Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Spice for Life door Anjula Devi

Spice for life is het tweede boek van Anjula Devi. Prachtige gezonde Indiase gerechten maar wel voor degenen met een grote specerijenkast.

0 666

Spice for Life door Anjula Devi – Anjula Devi heeft een Indiase achtergrond waardoor ze expert is in deze keuken. Ze heeft het koken van haar ouders geleerd en vooral van haar vader, waar ze in het boek een brief aan schrijft. Deze dame is van vele markten thuis, ze heeft een cateringbedrijf, een kookschool en schrijft kookboeken. Allen uiteraard met de Indiase keuken als thema. Spice for life is haar tweede kookboek.

100 recepten die bijdragen aan een gezond leven

In Spice for life geeft Anjula 100 recepten uit de Indiase keuken die bijdragen aan een gezond leven door gebruik te maken van specerijen en verse ingrediënten. De samenvatting pretendeert dat de recepten in dit boek super-gezond zijn en dat sommige ingrediënten in dit boek zelfs een verjongend effect zouden hebben. Aldus de samenvattingen bij de online boekhandels.

Het boek zelf ziet er mooi vormgegeven uit met prachtige foto’s en goed leesbare teksten. Een harde kaft vind ik voor een kookboek ideaal zodat hij goed rechtop blijft staan in je kookboekenstandaard. Het boek roept bij mij hoge verwachtingen op, niet zo zeer om het gezondheidsaspect maar wel om het gebruik van verse ingrediënten. De indeling van het boek begint bij ontbijt en eindigt bij chutneys en pickels. Totaal 7 hoofdstukken met Indiase gerechten.

Prikkels & pickels

Spice for life cover pagina met foto 2

Tijdens het lezen in dit boek valt mij op dat er diverse recepten in staan zonder foto of met alleen een foto van het hoofdingrediënt. Iets wat ik een gemiste kans vindt bij een kookboek in dit genre. Foto’s prikkelen juist om zelf de keuken in te duiken en de recepten ook daadwerkelijk te gaan maken.

Het boek ademt gezonde recepten en voor iedereen is er wel wat wils. Van vlees en vis tot aan vegetarisch. En van die laatste categorie zijn er heel veel, meer dan de helft van de recepten is vegetarisch namelijk. Het zijn recepten die goed passen in een gezond voedingspatroon. Bij een aantal recepten staan kleine anekdotes met een persoonlijk verhaal of een statement over het gezondheidsaspect van het gerecht. Verder geeft ze je recepten voor verschillende soorten Indiaas brood, rijstgerechten en chutneys.

Veel vers en heel veel specerijen

Tot mijn vreugd zijn alle recepten in dit boek gemaakt met voornamelijk verse ingrediënten en specerijen en er komt geen pakje currypasta aan te pas. Er zijn wel wat ingrediënten uit een potje zoals tamarinde, gember- en knoflookpulp of een blikje tomatenblokjes. Maar dat is het dan ook wel zo’n beetje.

Voor het boek heb je 8 hoofdspecerijen nodig en 8 verwarmende specerijen. Helaas zijn 8 van de totaal 16 specerijen moeilijk verkrijgbaar. Je bent dan aangewezen tot een winkel met een ruim specerijenassortiment of het internet, en dan nog zal een enkele specerij zeer moeilijk verkrijgbaar zijn zoals asafoetida en jaggerty.

Spice for life cover pagina met foto bloemkool

Er zijn geen ‘currywetten’

Gelukkig geeft Anjula zelf al aan in haar voorwoord dat er geen currywetten zijn. Als je een specerij niet lekker vind of het lijkt je niets laat je het gewoon weg. En in sommige gevallen zal dat eerder komen door de verkrijgbaarheid dan dat het je niet aanstaat. Het had wel fijn geweest als er alternatieven werden genoemd voor bepaalde specerijen of andere ingrediënten zoals jaggerty.


Spice for life conclusie

Het boek aan zich vind ik erg positief, verse ingrediënten met mooie specerijen. De meeste recepten voelen heel gezond aan. Echter vind ik het wel een boek voor een specifieke doelgroep. Het arsenaal dat je nodig hebt aan specerijen is zo groot dat het voor een gemiddeld huishouden al snel onmaakbaar is. Maar ben jij de specerijenfanaat en heb je de rode draad aan specerijen eenmaal in huis, dan zijn veel recepten goed te doen.

Het boek zelf is prachtig vormgegeven maar je kunt merken dat het een vertaling is uit het Engels en met een paar woordkeuzes waar je vraagtekens bij kunt zetten. Er is voor woorden gekozen die normaal onder een andere naam bekend zijn, zo is dubbelkoolzuur soda gewoon bicarbonaat (baking) soda en is kaneelblad vooral bekend onder de naam Daoen Salam in onze toko’s. Dat moet je dan maar net weten.

Voor mij missen er een aantal essentiële dingen in dit boek. En niet alleen foto’s van ieder gerecht. Maar ik mis diepgang. Het is een mooie collectie van Indiase gerechten die door de vele groenten gezond zijn. Maar door de context waarin het boek is gepresenteerd wordt het hoe en waarom van het gezondheidsaspect voor mij onvoldoende beantwoord. Mijn advies is om je niet door de specerijen te laten afschrikken en Anjula’s advies te volgen; er zijn geen currywetten.

Facts

Spice for life

Schrijver: Anjula Devi

Uitgeverij: Aerial Media Company bv

192 pagina’s hardcover

Prijs: 24,95

ISBN: 9789402601930

o.a. verkrijgbaar via Bol.com

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer