke, lekkere en bijzondere zaakjes te vinden. Misschien iets voor de volgende keer.

The facts

Titel: Stadskookboek Rotterdam
Auteurs: Wim de Jong en Frank van Dijl
Uitgeverij: Mo’media
176 pagina’s, hardcover
ISBN: 978 90 5767 781 6
Prijs: 24,95
Verkrijgbaar via oa bol.com

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer