• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, juli 6, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookboeken

Smaak van de Waard van Esther van Leeuwe

door Elise de Haan
in Kookboeken
0
0
Smaak van de Waard van Esther van leeuwe

Kookboekrecensie: Smaak van de Waard van Esther van Leeuwe – Op mijn bureau ligt het kookboek ‘Smaak van de Waard’, geschreven door Esther van Leeuwe. De subtitel van het boek is ‘Lekker, gezond én duurzaam koken met producten uit de Krimpenerwaard, Rotterdam en omgeving’. Bij Lekker Tafelen vinden we dat interessant omdat wij staan voor lekker koken of bakken met verse en bij voorkeur lokale ingrediënten. Een goede reden dus om me eens nader te verdiepen in dit boek van Esther van Leeuwe.

Smaak van de Waard

Op de cover van het boek maken we direct kennis met Esther. In de inleiding van het boek vertelt ze waarom ze besloot tot het schrijven van een boek. Ze legt uit dat ze heeft gemerkt dat veel mensen het steeds belangrijker vinden om streekproducten te gebruiken. Esther geeft ook kookworkshops. Daarbij maakt ze gebruik van lokale leveranciers en in haar workshops vertelt ze daar over. En daarmee, en met dit boek Smaak van de Waard, hoopt ze mensen de ogen te openen en te motiveren om ook eens op de fiets te stappen en zelf te ervaren dat lokale leveranciers kwaliteitsproducten kunnen leveren. Daarnaast moedigt ze mensen aan te experimenteren en nieuwe dingen te proberen.

In “Smaak van de Waard” komen ook een aantal lokale leveranciers aan het woord.

Ze vertellen wat over hun bedrijf en de producten die ze verkopen. Dit varieert van een dame die kruiden en groenten kweekt, een kippenhouder die zijn kippen op een zo natuurlijk mogelijke manier laat leven, een visser, een graanmaalderij, een kaasmakerij, et cetera. Dit betreft bedrijven die daadwerkelijk streekproducten produceren.

Een Afrikaanse oliebol uit de Waard?

Smaak van de Waard van Esther van Leeuwe zou moeten gaan over streekproducten. Wat dan bij mij wel vragen oproept in het kader van ‘streekproducten’ zijn dingen als de ‘Afribol’, die ook als ingrediënt wordt genoemd in een aantal recepten. De afribol is een soort oliebol met een Afrikaans tintje. Deze werd bedacht om een goed doel te supporten en dat is natuurlijk fantastisch, maar in mijn beleving heeft het niets te maken met de term streekproducten.

Hetzelfde geldt voor het hoofdstuk over een koffieleverancier. Het bedrijf is gevestigd in Capelle aan den IJssel. Ook hier het streven om pure producten voor een eerlijke prijs te verkopen. En daar is uiteraard helemaal niets mis mee, integendeel! Maar streekproducten? Er wordt geen koffie geteeld in Nederland, dus ook niet in Capelle aan den IJssel. Het betreft ook hier, naar mijn mening, geen lokaal product. Jammer dat dit soort ingrediënten in de receptuur opgevoerd worden als ‘lokale producten’. De receptuur die in technische zin overigens prima in elkaar zit.

De recepten zijn niet heel eenvoudig, maar stapsgewijs uitgelegd, dus voor een beetje handige hobby-kok goed te doen.

De gebruikte lokale ingrediënten worden in de recepten nog eens apart aangegeven.

Wat ik verder een positief punt vind aan “Smaak van de Waard”, is dat er in de recepten alternatieven voor bepaalde ingrediënten worden aangedragen, palingolie of iets dergelijks is niet heel makkelijk te vinden.

Verder staat in de recepten duidelijk aangegeven voor hoeveel personen deze bedoeld zijn, dat varieert van 4 tot 20 personen. De grote recepten dien je dan zelf te verkleinen. Waarom ze de ene keer voor 4 personen zijn, en de andere keer voor 20 is me een raadsel. De gemiddelde thuiskok kookt zelden voor 20 personen, dus het was handiger geweest als de auteur die enorme recepten had omgerekend naar wat gebruikelijker aantallen.

De fotograaf heeft goed zijn best gedaan, alle recepten, en ook de verhalen over de leveranciers in Smaak van de Waard, zijn voorzien van prachtige foto’s.

