Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Review: Zalig Zoet – Bakrecepten voor de feestdagen

Zalig Zoet is niet zomaar een bakboek, het is een bijzonder bakboek voor de feestdagen. Elke feestdag heeft zijn geschiedenis en elk land zijn eigen broodjes, koekjes en taartjes. In Zalig Zoet wordt op zoek gegaan naar de herkomst en symboliek bij alle feestdagen en gerechten.

0 317

Review: Zalig Zoet – Bakrecepten voor de feestdagen – Zalig Zoet is niet zomaar een bakboek, het is een bijzonder bakboek voor de feestdagen. Elke feestdag heeft zijn geschiedenis en elk land zijn eigen broodjes, koekjes en taartjes. In Zalig Zoet wordt op zoek gegaan naar de herkomst en symboliek bij alle feestdagen en gerechten. Het is erg leuk om de achtergrond te lezen van tradities, wist je bijvoorbeeld dat pepernoten verwijzen naar muntjes? Sint Nicolaas zou bij drie arme zusters, die daarom niet konden trouwen, een buideltje geld door het raam naar binnen gegooid hebben. De pepernoten staan symbool voor de muntjes.

Vanessa van Koppen

De schrijfster van Zalig Zoet is Lekker Tafelen collega Vanessa van Koppen. Van huis uit is ze jurist maar koken, eten en schrijven zijn sinds haar jeugd grote passies. Vanessa is daarnaast actief in de Remonstrantse kerk en wilde koken en religie graag met elkaar verbinden. Op de website Sacré Cuisine gaat ze op zoek naar de oude levensbeschouwelijke regels rond eten en drinken. Daarnaast heeft Vanessa zich altijd afgevraagd waarom we bepaalde tradities hebben. Waarom eten we met Sinterklaas pepernoten en met Kerst een kerststol? Een aantal jaar geleden is ze gestart met het verzamelen van traditionele feestgerechten met hun achtergronden, dit heeft geresulteerd in het bakboek Zalig Zoet.

Zalig zoet reformatiebroodjesVerrassende recepten

Naast de tradities en leuke weetjes staat het boek boordevol recepten. Brood, taarten, koekjes, cakes, zoals de titel doet vermoeden staat het boek vol zalige zoetigheden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Franse driekoningentaart: Galette des rois. De Romeinen hadden al een vergelijkbaar brood met een boon. De vinder van de boon was meester voor een dag. Maar er staan ook dingen in waar je misschien nog nooit van gehoord hebt, heeft iemand bijvoorbeeld wel eens van reformatiebroodjes gehoord? Deze symboliseren het zegel van Maarten Luther, namelijk een witte bloem met een rood hart.

Maar je vindt in Zalig Zoet bijvoorbeeld ook Paas, Sinterklaas en Kerst recepten. Zo kan ik niet wachten tot ik de Gingerbreadman kan maken met Kerst, het Amerikaanse adventkoekje dat waarschijnlijk door de Engelse kolonisten is meegenomen. Het koekje is populair geworden nadat het sprookje over het koekenmannetje (dat niet opgegeten wil worden en uit de koekenpan wegrent) voor het eerst in 1875 in een Amerikaans kindertijdschrift verscheen. Zalig Zoet bied je ook verrassende alternatieven van over de grens, waarom zou je elk jaar een kerststol maken? Kies eens voor een Italiaanse Panettone, een Poolse maanzaadcake of een Franse Bûche de Noël.

Mijn conclusie over Zalig Zoet

Ik vind Zalig Zoet een erg verrassend en origineel bakboek. Het boek bied je heel het jaar door inspiratie voor de lekkerste baksels en zal zeker niet ergens achterin de kast belanden. De achtergronden over de vele feestdagen is interessant en zal je zeker tot nieuwe inzichten brengen. Door de uitgebreide achtergrondinformatie is het niet alleen maar een bakboek, maar geeft het meer en leest het lekker weg. De foto’s zijn mooi fris en laten je zeker watertanden, de foto op de cover van de Duitse platte koekjes ”Agnesenplätchen” ziet er toch al verrukkelijk uit?! De recepten zijn redelijk eenvoudig te bereiden en de soms bewerkelijke bereidingswijzen zijn duidelijk stap voor stap beschreven. Hierdoor is het boek ook voor beginnende bakkers een aanrader.

De facts:

  • ‘Zalig Zoet’, Vanessa van Koppen
  • 176 pagina’s
  • Forte Uitgevers 2015
  • ISBN 978 90 799 56 258
  • Verkrijgbaar in de boekhandel
  • Prijs 19,95 euro

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer