Review; Wat eten we vandaag ? van Susan Aretz –Ā Die ene, ieder dag terugkerende, vraag…….wat eten we vandaag ? Iedereen zal hem wel herkennen. Uren kunnen we bezig zijn met deze vraag en zelfs als we dan eindelijk bij de groenteman binnen lopen slaat de twijfel weer toe, wat ging het ook al weer worden ? Na een lange dag wil iedereen gewoon lekker aan kunnen schuiven niet meer uren in de keuken staan maar gewoon lekker gaan eten. Dit boek is daarbij een perfect hulpmiddel, biedt ideeĆ«n voor elke dag en de reeds uitgewerkte boodschappenlijstjes zorgen voor optimaal gemak.ć
Wat vind je in dit boek
Dat lekker eten bereiden geen uren hoeft te duren wordt met dit boek wel duidelijk. In Wat eten we vandaag ? vind je complete weekmenuās onderverdeeld per seizoen, dit is niet zonder reden gedaan want naast dat seizoensproducten in het seizoen gewoon lekkerder zijn, zijn ze ook betaalbaarder. In het hoofdstuk lente kom je dus heerlijke lentegerechten tegen zoals aspergesoep, spinaziesoep met tosti en nog veel meer. In het hoofdstuk winter volgt de stevigere kost denk bijvoorbeeld aan stoofvlees of pasta met boerenkool. Tegelijkertijd staat er een handig uitgewerkt boodschappenlijstje bij de verschillende weekmenuās. Met behulp van dit lijstje haal je in ƩƩn keer alle benodigdheden voor een hele week in huis.
Zo hoef je dus ook geen kostbare tijd meer te verliezen met lijstjes maken en het iedere dag boodschappen doen. Daarnaast krijg je de handige tip mee om eens even je voorraadkast te bekijken want veel ingrediƫnten staan toch wel standaard in je voorraadkast maar kijk toch eerst even goed want het is zonde als je mist grijpt. Bij een aantal recepten staat ook aangemerkt dat ze perfect een dag van te voren gemaakt kunnen worden, bijzonder handig want mijn ervaring is dat de kinderclubjes en sporttrainingen meestal op de meeste onmogelijke tijden gegeven worden (lees etenstijd). Na de seizoenshoofdstukken volgen de hoofdstukken ontbijtjes, toetjes, samen bakken en suggesties voor een heus feestmenu.
De schrijfster; Susan Aretz
Susan Aretz is oprichter van Smulpaapje.nl, een online platform over kinderen en (uit) eten met een solide achterban. Daarnaast is Susan de vaste foodblogger van Vrouw.nl van de Telegraaf. Susan Aretz is zelf moeder en zal met haar eigen verhaal en aanpak gemakkelijk de doelgroep aanspreken.
Geniet van de gelegenheid en het samen bakken, want plezier in de keuken daar begint het mee !! Susan Aretz
Aan de slag
Ik koos voor de hartige cake met courgette en zalm, niet in de laatste plaats om dat dit recept staat aangemerkt als Meikeās favoriet, de dochter van Susan. Een kindvriendelijk recept dus en met een aantal kinderen aan tafel wilde ik graag uitproberen of dit recept ook hier favoriet zou zijn;
- 1 grote courgette
- 250 gram ricotta
- 100 gram gerookte zalm
- 1/2 bakje bieslook (10gram)
- 200 gram feta
- 150 gram zelfrijzendbakmeel
- 6 eieren
- Vers gemalen peper
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een cakeblik met bakpapier.
Rasp de courgette (met schil) fijn en dep deze droog. Snijd de zalm en de bieslook fijn en klop de eieren los. Meng de courgette met de ricotta, de zalm, de bieslook en de feta. Het zelfrijzend bakmeel meng je in een aparte kom met de losgeklopte eieren en wat peper tot een glad beslag. Meng het beslag goed door het courgettemengsel. Giet het geheel in het cakeblik. Strijk de bovenkant glad en zet de cake 45-50 minuten in de oven tot de cake mooi goudbruin kleurt en gaar is. Laat de cake in het bakblik goed afkoelen voor je hem eruit haalt. Snijd in dikke plakken.
Deze cake is heel geschikt om de avond van te voren al klaar te maken, bewaar hem dan goed verpakt in aluminiumfolie in de koelkast. Laat hem voor je hem gaan serveren wel even op kamertemperatuur komen.
Door groente op een andere manier dan normaal te presenteren kun je kinderen smaken laten proeven die ze anders misschien meteen zouden afwijzen. Deze hartige cake is daar een perfecte manier voor. Want wie houdt er nu niet van cake ?
Conclusie
Een boek waar ik blij van word, met alledaagse, maar zeker geen saaie recepten. Snel en relatief makkelijk te bereiden en na een drukke dag is het toch heerlijk als er snel aangeschoven kan worden. Een boek met echte familierecepten zonder aparte, moeilijk verkrijgbare, maar wel budgetvriendelijke ingrediĆ«nten. Het boek wordt opgesierd door gezellige samen koken/eten fotoās en mooie fotoās van de diverse gerechten. Dit boek geeft je het gevoel mee om het leuk en gezellig te houden in de keuken en aan tafel, met gerechten die door het hele gezin gewaardeerd zullen worden.
Ik heb zin om vanavond aan tafel te gaan, de hartige cake ruikt namelijk heerlijk !!
Facts
– “Wat eten we vandaag?” van Susan Aretz
– 212 paginaās, meer dan 100 recepten, hardcover
– Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum bv
– ISBN 978 90 00 34434 5
– Te bestellen bij o.a. Bol.com
– Prijs 25,00 euro