Smaak van de Waard
Smaak van de Waard

Conclusie

Voor mij dekt de titel van het boek niet helemaal de lading. Bij een boek met de titel ‘Smaak van de Waard’ verwachtte ik meer recepten die gebaseerd zijn op streekgerechten die bijvoorbeeld in een modern jasje zijn gestoken, maar wel daadwerkelijk gemaakt zijn met producten uit de Krimpenerwaard en omgeving. Ze staan er zeker in, maar er staan er ook in die vast lekker zijn, maar niets met de smaak van Nederlandse streekproducten te maken hebben, zoals Thaise curry. De ingrediëntenlijsten in de recepten zijn samengesteld uit ingrediënten die vrij algemeen verkrijgbaar zijn. Daarnaast, en dat is natuurlijk wat dan de ‘Smaak van de Waard’ moet zijn, worden de door Esther gebruikte lokale producten genoemd. Die dus uiteraard alleen in de Krimpenerwaard en omgeving te koop zijn. Een echte foodie, die de weg weet naar dit soort adresjes, zal er geen problemen mee hebben deze te vervangen door soortgelijke producten uit zijn of haar eigen streek. Iemand met minder kijk op koken en ingrediënten, zal misschien moeite hebben, of geen zin, om op die manier de benodigdheden voor een recept bij elkaar te zoeken. Datzelfde publiek zal ook niet zitten wachten op een recept met levende rivierkreeften, en het dus snel voor gezien houden.

Kortom, Smaak van de Waard is een mooi boek, met mooie verhalen en leuke recepten, maar voor een heel specifiek publiek.

Kortom, Smaak van de Waard van Esther van Leeuwe is een mooi boek, met mooie verhalen en leuke recepten, maar voor een heel specifiek publiek, en in mijn ogen meer gebaseerd op duurzaam, gezond, lekker en bewust eten, dan op de smaak van de Waard.

De Smaak van de Waard – Feiten:

Titel: De Smaak van de Waard

Auteur: Esther van Leeuwe, Smaak van de Waard

Redactie: Liane Baltus, The Spirit of Words

Fotografie: Huck Sim, Louter Liefde, Beeldflow

Ontwerp & vormgeving: Peter Hordijk, Ontwerp Brouwerij

Drukwerk: Ray Kruithof Kremer, Deltaprint

ISBN: 978-94-92390-08-0

Aantal bladzijden: 172

Prijs: € 24,50

Hier te bestellen: www.smaakvandewaard.nl

DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Zilt door Annette van Ruitenburg
Kookboeken

Zilt; door Annette van Ruitenburg

Receptloos - Marlies Kooiman
Kookboeken

Receptloos; Een kookboek zonder recepten van Marlies Kooiman

Asian Green van Ching-He Huang
Kookboeken

Asian Green van Ching-He Huang

Vegetalia van Luna Trapani
Kookboeken

Vegetalia van Luna Trapani

ik eet zo graag
Kookboeken

Ik eet zo graag; Pascale Naessens

Ottolenghi Test Kitchen
Kookboeken

Ottolenghi Test Kitchen, Shelf-love

Bistro Manon - Dagelijkse inspiratie voor het hele gezin - Kookboek
Kookboeken

Bistro Manon; dagelijkse inspiratie voor het hele gezin

Med Claudia Roden
Kookboeken

Med van Claudia Roden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Homemade sandwich spread in meerdere varianten. Deze huisgemaakte spreads maken we op basis van yoghurt, kwark met roomkaas of mayonaise.

Check het recept of lees de info
Steenfruit

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

Recept in de picture

beefburgers - recept - barbecue
Vleesgerechten

Beefburgers; Jouw creatie is het lekkerst

Beefburgers van puur rundvlees. Het ideale recept als er mensen blijven eten na een feestje. Grill ze met verse groenten op de barbecue.

Check het recept of lees de info
Mediterrane maaltijdsalade met kip, pasta en zongedroogde tomaten

Mediterrane maaltijdsalade met kip

Souffle van kwark en rode bessen

Soufflé van kwark en rode bessen

Handige kooktips

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

Check het recept of lees de info
marineren in karnemelk

Marineren in karnemelk

Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Joop Hermes op Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden
  • marina op Abrikozenvlaai; de echte Limburgse
  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen