Kookboekrecensie: Smaak van de Waard van Esther van Leeuwe – Op mijn bureau ligt het kookboek ‘Smaak van de Waard’, geschreven door Esther van Leeuwe. De subtitel van het boek is ‘Lekker, gezond én duurzaam koken met producten uit de Krimpenerwaard, Rotterdam en omgeving’. Bij Lekker Tafelen vinden we dat interessant omdat wij staan voor lekker koken of bakken met verse en bij voorkeur lokale ingrediënten. Een goede reden dus om me eens nader te verdiepen in dit boek van Esther van Leeuwe.
Smaak van de Waard
Op de cover van het boek maken we direct kennis met Esther. In de inleiding van het boek vertelt ze waarom ze besloot tot het schrijven van een boek. Ze legt uit dat ze heeft gemerkt dat veel mensen het steeds belangrijker vinden om streekproducten te gebruiken. Esther geeft ook kookworkshops. Daarbij maakt ze gebruik van lokale leveranciers en in haar workshops vertelt ze daar over. En daarmee, en met dit boek Smaak van de Waard, hoopt ze mensen de ogen te openen en te motiveren om ook eens op de fiets te stappen en zelf te ervaren dat lokale leveranciers kwaliteitsproducten kunnen leveren. Daarnaast moedigt ze mensen aan te experimenteren en nieuwe dingen te proberen.
In “Smaak van de Waard” komen ook een aantal lokale leveranciers aan het woord.
Ze vertellen wat over hun bedrijf en de producten die ze verkopen. Dit varieert van een dame die kruiden en groenten kweekt, een kippenhouder die zijn kippen op een zo natuurlijk mogelijke manier laat leven, een visser, een graanmaalderij, een kaasmakerij, et cetera. Dit betreft bedrijven die daadwerkelijk streekproducten produceren.
Een Afrikaanse oliebol uit de Waard?
Smaak van de Waard van Esther van Leeuwe zou moeten gaan over streekproducten. Wat dan bij mij wel vragen oproept in het kader van ‘streekproducten’ zijn dingen als de ‘Afribol’, die ook als ingrediënt wordt genoemd in een aantal recepten. De afribol is een soort oliebol met een Afrikaans tintje. Deze werd bedacht om een goed doel te supporten en dat is natuurlijk fantastisch, maar in mijn beleving heeft het niets te maken met de term streekproducten.
Hetzelfde geldt voor het hoofdstuk over een koffieleverancier. Het bedrijf is gevestigd in Capelle aan den IJssel. Ook hier het streven om pure producten voor een eerlijke prijs te verkopen. En daar is uiteraard helemaal niets mis mee, integendeel! Maar streekproducten? Er wordt geen koffie geteeld in Nederland, dus ook niet in Capelle aan den IJssel. Het betreft ook hier, naar mijn mening, geen lokaal product. Jammer dat dit soort ingrediënten in de receptuur opgevoerd worden als ‘lokale producten’. De receptuur die in technische zin overigens prima in elkaar zit.
De recepten zijn niet heel eenvoudig, maar stapsgewijs uitgelegd, dus voor een beetje handige hobby-kok goed te doen.
De gebruikte lokale ingrediënten worden in de recepten nog eens apart aangegeven.
Wat ik verder een positief punt vind aan “Smaak van de Waard”, is dat er in de recepten alternatieven voor bepaalde ingrediënten worden aangedragen, palingolie of iets dergelijks is niet heel makkelijk te vinden.
Verder staat in de recepten duidelijk aangegeven voor hoeveel personen deze bedoeld zijn, dat varieert van 4 tot 20 personen. De grote recepten dien je dan zelf te verkleinen. Waarom ze de ene keer voor 4 personen zijn, en de andere keer voor 20 is me een raadsel. De gemiddelde thuiskok kookt zelden voor 20 personen, dus het was handiger geweest als de auteur die enorme recepten had omgerekend naar wat gebruikelijker aantallen.
De fotograaf heeft goed zijn best gedaan, alle recepten, en ook de verhalen over de leveranciers in Smaak van de Waard, zijn voorzien van prachtige foto’s.
Conclusie
Voor mij dekt de titel van het boek niet helemaal de lading. Bij een boek met de titel ‘Smaak van de Waard’ verwachtte ik meer recepten die gebaseerd zijn op streekgerechten die bijvoorbeeld in een modern jasje zijn gestoken, maar wel daadwerkelijk gemaakt zijn met producten uit de Krimpenerwaard en omgeving. Ze staan er zeker in, maar er staan er ook in die vast lekker zijn, maar niets met de smaak van Nederlandse streekproducten te maken hebben, zoals Thaise curry. De ingrediëntenlijsten in de recepten zijn samengesteld uit ingrediënten die vrij algemeen verkrijgbaar zijn. Daarnaast, en dat is natuurlijk wat dan de ‘Smaak van de Waard’ moet zijn, worden de door Esther gebruikte lokale producten genoemd. Die dus uiteraard alleen in de Krimpenerwaard en omgeving te koop zijn. Een echte foodie, die de weg weet naar dit soort adresjes, zal er geen problemen mee hebben deze te vervangen door soortgelijke producten uit zijn of haar eigen streek. Iemand met minder kijk op koken en ingrediënten, zal misschien moeite hebben, of geen zin, om op die manier de benodigdheden voor een recept bij elkaar te zoeken. Datzelfde publiek zal ook niet zitten wachten op een recept met levende rivierkreeften, en het dus snel voor gezien houden.
Kortom, Smaak van de Waard is een mooi boek, met mooie verhalen en leuke recepten, maar voor een heel specifiek publiek.
Kortom, Smaak van de Waard van Esther van Leeuwe is een mooi boek, met mooie verhalen en leuke recepten, maar voor een heel specifiek publiek, en in mijn ogen meer gebaseerd op duurzaam, gezond, lekker en bewust eten, dan op de smaak van de Waard.
De Smaak van de Waard – Feiten:
Titel: De Smaak van de Waard
Auteur: Esther van Leeuwe, Smaak van de Waard
Redactie: Liane Baltus, The Spirit of Words
Fotografie: Huck Sim, Louter Liefde, Beeldflow
Ontwerp & vormgeving: Peter Hordijk, Ontwerp Brouwerij
Drukwerk: Ray Kruithof Kremer, Deltaprint
ISBN: 978-94-92390-08-0
Aantal bladzijden: 172
Prijs: € 24,50
Hier te bestellen: www.smaakvandewaard.nl